A bőrgyógyászok ettől a fajta tetoválástól óva intenek

2023. december 12.
A harapásnyom tetoválás roppant népszerű lett az utóbbi hónapokban, köszönhetően a TikToknak. A bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek mindenkit, aki ilyet tervez, hogy akár veszélyes is lehet. Elmondták, hogyan csináltathatunk biztonságosan ilyen tetoválást.
Harapásnyom tetoválás
  • Megosztotta a TikTokot annak a férfinak a videója, aki tetoválást készíttetett oda, ahol megharapta a barátnője.
  • A bőrgyógyászok senkinek sem javasolják, hogy a fognyomokra tetováltasson.
  • A TikTokon már több mint 34 millióan látták a #bitemarktattoo hashtag alá feltöltött videókat.

Jelenleg a TikTok egyik legnépszerűbb videója egy dán tetoválóstúdió, a Betty Zoo Tattoo filmje. Ezen egy férfi karjára tetoválják a harapásnyomot, amit a barátnője ejtett nem sokkal korábban.

Közel 15 millióan látták a harapásnyom tetoválásról készült videót, a felhasználókban elég vegyes érzelmeket keltett. Sokaknak kifejezetten tetszett egy ilyen tetoválás, míg másoknak azért vannak fenntartásai ezzel kapcsolatban.

@bettyzootattoo

Bite Mark tattoo #fyp #bf #tattoo #bitemarktattoo #foryou #trending #onthisday #fypviralシ

♬ My Love Mine All Mine – Mitski

Biztonságos egyáltalán a harapásnyom tetoválás?

Sokan vélték úgy, hogy a harapásnyomra tetoválni kifejezetten aggasztó higiéniai szempontból. A tetováló ugyanakkor megjegyezte, hogy a kliens bőrét tökéletesen megtisztították előtte, nehogy elfertőződjön a gyógyulás során.

A másik érv amellett, hogy a harapásnyomra tetoválás teljesen biztonságos az volt, hogy a férfi barátnője nem ejtett olyan mély harapást, hogy a bőr is megsérült volna, csupán apró véraláfutás keletkezett a fogak helyén. Pont emiatt kellett a tetováló mesternek néhány helyen kiegészíteni a szabad kézzel a fogsor lenyomatát.

A bőrgyógyász óva int mindenkit a harapásnyom tetoválástól

Dr. Adam Friedman, a George Washington Egyetem Orvostudományi Karának Bőrgyógyászati Tanszékét vezető professzora megjegyezte, hogy „a harapásnyom tetoválás kifejezetten veszélyes divat”. Több aggályát is felsorolta a professzor:

  • az emberi harapás könnyen elfertőződik a nyálban található kórokozók miatt
  • nagy az esély arra, hogy tetoválás közben kerül szennyeződés a harapás által okozott akár egészen felületi hámsérülésbe.

Bár a tetováló mester hangsúlyozta, hogy fertőtlenítette a harapásnyom területét, mielőtt elkészítette volna a tetoválást, a bőrgyógyász professzor szerint ez csak elméletben előzi meg a fertőzéseket. Teljesen kizárni nem lehet, hogy valakinél szennyeződés kerüljön a harapásnyomba a tetoválás folyamata során.

„Már maga a harapás megnöveli a szájból a bőrbe jutó baktériumfertőzés esélyét, hiszen a bőr védőrétege sérül akkor is, ha a harapás helye nem vérzik – magyarázta Dr. Friedman. – Az emberi nyál nagyjából 50 fajta baktériumot tartalmaz. Ezért is nagyobb a fertőzés kockázata a harapásnál, mint más sérülés esetén.” Már jegyeztek fel eseteket, amikor harapással hepatitiszt, herpeszvírust, tetanuszt vagy éppen szifiliszt adott át egyik ember a másiknak. 

De a bőrgyógyász szerint a harapás miatt a tetoválás gyógyulása sem biztos, hogy problémamentes lesz. A hegképződés esélye sokkal nagyobb, mintha olyan bőrfelületre tetováltak volna, ami nyugalmi állapotban van.

@usero492q6cc61

I feel so special😭 #bf #tattoo #bitemarktattoo #boyfriend #foryou #fup #foryoupage #onthisday #trend #trending #fypviralシ #targetedaudience #fypシ

♬ My Love Mine All Mine – Mitski

Hogyan lehet biztonságosan harapásnyom tetoválásunk?

Ha nagyon szeretnénk harapásnyom tetoválást, nem muszáj előtte megharaptatunk valakivel magunkat. Sokkal higiénikusabb és biztonságosabb, ha fotóról másolja át a tetováló mester a fognyomokat. 

„Ha fontos számunkra, hogy a párunk fogsora legyen a harapásnyom tetováláson, érdemes az ő fogazatáról készíttetnünk egy felvételt, és azzal felkeresnünk a tetoválószalont” – javasolta a szakember arra az esetre, ha ragaszkodunk hozzá, hogy harapásnyom tetoválással fejezzük ki a párunk iránti érzéseinket.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash