Híres emberek, akik megküzdöttek a prosztatarákkal

2024. február 09.
A betegségek a sztárokat sem kímélik. Az alábbi öt híres embernek a prosztatarákkal kellett megküzdenie.
Híres ember prosztatarák
  • A prosztatarák rendkívül gyakori megbetegedésnek számít.
  • Az elmúlt években sok híres ember is felvállalta, hogy prosztatarákkal küzd
  • A betegség szerencsére jól kezelhető, de ehhez fontos, hogy időben diagnosztizálják a kórt.

A prosztatarák a második leggyakoribb rákos megbetegedés (a bőrrák után) a férfiak körében az Egyesült Államokban. Az Amerikai Rákellenes Társaság becslése szerint minden nyolcadik férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, ami évente körülbelül 268 000 új esetet jelent. Szerencsére a betegség nagyon jól kezelhető, ha korán felfedezik.

Jelenleg mintegy 3,1 millió amerikai férfi számít prosztatarák-túlélőnek, köztük nem kevés közismert név is található – például Robert De Niro, Nelson Mandela vagy Ben Stiller. Utánajártunk, az alábbi híres emberek hogyan birkóztak meg a nyilvánosság előtt a betegségükkel.

 

1. Robert De Nirónál 60 évesen találtak prosztatarákot

60 évesen diagnosztizálták prosztatarákkal Robert De Nirót

60 évesen diagnosztizálták prosztatarákkal Robert De Nirót

Az Oscar-díjas Robert De Nirót még a prosztatarák sem tudta megállítani. A „keményfiú” szerepeiről ismert színész – aki a többi között olyan filmekben játszott, mint a Taxisofőr és a Dühöngő bika – a képernyőn kívül is bizonyította, hogy nem riad vissza semmitől.  Robert De Nirót  2003-ban, 60 évesen diagnosztizálták prosztatarákkal, de szerencséjére a betegséget korai stádiumban fedezték fel. A sztár kezeléséről kevés részletet hoztak nyilvánosságra, azt viszont tudni lehet, hogy végül teljesen felépült. 

2. Ben Stiller sikeresen leküzdötte a prosztatarákot

A prosztatarák diagnózisa után Ben Stillernek műtéten kellett átesnie

A prosztatarák diagnózisa után Ben Stillernek műtéten kellett átesnie

Ben Stillernek sem tünetei, sem családi előzménye nem volt, amikor 2014 júniusában, 48 évesen diagnosztizálták nála a prosztatarákot. Diagnózisát 2016 októberében hozta nyilvánosságra a Howard Stern Show-ban.

Stiller rákjára azután derült fény, hogy orvosa az éves kivizsgálás részeként prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálatot rendelt el nála. Mivel Stiller teszteredménye magas lett, orvosa hat hónappal később utóvizsgálatot csináltatott. Amikor pedig a teszt eredménye még magasabb lett, Stiller több további vizsgálaton és teszten is átesett, amelyek megerősítették, hogy prosztatarákja van. Ezt követően műtéttel eltávolították a prosztatamirigyét, majd hathavonta kontrollvizsgálra kellett járnia, hogy ellenőrizzék, nem újul-e ki nála a rák. Ma, 58 évesen Stiller rákmentes.

3. Nelson Mandela sugárterápiára szorult a prosztatarák miatt

Egy bopszia során derült fény Nelson Mandela prosztatarákjára

Egy biopszia során derült fény Nelson Mandela prosztatarákjára

Nelson Mandela Nobel-békedíjasként olyan változásokat ért el a világban, amire a legtöbb ember nem képes. A dél-afrikai apartheidellenes aktivista közel három évtizedet töltött börtönben szókimondó erőfeszítéseiért. Amikor Dél-Afrika 1994-ben demokratikus kormányt alakított, Mandela lett az ország első választott elnöke.

A börtönben Mandelának kemény körülmények között kellett túlélnie, és a szabadulása előtt öt évvel, 1985-ben megnagyobbodott prosztatája miatt műtéten esett át. A Wired információi szerint később, 2001-ben egy biopszia „mikroszkopikus prosztatarákot” mutatott ki nála, ami miatt Mandela 7 héten keresztül sugárterápiát kapott. 2013-ban, 95 éves korában halt meg különböző egészségügyi komplikációk következtében.

4. Ian McKellen nem kapott kezelést a prosztatarákjára

A prosztatarák lassan növekvő fajtáját diagnosztizálták Ian McKellennél

A prosztatarák lassan növekvő fajtáját diagnosztizálták Ian McKellennél

Sir Ian McKellen brit színész (akit leginkább A Gyűrűk Ura-trilógiából Gandalfként, illetve az X-Menből Magnetóként ismerhetünk) 2012-ben fedte fel, hogy öt-hat évvel korábban prosztatarákot diagnosztizáltak nála. A 84 éves McKellen kifejtette, hogy a prosztatarák lassan növekvő fajtája szerencsére nem terjedt át a teste más részeire. „Sok-sok férfi hal bele, de ez az egyik olyan rákfajta, amely teljesen jól kezelhető, ezért folyamatosan megfigyeklnek és kivárnak. Rendszeresen megvizsgálnak, de szerencsére nem terjed tovább. Nem volt semmilyen kezelésem sem” – mondta a Mirrornak.

5. Roger Moore memoárjában is írt a prosztatarákjáról

1993-ban kiderült, hogy Roger Moore-nak prosztatarákja van

1993-ban kiderült, hogy Roger Moore-nak prosztatarákja van

Sir Roger Moore volt történelem leghosszabb ideig szolgáló James Bond-színész. 12 éven át játszotta a titkos ügynököt, az 1973-as Élni és halni hagyni című filmtől kezdve az 1985-ös Halálvágta című filmig.

Közel egy évtizeddel az utolsó Bond-szerepe után Moore-nak szembesülnie kellett az egyik legnagyobb félelmével: 1993-ban kiderült, hogy prosztatarákja van. Később radikális prosztataműtéten (a prosztata eltávolítása) esett át, és teljesen felépült, de az élmény örökre megváltoztatta. Röviddel a kezelés befejezése után Moore elhagyta harmadik feleségét, Luisa Mattiolit egy korábbi szomszédjáért, Kristina Tholstrupért, aki néhány évvel korábban túlélt egy mellrákos betegséget.

2009-ben a My Word Is My Bond című memoárjában írt a betegségéről és az ebből fakadó következményekről. „Rengeteg időm volt elgondolkodni az életemen és azon, hogy milyen közel voltam a halálhoz” – emlékezett vissza.  Moore 89 éves korában, 2017. május 23-án halt meg rákban Svájcban.

Forrás: Everyday Health Fotó: Getty Images