4 jel, hogy párodból nem lesz jó apuka – legalábbis még nem

2024. április 04.
Annie Wright házassági tanácsadó szerint ugyan nem lehet pontosan megjósolni, hogy kiből milyen szülő fog válni, de ha odafigyelünk bizonyos jelekre, az sokat elárulhat arról, mire számítsunk a közös jövőnkben. 
Jelek rossz apa
  • Az érzelmileg éretlen partnerrel való gyermekvállalás egész életre szóló következményekkel járhat.
  • Egy pszichológus elmondja, melyek azok az intő jelek, amelyek arra utalnak, hogy a párod még nem áll készen az apaságra. 
  • Ha valaki nehezen tudja kontrollálni a haragját, vagy túlságosan is kritikus, az mind-mind negatív hatással lehet a gyerek fejlődésére.  

Vannak bizonyos mérföldkövek, amelyek meghatározzák a tradicionális, hosszú távú párkapcsolatokat: ilyen az összeköltözés, házasság, és gyerekvállalás. Egy érzelmileg éretlen társsal gyereket vállalni azonban valódi rémálom lehet. Annie Wright házassági tanácsadó szerint ugyan nem lehet pontosan megjósolni, hogy kiből milyen szülő fog válni, de ha odafigyelünk bizonyos jelekre – például, hogy a társunk hogyan reagál a stresszre, vagy a problémákra – az sokat elárulhat arról, mire számítsunk a közös jövőnkben. 

A szakértő elmondta azt a négy intő jelet, amely arra utalhat, hogy a párunk egyszerűen még nem áll készen arra, hogy apává váljon.

1. Dühkezelési problémái vannak

Mindannyian küzdünk néha a stresszel. Ám, ha a partnerünk nehezen tudja szabályozni az érzelmeit, és a dühét rendszeresen kiabálással, dühöngéssel fejezi ki, az Wright szerint egy komoly red flag.

Még ha minket személyesen nem is zavarnak a dühkitörései, a leendő gyerekünk már egészen más tészta. „Ha van egy robbanékony dühkitörésekkel rendelkező partner, aki kiabál, toporzékol, dolgokat dobál, lyukakat üt a falba – az nagyon ijesztő lesz egy gyermek számára” – mondta Wright.

Hozzátette: az ilyen reaktív szülő azt is befolyásolhatja, hogy a gyerek hogyan fogja kezelni a saját érzéseit, valamint azt, hogy felnőve milyen bánásmódot fog elviselni a romantikus partnerétől.

2. Erősen kritikus önmagával és másokkal szemben

Ha a partnerünk folyamatosan kritizál bennünket, a barátainkat, vagy saját magát, az Wright szerint azt jelzi, hogy a gyerekünkkel is ugyanígy fog bánni.

„Olyan általában nem fordul elő, hogy egy nagyon együttérző, melegszívű, önmagát elfogadó ember 180 fokos fordulatot vesz és hihetetlenül kritikus, kemény és ítélkező lesz a gyerekével szemben” – mondta saját klinikai tapasztalatairól. 

A szakértő azt tanácsolja, hogy figyeljünk arra, a partnerünk hogyan beszél és ítélkezik másokról, és milyen gyakran teszi ezt. Azok az emberek, akik másokat lúzernek látnak, vagy akik még az ártalmatlan hibákon is felhúzzák magukat, valószínűleg túlságosan kritikus, maximalista szülőkké válnak.

olaszorszag-nevadas-ujszulott-torveny

3. Nem tudnak megbirkózni a változással vagy a csalódással

Wright szerint párkapcsolatok kezdeti, mézeshetek időszaka megtévesztő lehet, mert ebben az időben az emberek hajlamosak csak a legjobb oldalukat mutatni. „Az, hogy miként reagál a párunk, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan ő szeretné, megmutathatja, hogyan fog viselkedni a későbbiekben” – mondta.

Ha betegek vagyunk és nincs kedvünk szexelni, tiszteletben tartja a kérésünket, vagy nyomasztani próbál, esetleg bűntudatot kelteni? Ha családi vészhelyzet adódik, és nem tudunk elmenni a 300 dolláros Broadway-előadásra, amelyet hónapok óta terveztünk, mellénk áll, és segít a bajban, vagy csak rohan keresni valakit, akivel elmehet helyettünk?

„Empátiát tanúsít irántunk? Vagy inkább megszégyenít-e és hibáztat minket?” – tette fel a kérdést a szakértő. A gyermekvállalás – és általában az öregedés – rengeteg hullámvölggyel jár együtt, amit muszáj lesz empátiával és megértéssel kezelni, mondta Wright.

4. Nem lehet számítani rá

Egy egészséges kapcsolatban a párok tisztelettel bánnak egymással, támogatják a másikat még a nehéz időkben is. De ha a partnerünk már most képtelen a kompromisszumokra, vagy arra, hogy kivegye a részét a házimunkából, Wright szerint a viselkedése csak rosszabb lesz a gyerekekkel, mivel érzelmileg elérhetetlen szülővé válhat, aki nem hajlandó foglalkozni semmilyen kellemetlen érzéssel.

Ráadásul az élet tele van kellemetlen meglepetésekkel, ahogy öregszünk – például betegséggel, balesettel vagy halálesettel a családban. „Az, hogy miként viselkedik a társunk a nehéz helyzetekben, rávilágíthat arra, hogy milyen lehet majd szülőként” – mondta.

Még ha végül nem is lesz közös gyerekünk, a gyanú, hogy a partnerünk nem tudna tisztelettel és kedvesen bánni velük, annak a jele lehet, hogy eleve egy rossz kapcsolatban élünk.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images