2 jel, hogy nem állsz készen a nyitott kapcsolatra Esther Perel sztárpszichológus szerint

2023. november 28.
Sokan legalább elméleti síkon eljátszanak a nyitott kapcsolat gondolatával. Ilyenkor a párjukon kívül is létesítenek szexuális kapcsolatot, ám ezt úgy, hogy előre megbeszélték a másik emberrel, hogy ezt megtehetik. Esther Perel világhírű pszichológus szerint azonban nem való mindenkinek a nyitott kapcsolat.
Esther Perel nyitott kapcsolat
  • Sok esetben csodákat tehet a kapcsolatunkkal, ha nyitottá tesszük.
  • Esther Perel világhírű pszichológus és párkapcsolati szakértő szerint viszont ha a teljes bizalom hiányzik, nem szabad belevágnunk a nyitott kapcsolatba.
  • De más jele is van annak, ha nem állunk készen a nem monogám kapcsolatra.

Egy friss kutatás eredményei szerint gondolati síkon szinte mindenkiben felmerül, hogy nyitottá tegye a kapcsolatát. Ugyanakkor a kevésbé hagyományos párkapcsolati formák, köztük a nyitott és a poliamor kapcsolat, nem való mindenkinek.

Esther Perel világhírű pszichológus és párkapcsolati szakértő beszélt arról, milyen jelek utalnak arra, ha nem állunk készen a nyitott kapcsolatra.

Esther Perel világhírű pszichológus szerint intő jel, hogy nem állunk készen a nyitott kapcsolatra, ha nincs meg a bizalom

Esther Perel világhírű pszichológus szerint intő jel, hogy nem állunk készen a nyitott kapcsolatra, ha nincs meg a bizalom

1. Szorongunk, ha a párunk nélkülünk tölt időt másokkal és jól érzi magát

Esther Perel kiemelte, hogy „azoknak a pároknak, akik fontolgatják a nem monogám párkapcsolatot, teljesen biztonságban kell érezniük magukat kettejük párkapcsolatában”. Mit jelent a biztonságos kötődés?

  • a két ember otthon érzi magát a kapcsolatban, biztonságban
  • teljesen megbíznak egymásban érzelmi és/vagy testi értelemben is
  • ugyanazt akarják 

Fontos, hogy azt érezzük, ha a másik együtt van valaki mással éppen, ez nem azt jelenti, hogy nem akar velünk lenni, emiatt szorongani kezdünk.

2. A megoldatlan párkapcsolati problémákra nem lesz gyógyír a nyitott kapcsolat

Nagyon fontos, hogy ha egy pár úgy dönt, nyitottá teszi a kapcsolatát, tudják, hogy miért akarják ezt. Esther Perel szerint ha a nyitott kapcsolat a megoldás lenne valamilyen más problémára, rossz úton járnak. „Ahelyett, hogy szembenéznének azzal a bizonyos problémával és megoldanák, sebtapaszként akarják használni a nyitott kapcsolatot – mondta Perel. – Ez a választás értékrend- és életmódbeli döntés. Nem oldja meg a vágy hiányát, az intimitás hiányát. Nem kompenzál a nyitott kapcsolat. Ez legfeljebb hab lehet a tortán.”

Esther Perel szerint néhány kivétel lehet azért ez alól. Például ha a partnerünk beteg vagy nem akar velünk többé lefeküdni, a nyitott kapcsolat akár a szexuális problémákat áthidalhatja, ha egyébként nem akarunk kilépni és minden más jól működik közöttünk.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash