A párod a legjobb barátod? Rossz hírünk van!

2024. március 04.
Sőt, rögtön három okot is mondott a párkapcsolati tanácsadó, miért kifejezetten szerencsétlen felállás, ha a párunk a legjobb barátunk. Az ilyen kapcsolatok sokkal gyakrabban érnek szomorú véget.
Párunk a legjobb barátunk
  • Az esküvői fogadalmaknál vagy Instagram-posztokban gyakran látjuk, hogy egy pár valamelyik tagja arról áradozik, hogy a férje/felesége a legjobb barátja.
  • A párkapcsolati tanácsadó szerint túl nagy nyomás egyetlen személyen, ha neki kell a mindennek lennie egy személyben.
  • Az is egy ok arra, hogy a párunk ne legyen a legjobb barátunk, hogy ez relatíve új keletű elvárás a párkapcsolatokkal szemben.

Valószínűleg mindenki hallotta már ismerősétől, hogy úgy nyilatkozott a párjáról, mint aki a legjobb barátja is. Természetesen a párkapcsolati tanácsadó sem azt vitatja, hogy a barátság ne lenne elengedhetetlen alapköve az egészséges romantikus kapcsolatnak is. 

Egyszerűen arra utal, hogy nagyon fontos: legyenek barátaink, beleértve a legjobb barátot is, aki nem az az ember, akivel megosztjuk az ágyunkat, jelzálog hitelünket és gyerekeinket. Mutatjuk, a párkapcsolati tanácsadó szerint miért nem túl jó, ha a párunk a legjobb barátunk, és barátokat miért kellene a romantikus kapcsolatunkon kívül keresnünk.

1. Relatíve új elvárás, hogy a párunk legyen a legjobb barátunk 

Nagyjából az elmúlt 50 évben kezdődött az a trend, hogy az emberek a párjuktól egyben azt is elvárják, hogy a legjobb barátjuk legyen. A történelem során a legmélyebb kapcsolata az embereknek az ugyanolyan nemű barátjukkal volt, részben azért is, mert nem is várták el egy házasságtól, hogy abban barátság is legyen. Egyszerűen praktikus okokból köttettek a házasságok.

Megvan az előnye annak most is, amikor már érzelmi alapon házasodunk, ha ápoljuk a közeli baráti kapcsolatainkat is, nem csak a házasságunkat. Tudományosan bizonyított tény, hogy tovább élünk, ha van a házastársunkon kívül legjobb barátunk is.

2. Sokkal több lehetőségünk van a fejlődésre, ha nem a párunk a legjobb barátunk

A párkapcsolati szakértő nem tartja szerencsésnek, ha a párunk egyben a legjobb barátunk is

A párkapcsolati szakértő nem tartja szerencsésnek, ha a párunk egyben a legjobb barátunk is

Amikor egy kutatásban a hosszú ideje házasságban élő embereket kérdezték arról, mi a titka a boldog kapcsolatnak, a legtöbben azt említették meg, hogy a házasságukon kívül kiterjedt baráti körrel rendelkeznek.

A baráti kapcsolatok segítenek az újdonság érzésének fenntartásában, az új élmények megszerzésében, így nem egy másik szerelemben, viszonyban próbálják megtalálni a felek ezt, nem végződik megcsalással a kapcsolat. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több új hobbi, karrierlehetőség kerülhet az ember elé, ha több emberrel ápol közeli baráti viszonyt.

3. A romantikus kapcsolat boldogabb, ha nem a párunk a legjobb barátunk

Hatalmas elvárás a párunk felé, ha a legjobb barátunkat is benne látjuk. Ez gyakran konfliktusokhoz is vezethet, különösen ha minden időnket folyton együtt töltjük. Viszont ha van egy baráti körünk, az kifejezetten erősíti a kötődést a párunkkal. Ha másokkal is van programunk, megvan az újratalálkozás izgalma a párkapcsolatban a szakember szerint. Arról nem is beszélve, mekkora nyomást vesz le a párunk válláról, ha nem neki kell a legjobb barátunknak lennie is.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash