Történelmi kvíz: tudod, melyik híres uralkodó szeretői voltak?

2024. február 12.
Minden híres férfi mögött ott áll egy nő. Na de tudjuk, hogy kiknek a szeretői voltak a történelmi kvízben megjelenő nők? Híres uralkodók, nagyszerű zeneszerzők, sőt, királynők történelme menetét befolyásoló szeretőire kérdezünk rá legújabb kvízünkben. Hány helyes válaszod lesz?
Történelmi kvíz híres szeretők
  • A világtörténelem számos uralkodója mögött ott állt egy szerető, aki nagy hatással volt a történelem folyására.
  • A történelmi kvízben ezúttal híres uralkodók nem kevésbé híres szeretőire kérdezünk rá.
  • Hány helyes válaszunk lesz a legújabb történelmi kvízen?

Sokszor alakították a történelem menetét a híres uralkodók, hadvezérek mögött álló szeretők. Nem egyszer voltak nagy befolyással az udvar életére, az államügyekre, csatákat és háborúk kimenetelét változtatták meg a híres szeretők. De vajon a történelmi kvízben felismerjük, kikről van szó? 

Háborút kirobbantó szeretők

Bár Homérosz történeteit nem feltétlenül kezelhetjük történelmi forrásként, azért nem teljesen az irodalmi fikció körébe tartozik Heléna és Párisz szerelme, ami kirobbantotta a trójai háborút. Heléna másik férfi, Agamemnón felesége volt, de amikor Párisz, Trója jóképű, nőfaló hercege meglátta Helénát, a nőt, akit Aphrodité a világ legszebbjének nyilvánított és neki ígért, meg kellett kapnia.

A görög istenek azt is elintézték természetesen, hogy Heléna beleszeressen Páriszba, így a pár együtt szökött meg Trójába. Ezzel ki is robbant a háború, amiről az Íliászban számol be a görög történetíró. 

A mítosz szerint Heléna félig isteni volt, Léda királynő és Zeusz isten lánya. (Ez az a történet, amikor Zeusz hattyúvá változva csábítja el a királynőt.) Hogy Heléna valóban létezett-e, sosem fogjuk megtudni, de a romantikus, történelem folyását befolyásoló szeretők archetípusának tekinthetjük minden idők legnagyobb eposzának köszönhetően. Örökre ő lesz „az arc, amely ezer hajót indított útnak”. 

Heléna nem szerepel a történelmi kvízben, melyben a világtörténelem leghíresebb szeretőire kérdezünk rá. Ám tíz másik híres szeretővel kapcsolatos kérdést kapunk a kvízben.

Indulhat a történelmi kvíz?

A történelmi kvíz minden kérdése után – melyek a világtörténelem leghíresebb szeretőivel kapcsolatosak – három válaszlehetőséget kapunk. Ezek közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hányat találunk el a történelmi kvíz válaszai közül? 

Mennyire emlékszel a történelem leghíresebb szerelmespárjaira?

Történelmi kvíz híres szeretők

A történelem nagy uralkodóihoz nagy szerelmek, birodalmak sorsát eldöntő szeretőkkel kapcsolatos történetek kötődnek. Hány híres szerelemre emlékszünk a történelemből?

Fotó: Wikimedia, Unsplash, Getty Images