Történelmi kvíz: hány híres személyt ismersz fel a tízből?

2024. január 15.
Híres történelmi személyek, akik megváltoztatták a világot. De vajon a róluk készült képek alapján is felismerjük őket? Töltsük ki a kvízt és kiderül, mennyire ismerjük jól a történelem nagy alakjait!
Történelmi kvíz
  • A történelmi személyekről sok esetben csak a tetteikre emlékszünk, ám képeken már ritkábban láttuk őket.
  • Mutatunk tíz híres alakot a világtörténelemből a kvízünkben, rájövünk, kik ők?
  • Hány híres személyt ismerünk fel a legújabb történelmi kvízben?

Hadvezérek, tudósok, művészek és politikusok – sokszor csak azt tudjuk, mit tettek, hogyan alakították a világ sorsát, de nem tudjuk felidézni az arcukat. Vajon egy kvízben rájövünk, kit látunk a történelmi személyek közül a képen?

Ki a történelem legbefolyásosabb személye?

A Michigan Egyetem kutatói mérték fel, kik voltak a legnagyobb hatással – jó vagy rossz – a világra. Újságírók, tudósok, teológusok és történészek vettek részt a világ minden részéről az átfogó tanulmány elkészítésében. Az eredmény ugyan elsőre meglepő, ám ha belegondolunk, hogyan alakította át a könyvnyomtatás a világot, máris megértjük, miért Gutenberg János végzett a 100-as lista első helyén. (Annyit elárulhatunk, hogy ő nem szerepel a legújabb történelmi kvízünkben.)

Magyar történelmi személy nem került fel a történelem legbefolyásosabb személyeinek listájára. Diana wales-i hercegnő viszont az emberi jogokért végzett munkájával a 73. helyre jutott. Mutatjuk, a kutatás szerint kik a történelem legbefolyásosabb alakjai. (A teljes listát ide kattintva érjük el.)

  1. Gutenberg János (könyvnyomtatás)
  2. Isaac Newton (gravitáció felfedezése, mozgás törvényei a fizikában)
  3. Luther Márton (reformáció)
  4. Charles Darwin (evolúciós elmélet)
  5. William Shakespeare (reneszánsz dráma legnagyobb alakja)
  6. Kolumbusz Kristóf (földrajzi felfedezések)
  7. Karl Marx (19. századi politológia és közgazdaságtan)
  8. Albert Einstein (relativitáselmélet)
  9. Nikolausz Kopernikusz (csillagászat: a bolygók mozognak a Nap körül)
  10. Galileo Galilei (csillagászat: távcső tökéletesítése, Kopernikusz elméleteinek igazolása)

Töltsük ki a történelmi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a történelmi kvízzel. Mind a tíz kérdésnél egy-egy képet látunk. Az a feladatunk, hogy a kvízben a képek alatti három válaszlehetőség közül kiválasszuk azt, ami szerintünk a helyes. Melyik híres történelmi személyt látjuk a képen? Hány helyes válaszunk lesz a történelmi kvízben?

Hány híres történelmi személyt ismersz fel a kvízben?

Híres történelmi személyek, akik megváltoztatták a világot. De vajon a róluk készült képek alapján is felismerjük őket? Töltsük ki a kvízt és kiderül, mennyire ismerjük jól a történelem nagy alakjait!

Fotó: Wikimedia, Unsplash