Nem számít, hogy cipő vagy mezítláb: így árt a járvány a lábaknak

2020. november 29.
Sokszor sok helyen olvashattunk róla, hogy megváltoztak a cipőviselési szokások a koronavírus-járvány kitörése nyomán. A szakemberek is tapasztalják ennek jótékony hatásait: sokkal kevesebben fordulnak hozzájuk például a magas sarkú cipők okozta lábproblémákkal. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mit jelent a lábunk egészsége szempontjából, hogy mezítlábazunk a kényelmes, lábat és bokát tartó cipők viselése helyett?

„Az egyik legjellemzőbb dolog a járvány kirobbanása óta, hogy az emberek sokkal nagyobb arányban edzenek otthon, mint edzőteremben. Ennek következtében gyakrabban alakul ki náluk a talpi bőnye gyulladás, ami sarokfájással jár, esetleg íngyulladás, mivel nem viselnek a mozgáshoz edzőcipőt – utalt rá dr. Bobby Pourziaee ortopédorvos, milyen hatása van a koronavírus-járvány az emberek lábára. – Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mivel otthon vagyunk, nem kell a testmozgáshoz sem cipőt viselnünk.”

koronavirus-home-office-lab-egeszseg

A mezítlábazást hagyjuk meg az íróasztal mellé

„Ha álló asztal mellett dolgozunk vagy gyakran kell felkelnünk az asztaltól, és ide-oda mászkálnunk a nap folyamán, egy otthoni sportcipő vagy olyan papucs, amely megfelelően tartja a lábat, fontos lehet. 26 csont van a lábfejünkben. Ezek segítenek tartani” – mondta az ortopédorvos, ugyanakkor igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket is, hogy az ilyen felépítésű cipők miatt szélesedne a lábfej. 

„Természetes, ha a kor előre haladtával szélesebb lesz a lábfejünk. Ennek nincs köze a cipőnk sarkához vagy belső felépítéséhez, ugyanakkor a sportcipő vagy talpbetét jó szolgálatot tehet a lábunk egészségének és komfortérzetünknek” – mondta Pourziaee.

Olvastad már?

Kevesebb mozgás, nagyobb baj

Már azzal lecsökken a mozgásmennyisége a legtöbb embernek, hogy nem kell elhagynia otthonát ahhoz, hogy bejusson a munkahelyére. „Sokkal kevesebbet gyalogolnak az emberek, mint a járvány kitörése előtt. Emiatt fontos, hogy harmincpercenként megszakítsuk az ülőmunkát, és sétáljunk egyet a környéken vagy végezzünk nyújtógyakorlatokat, amelyek a vádlira és a lábfejre fókuszálnak elsősorban. Ezzel sok problémát megelőzhetünk” – javasolta a szakember.

Hogyan nyújtsunk?

Ha szeretnénk boldoggá és egészségessé tenni a lábainkat, rendszeresen végezhetjük az alábbi nyújtó- és erősítőgyakorlatokat, amelyeket az ortopédorvos is javasol pácienseinek otthoni gyakorlás céljából.

  1. Nyújtsuk az Achilles-inat. Egy törölközőt vagy rugalmas gumiszalagot, jógahevedert tegyünk a talppárnáinkhoz, mindkét lábbal egyszerre, miközben a térdet egyenesen tartjuk. Húzzuk a karokkal a hevedert, miközben pipáló lábfejjel próbáljuk eltolni. Tartsuk harminc másodpercig, majd lazítsunk, és ismételjük háromszor. Naponta kétszer végezzük el a gyakorlatot, egyszer reggel, egyszer pedig este. 
  2. Lábáztatás tengeri sóval. A sós lábvíz esténként 10-15 percig segíti a láb vérkeringésének javítását és csökkenti a gyulladásokat. 
  3. Viseljünk olyan lábbelit, ami kényelmes. Ha úgy érezzük, fásult, fáradt a lábunk, érdemes elgondolkodni azon, milyen életmódbeli változásokra lehet szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük a lábunk egészségét.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash