Húzzuk meg a határt! De hogyan csináljuk tényleg jól?

2023. november 01.
Valószínűleg mi is rosszul értelmezzük magát a pszichológiai fogalmat, és emiatt a határokat is rosszul húzzuk meg. A szakember elmagyarázza, hogyan csináljuk jól.
Határok meghúzása
  • Húzzuk meg a határainkat! – a nagyon fontos és népszerű kifejezést általában félreértik az emberek a közbeszédben és rosszul használják a pszichológus szerint.
  • Vannak, akik arra használják a határhúzás fogalmát, hogy megszakítsák a kapcsolatot bizonyos személyekkel.
  • A határhúzás legfontosabb lépése, hogy pontosan megfogalmazzuk, mire van szükségünk, mielőtt kijelöljük a határokat.

Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt pszichológiai fogalom a határhúzás az utóbbi időben. Ha jól csinálják, ez nagyon fontos és jó dolog. Segíthet az embernek, hogy függetlenítse magát az egészségtelen kapcsolatoktól és családi hálótól.

Sokan viszont rosszul értelmezik, és tévesen arra használják a határhúzást, hogy megszakítsák a kapcsolatot korábbi barátokkal vagy szakítással fenyegessék párjukat. Vannak olyan szélsőséges helyzetek persze, amikor valakivel az a legjobb, ha egyáltalán nincs kapcsolatunk. Ez azonban nagyon ritka eset. Mit mond a pszichológus, hogyan húzhatjuk meg jól a határokat?

Már azelőtt meg kell húzni a határokat, mielőtt megszakítanánk a kapcsolatot

„Az nem határhúzás, amikor azzal indítunk, hogy kijelentjük, nem vagyunk hajlandóak tartani valakivel a kapcsolatot – mutatott rá Dr. Lindsay C. Gibson pszichológus. – Ilyenkor már túl késő.” Az az ironikus abban, ha határhúzás címén megszakítjuk a kapcsolatot valakivel, hogy valójában ebben a viszonyban nem voltak kijelölve a határok. „Ez azt jelenti, hogy soha nem mondtunk semmit vagy álltunk ki magunkért, teremtettük meg a teret magunknak” – tette hozzá Gibson.

Lehet, hogy azért akarjuk megszakítani a barátságot, mert túl sokat beszél magáról a másik vagy soha nem ér rá. De mi sem szóltunk, hogy ez nekünk nem jó így. Valószínűleg sokként éri a másik embert, ha hirtelen elvágjuk a szálakat, és nem értik, mi rosszat tettek.

A határok megfelelő felállításához elengedhetetlen a szükségleteink megfelelő kommunikálása a másik ember felé

A határok megfelelő felállításához elengedhetetlen a szükségleteink megfelelő kommunikálása a másik ember felé

A határhúzás azt jelenti, tárgyilagosan, igazságosan elmondjuk, mire van szükségünk

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk kommunikálni a kapcsolatainkon belül a szükségleteinket. „A határhúzás nem mindig könnyű, és gyakran félelmetes, mert nem akarjuk megbántani a másikat vagy nem feltétlenül tudjuk mindezt anélkül megtenni, hogy ne lennénk túl agresszíven határozottak – mondta a pszichológus. – Hogyan állhatunk ki magunkért jobban? Gyakorolnunk kell!”

Ehhez kérhetjük olyan ember segítségét, akiben megbízunk. Ő kívülről látja a viszonyt, amiben határokat akarunk húzni, és segíthet a fejlődésben.

Van, amikor meg kell szakítani a kapcsolatot

Nem mindig kerülhető el, hogy megszakítsuk a kapcsolatot valakivel. Például ha egy érzelmileg éretlen szülővel, nárcisztikus partnerrel vagy olyan emberrel küzdünk, akinek az érzelmi szabályozása veszélyes ránk, gyakran képtelenség diplomatikus módon felálllítani a határokat. Ilyenkor a testi-lelki egészségünk érdekében gyakran nincs más út, mint a lehető legszükségesebbre szorítani a kontaktust vagy teljesen megszakítani a kapcsolatot. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images