3 fontos szabály, hogy jól működjön a nyitott házasság

2024. április 03.
A következőkben egy párkapcsolati szakértő mondja el, mire érdemes figyelni, ha ki szeretnénk nyitni a házasságunkat.
Nyitott házasság szabályok

A Z generáció tagjai egyre inkább nyitottabbá válnak az etikus, nem monogám kapcsolatokra – így például a nyitott házasság intézményére is. Azt viszont még ma is kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy az ilyen típusú kapcsolatok működni tudjanak, nagyon fontos bizonyos szabályokat már a legelején lefektetni. A következőkben Ally Iseman párkapcsolati szakértő mondja el, mire érdemes figyelni.

1. Miért szeretnétek nyitott házasságot?

Ha azon gondolkodsz, hogy megnyitod a házasságodat, Iseman szerint első lépésként feltétlenül fel kell tenned magadnak a következő kérdéseket: Miért akarsz nyitni? Miért akarja ezt a partnered? Mit remélsz? Mitől félsz? „Ha tisztában vagyunk a saját és a másik nagy miértjeivel, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy biztos alapot teremtsünk a felfedezéshez” – magyarázza Iseman. Lehet, hogy biszexuális vagy, és szeretnéd felfedezni a szexet a másik nemmel is (természetesen a partnered támogatásával).

Vagy talán a partnereddel nagyon eltérő a libidótok, és mindkettőtök igényeit szeretnétek tiszteletben tartani. Iseman szerint, ha ez utóbbi a helyzet, a nyitás lehetőséget adhat arra, hogy mindenki egészséges, kölcsönösen előnyös módon kielégíthesse a saját igényét, miközben a házasságotok sértetlen maradhat, sőt akár erősödhet is. 

2. Rendszeresen át kell beszélni a megállapodás részleteit

Folyamatosan fejlődünk és változunk a kapcsolatainkban és azokon kívül is, ami azt jelenti, hogy kulcsfontosságú, hogy rendszeresen számba vegyük, hol tartunk. Csak azért, mert a nyitott házasságotok megállapodása az első hat hónapban működik, még nem jelenti, hogy hat hónap múlva is működni fog. Iseman azt mondja: „Mielőtt belevágnátok, ütemezzétek be az ellenőrző beszélgetéseket, hogy a segítségükkel mindig nyomon követhessétek, hogyan álltok éppen, és megelőzzétek a lehetséges buktatókat, mielőtt azok leküzdhetetlen kihívásokká válnának.”

Itt az ideje, hogy megbeszéljétek, milyen konkrétumokat jelent számotokra egy nyitott házasság. „Kezdetben hasznos lehet megnevezni azokat a dolgokat, amelyeket továbbra is csak egymással fogtok megosztani. Például beszéljétek meg, hogy a másik partneretekkel a szexen kívül is lehet-e közös programotok” – mondja Iseman. Idővel azt is felülvizsgálhatjátok, hogy mennyi időt vagytok hajlandóak megengedni a másiknak a házasságon kívüli tevékenységeihez.

„Az időbeosztás és az időgazdálkodás olyan fontos dolgok, amelyeket ezekben a felülvizsgálatokban érinteni kell. Minél hamarabb meg tudjátok beszélni azokat a dolgokat, amelyek nem működnek, és megpróbáljátok megjavítani ezeket, annál jobb lesz.”

3. Döntsétek el, mennyit akartok – vagy nem akartok — tudni

Mennyit szeretnél tudni a partnered házasságon kívüli élményeiről? És szeretnéd-e, hogy ő tudjon a tiédről? Zavarna, ha a másik partnereddel kellene mutatkoznod a nyilvánosság előtt? Szükséged van egy fedősztorira? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket Iseman szerint fontos megbeszélni (azokon a heti találkozókon!), hogy ismét megbizonyosodjatok arról, hogy te és a házastársad is egy oldalon álltok. 

Forrás: Purewow Fotó: Getty Images