Ezt jelenti valójában, ha furcsán viselkedik a kisgyereked

2024. március 17.
Üveggyöngyöt dugdos az orrába, állandóan ledobálja a ruháit, vagy szándékosan beleveri a fejét a falba? Eláruljuk, mit jelentenek a gyerekek furcsa szokásai.
gyerek-hiszti-nyilvanos-helyen-anyasag

Fontos leszögezni, hogy minden gyerek más, és a viselkedésük is számos komplex összetevő következménye: fontos szerep jut a környezetnek, kiváltképp a szűk családnak, de lényeges tényező a gyerek temperamentuma és idegrendszerének működése is. Szülőként nem könnyű megállapítani, hogy mi számít „normálisnak” a kisgyerekek viselkedésében, hiszen annyi furcsa szokásuk van a kicsiknek. Szerencsére a legtöbbször tényleg csak ártatlan gyermeki szokásokról van szó, amik jellemző fejlődési szakaszok következményei. Összegyűjtöttünk néhány jellegzetes, furcsa gyermeki viselkedést, és azt is elmondjuk, miért csinálják a kicsik.

1. Állandó vetkőzés

Nagyon sok kisgyerekre jellemző, hogy alig akarnak felöltözni, és azonnal letépik magukról a ruhákat, miután sikerül nagy nehezen rájuk imádkozni néhány darabot. A gyerekeket ilyenkor az sem zavarja, ha nyilvános helyen vannak – egy bolt közepén vagy az utcán is simán pucérra vetkőznének. Ezzel a jellegzetes gyermeki viselkedéssel nincsen semmi gond: a kisgyerekekben még nem alakult ki szeméremérzet, a vetkőzés pedig általában függetlenségi törekvéseikről szól. Szeretnék bebizonyítani, hogy ők uralják a testüket, és persze – valahol érthető módon – szeretnék élvezni a meztelenség adta szabadságot is.

2. Faltörő kos

Ez talán ijesztőbb lehet, de szerencsére ez a furcsa gyermeki viselkedés sem ritka: előfordul, hogy a kicsik szándékosan beleverik a fejüket a falba, a kiságyuk rácsaiba vagy más felületekbe. Ez sok gyerek számára egyfajta önnyugtatási stratégia, ami önmagában nem feltétlenül jelent gondot – felmérések szerint a gyerekek 15 százalékára jellemző. Ha azonban más aggasztó viselkedésmintákkal is társul, mindenképpen érdemes lehet kipróbálni.

3. Különböző tárgyak felhelyezése a test nyílásaiba

Sok szülő rémálma, és rengeteg ügyeleti látogatás forrása ez a furcsa gyerekszokás. A gyerekek számára a kísérletezés, a tárgyak felfedezésének része, hogy apróbb tárgyakat az orrukba, füleikbe (kislányok akár a nemi szervükbe) dugnak. Bár a dolog szerencsére nem patológiás, ettől még távolról sem számít veszélytelennek, épp ezért mindenképpen ügyeljünk rá, hogy megakadályozzuk, és elmagyarázzuk a kicsiknek, hogy miért nem lehet jó ötlet ilyesmit tenni.

4. A saját hajuk húzogatása

Felnőtt emberként nehéz megérteni, hogy miért akarhatják a gyerekek saját hajukat húzogatni, hiszen rendkívül fájdalmas lehet. A gyerekek kétéves kor alatt mégis gyakran használják ezt a módszert önnyugtatásra, de az sem ritka, hogy unaloműzésként húzzák saját hajukat. Hároméves korban a viselkedés gyökere már más, inkább a szülők reakciójára játszó figyelemfelkeltő viselkedésmódként használhatják, később pedig akár az ADHD egyik tünete is lehet.

5. Ugyanazt a mesét követelik

Ugyanaz a mese minden este, egymás után háromszor – a szülők már megőrülnek az unalomtól a második újraolvasás után, de a gyerekek mintha egyszerűen nem tudnának betelni ugyanazzal a történettel. A kisgyerekeknél nagyon fontos funkciója van az ismétlésnek és a rutinnak, így az ismert történetek a kontroll és biztonság érzetét kelthetik a gyerekekben. Épp ezért ne ijedjünk meg, ez a furcsa szokás a gyerekeknél általában egyáltalán nem jelent problémát.  

Forrás: BrightSide Fotó: Getty Images