Fogamzásgátlás a tablettán túl – A fogamzásgátlók kevésbé ismert fajtái

2024. március 22.
A fogamzásgátlással járó társadalmi, fizikai és mentális terheket mindig a nők viselték, rájuk hárul a feladat, hogy akár az egészségüket is feláldozzák annak érdekében, hogy megakadályozzák a nem kívánatos terhességet. Mindeközben a férfiak az olyan számukra veszélytelen, hormonmentes módszereket, mint az óvszer, sem hajlandók használni egyszerű kényelmi okokból.
Fogamzásgátló módszerek

A legelterjedtebb tradicionális hormonális női fogamzásgátló módszer a tabletta. Köztudott, hogy ez a módszer számtalan mellékhatással jár, a fej- és hasfájástól és szédüléstől kezdve a bőrproblémákon át egészen a halálig. A hormonális fogamzásgátlók jelentős változtatásokat okoznak a testben, ezért is fontos, hogy más típusokkal is megismerkedjünk és  megtaláljuk a számunkra, illetve partnereink számára is legoptimálisabbat.

Más hormonális módszerek

A hüvelyi fogamzásgátló gyűrűk tökéletes megoldást kínálhatnak azoknak, akik nem akarnak mindennap gondolni a fogamzásgátló bevételére. A gyűrűt 3 hétre kell behelyezni a hüvelybe, majd egy hétre kiszedni. Az ezt alkalmazó nők általában könnyűnek találják a gyűrű be- és kivételét, azonban gyakori problémaként jelentkezik az idegen testérzet, és az eszköz kilökődése.

A fogamzásgátló tapasz hasonlóan működik, mint a tabletta, azonban csak heti egyszer kell cserélnie a felhasználónak, 3 héten keresztül. A tapasz 3-5 cm átmérőjű. Ez a fogamzásgátló a vérbe sugározza a hormonokat, amelyek meggátolják a peteérést.

A fogamzásgátló tapasz hasonlóan működik, mint a tabletta, azonban csak heti egyszer kell cserélnie a felhasználónak, 3 héten keresztül.

A fogamzásgátló tapasz hasonlóan működik, mint a tabletta, azonban csak heti egyszer kell cserélnie a felhasználónak, 3 héten keresztül

Egy újfajta tabletta is elérhető néhány éve, amely progesztogén drospirenont, egy viszonylag újonnan felfedezett hormont is tartalmaz. Ennek a hormonnak a hatásai közé tartozik a vízvisszatartás csökkentése, a negatív mellékhatások és étvágyváltozások ellensúlyozása, és a menstruációs ciklus felborulásának megakadályozása.

Nők számára elérhető a piacon a kombinált hormonális injekció, ami olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyeknek hála nem naponta, hanem csak havonta kell adagolni. Ez a módszer hatékonynak bizonyult, azonban az ösztrogéntatalma miatt sok kellemetlen mellékhatást okozhat.

Nők számára elérhető a piacon a kombinált hormonális injekció ami olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyeknek hála nem naponta, hanem csak havonta kell adagolni.

Nők számára elérhető a piacon a kombinált hormonális injekció, ami olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyeknek hála nem naponta, hanem csak havonta kell adagolni

Az intrauterin (méhen belüli) eszközt, más néven hormonális spirált túlzottan erős menstruációs vérzésre is fel szokták írni az orvosok. Maximum 5 éven keresztül alkalmazható. Ezt az eszközt a méhbe helyezik, és naponta 20 mikrogramm progeszteront fecskendez a testbe, amely kitágítja a méhfalat, ezáltal a sperma nehezen jut be és mozog a méhben. A progeszteron a peteérést is meggátolhatja néhány nő esetében.

Az intrauterin (méhen belüli) eszközt, más néven hormonális spirált túlzottan erős menstruációs vérzésre is fel szokták írni az orvosok.

Az intrauterin (méhen belüli) eszközt, más néven hormonális spirált túlzottan erős menstruációs vérzésre is fel szokták írni az orvosok

Az elmúlt két évtizedben magára vonta a figyelmet egy új fejlesztés a hormonális férfi fogamzásgátlás színterén. Ez a technológia 10-15 éves időszakra sterilizálja a férfiakat, és a legújabb kutatások alapján teljesen vissza is fordítható. Bár ez egy hatásos és megbízható módszer lehetne a férfi fogamzásgátlásra, a piacra dobására még várni kell.

Nem hormonális módszerek

A méhen belüli spirálból létezik nem hormonális fajta is, amit a ma ismert egyik leghatásosabb fogamzásgátló eszközként tartanak számon. Szintén a méhbe helyezendő, és maximum 12 éven át alkalmazható. Terhesség után is használható, és az alkalmazása után a termékenység hamar visszajön.

Ennek a fogamzásgátló módszernek a mellékhatásai közé tartozhat az erőteljes menstruáció, illetve okozhat kismedencei gyulladást az első 3 hétben. Kevéssé ajánlott azoknak a nőknek, akik hajlamosak a szexuálisan terjedő betegségekre, viszont érdekes lehet azoknak, akik nehezen viselik a hormonális fogamzásgátlókat.

Léteznek spermicid fogamzásgátlók, melyek megbénítják vagy elpusztítják a spermákat, így azok nem tudnak eljutni a petéig. Különböző formában kaphatóak (krém, zselé, kúp) recept nélkül. Ez a fogamzásgátló azonban nem a legmegbízhatóbb, megfelelő alkalmazásnál is 15% a teherbe esés esélye.

Nagyszámú kísérletekről lehetett hallani a további nem hormonális fogamzásgátlók kifejlesztése érdekében, azonban ezekből ma még egy sem elérhető. Próbálkoztak többek közt a helyileg ható mikrobák, reproduktív fehérjék gátlásával, illetve az immunkontracepcióval. A fentebb említetteken kívül ma alkalmazott hormonmentes módszer a férfi és női sterilizálás, ez azonban sok esetben visszafordíthatatlan.

Folyamatos próbálkozások vannak férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésére. Folyamatban van egy olyan hormonmentes gyógyszer létrehozása, amely az A-vitamin elzárásával gátolná a spermiumok kialakulását.  Egyelőre kevés mellékhatást találtak a eszköznek, és ha a tesztelések problémamentesnek bizonyulnak, nő annak a reménye, hogy fogamzásgátlás terhe a közeljövőben egyenlőbben lesz elosztva a nemek között.

Forrás: National Library of medicine, MedlinePlus, Wikipedia, Yale Medicine, Doctissimo.fr, webbeteg, MDS Manual, AAFP, DHS promram, Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Fotó: Getty Images