4 jel, hogy kinőttél egy barátságot

2024. február 22.
Még akkor is elmúlhat egy barátság, ha egyébként szorosan együtt voltunk mostanáig. Pont, mint egy párkapcsolat esetén. Mutatjuk, a pszichológus szerint milyen jelei vannak, ha már két barát külön útra lépett.
Barátság vége két nő
  • Ahogy egy romantikus kapcsolat, úgy a hosszú barátság is véget érhet úgy, hogy kinövik egymást az emberek.
  • A pszichológus elmondta, melyek a leggyakoribb jelei, ha kinőttünk egy barátságot.
  • Ha egyre zavaróbbnak érezzük a másik minden rezdülését és kerüljük az együtt töltött időt, elég nyilvánvaló jele annak, ha már valójában nem is vagyunk barátok, de megszokásból még kitartunk.

Ahogy egy romantikus kapcsolatnál, a barátságnál is néha lassan jön a felismerés: valójában nem is vagyunk már olyan jóban igazából. Ennek leggyakoribb oka, hogy kinőttük az adott barátságot, vagy legalábbis már nem ad hozzá az életünkhöz többé.

„Ha egy barát nem tud velünk együtt fejlődni, gyakran eltávolodunk egymástól. Ezt sokszor a fizikai távolság – például munka, iskola miatt – is megerősíti” – mondta Suzanne Degges-White, az Észak-Illinois-i Egyetem pszichológia professzora. – Minden barátság más. Van, amikor átbeszélik a felek, miért távolodtak el egymástól, ahogy egy párkapcsolatnál is, máskor egyszerűen tudják mindketten, hogy lejárt az ideje ennek a barátságnak.”

Jelei azonban minden esetben vannak annak, hogy ezt a barátságot kinőttük. Mutatjuk, a szakember szerint mik a leggyakoribb pillanatok, amikor felismerhetjük, hogy ennek a barátságnak már valójában vége.

1. Ha gyakran idegesít a barátunk

Mindenkit idegesítenek időnként a szerettei. Ha viszont azon kapjuk magunkat, hogy magunkban – vagy nyíltan – ítélkezünk a barátunk felett, az arra utalhat, hogy ezt a barátságot kinőttük. Ha úgy érezzük, nem bírjuk elviselni a másikat, érdemes átbeszélnünk, menthető-e még ez a barátság, vagy végérvényesen máshol tartunk az életünkben.

2. Keressük a találkozás alóli kibúvót

Ahogy a házasságban, úgy a baráti kapcsolatban is eljuthatunk arra a pontra, amikor csak megúszni akarjuk a közös dolgokat. Folyton lemondjuk a találkozót, halogatjuk a telefonhívást, válaszküldést az üzenetekre – ez mind annak a jele, hogy a barátságunk valójában már véget ért, csak még nem mondtuk ki.

A barátság végének vannak gyakori jelei a pszichológus szerint

A barátság végének vannak gyakori jelei a pszichológus szerint

3. Ha már nem fogadjuk el, ahogy bánik velünk a barátunk

Aki diszfunkcionális családban nőtt fel, gyakran kihat a barátaink megválasztására az, ahogy a szüleink bántak velünk. Ha olyan emberek neveltek fel, akik mindig lekicsinylően nyilatkoztak az elért eredményeinkről, nem is tűnik fel, amikor a barátaink is így viselkednek velünk.

Viszont ha sikerül megtörnünk a kört például pszichoterápiával, sokkal inkább felfigyelünk ezekre a mintázatokra, és már nem viseljük el azt, amikor az emberek – beleértve a korábbi barátainkat – így viselkednek velünk.

4. Nem tudjuk túltenni magunkat egy nagyobb dolgon, ami nekünk számít

Van, amikor ez a dolog a barátunk egész személyisége, de egy múltbeli történés is lehet, amit soha nem tisztáztunk végül. De az is előfordulhat, hogy egy vitás kérdésben úgy tűnt, elengedtük a konfliktust, viszont a tüske bennünk maradt. Az ilyen helyzetek akár évekre visszamenőleg is átszínezhetik az egész barátságot, és oda vezethetnek, hogy eltávolodunk egymástól.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash