Csodaszer vagy veszélyes az izotretinoin? – interjú Dr. Bognár Péterrel

2024. május 07.
A pattanások számtalan fiatalnak és akár idősebbnek is megkeserítik az életét. Bár nagy számban léteznek különböző technikák, tippek és kozmetikumok, nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Mindenki végigmegy a különböző krémek, vitaminok, szérumok és arcmaszkok próbálgatásán, általában kevés sikerrel. Egy „csodaszer” azonban létezik: egy izotretinoin nevű hatóanyag, ami garantáltan megszünteti az aknét és a kiújulását is megelőzi, véget vetve a többéves szenvedésnek. Van viszont vele néhány probléma: a számos, ijesztő mellékhatás és a szedés alatt bekövetkező terhesség esetén okozott magzati károsodás.
izotretinoin akné

Biztos próbáltál már legalább egy olyan kozmetikumot, ami haszontalannak bizonyult. A pattanások ellen számtalan tisztító/ hámlasztó krémet szoktak ajánlani, ilyenek például a széntartalmú arcmaszkok, vagy gyógynövényes krémek. Emellett szérumként szalicilsav használatát szokták tanácsolni kozmetikusok, ami hámlaszt és segít az enyhébb aknén. Azt is hallani, hogy az egészséges étkezés a megoldás, de sajnos a legtöbb esetben ez nem így van.

Aki súlyos aknéval küzd, és erősen zsírosodik a bőre, azon ezek a szerek nem tudnak segíteni: maximum kiszárítják a bőrét, de a pattanások nem mozdulnak, ezért egy idő után a legtöbben eljutnak bőrgyógyászhoz. Az orvosok először enyhébb módszereket szoktak ajánlani, mint például vényköteles krémeket, lemosókat, mielőtt felírnák a leghatékonyabb megoldást, a szóban forgó izotretinoint.

Biztos próbáltál már legalább egy olyan kozmetikumot, ami haszontalannak bizonyult.

Biztos próbáltál már legalább egy olyan kozmetikumot, ami haszontalannak bizonyult

Mi is az izotretinoin?

A hatóanyagról dr. Bognár Pétert, bőrgyógyász-kozmetológust kérdeztük. Az izotretinoin egy A-vitamin-származék, tehát nem konkrétan A-vitamin, csak abból állították elő. Egy olyan anyagról van szó, amelynek a bőr sejtjeire hatva számos – az akne szempontjából előnyös – hámlasztó, faggyútermelés- és gyulladáscsökkentő hatása van. Szájon át kell bevenni, és 12 éves kortól adható. Dr. Bognár Péter szerint a szernek nem muszáj az utolsó lehetőségnek lennie, hisz ez az egyetlen egyetlen akné elleni gyógyszer, amit ha megfelelő időben és mennyiséggel adagolnak, garantált – már amennyire az orvostudomány megengedi – hogy nem jön vissza az akné.

Szájon át kell bevenni, és 12 éves kortól adható.

Szájon át kell bevenni, és 12 éves kortól adható

Mellékhatások

Bár rendkívül hatásos ez a hatóanyag, felettébb megosztó is, a vélt vagy valós mellékhatások és a magzatkárosító hatás miatt. Ahogy dr. Bognár Péter magyarázta, vannak elkerülhetetlen mellékhatásai, mint például az ajak, ritkábban az orrnyálkahártya, illetve a bőr erős kiszáradása. Ez akár bőrgyulladáshoz is vezethet, ezért a gyógyszer szedése alatt ezeket a felületeket hidratálni kell. Emellett fényérzékenységet is okoz, ami azt jelenti, hogy könnyebben leéghetünk tőle a napon. Sok orvos nem szereti felírni nyáron, de dr. Bognár Péter szerint ugyanúgy szedhető a napos időszakban is, mint bármikor máskor, hisz magas faktorszámú naptej használatával a fényérzékenység megelőzhető. Emellett fontos, hogy a hatóanyag felírása előtt és szedése alatt is laborvizsgálaton essenek át az érintettek. Vagyis folyamatos orvosi kontroll szükséges, de ez egyúttal arra is biztosíték, hogy időben tudnak lépni a szakemberek, ha ez szükséges, a mellékhatások kezelését is folyamatosan meg lehet beszélni a páciensekkel.

Korábbi hiedelem, hogy a gyógyszer fokozza a depressziót és az öngyilkossági hajlamot. Ezt azóta egyértelműen megcáfolták. A szakértő elmondta, hogy az erre vonatkozó klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a páciensek valójában a kinézetük és az aknéval vívott, sokszor addig reménytelen harc miatt voltak lehangoltak, elkeseredettek. Fontos tudni, hogy a  gyógyszer szedésének első hónapjában fokozódhat az akné, a mitesszerek tisztulása miatt egyenetlenebbek, és gyulladtabbak lehetnek a bőrtünetek, a javulásig néha 5-6 hetet is várni kell.

Fogamzásgátlás

A legnagyobb gondot viszont az okozhatja, ha valaki az izotretinoin mellett teherbe esik. Az izotretinoin ugyanis fejlődési rendellenességet okoz a magzatnál, ezért a hatóanyag szedése mellett megfogant terhességeket meg kell szakítani. Ez a legtöbb nagy mennyiségben alkalmazott A-vitamin-származékkal így van. A gyógyszer szedése alatt ezért előírt a kettős fogamzásgátlás alkalmazása és kiemelt fontosságú ennek a hatásnak a tudomásul vétele.

Ez azt jelenti, hogy lányok esetében aktív nemi élet mellett hormonális fogamzásgátló és fizikai védelem (például óvszer) szükséges. Fiúknál nincs különösebb előírás. Dr. Bognár Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszer szedése nem károsítja sem a spermiumokat, sem a petesejteket (a későbbi terhességekkel semmilyen probléma nem lesz), a gyógyszernek csak az éppen kifejlődőben lévő embrióra van káros hatása.

A gyógyszer szedése alatt ezért előírt a kettős fogamzásgátlás alkalmazása és kiemelt fontosságú ennek a hatásnak a tudomásul vétele.

A gyógyszer szedése alatt ezért előírt a kettős fogamzásgátlás alkalmazása és kiemelt fontosságú ennek a hatásnak a tudomásulvétele

„Mivel zsíroldékony a hatóanyag, lassan ürül ki a testből, ezért az utolsó szem után fél-egy évvel lehet biztonságosan vállalni egy terhességet. Fiúknál ez nincs ennyire leszabályozva, de az ő esetükben is inkább ez az ajánlott” – magyarázta Dr. Bognár Péter

Az elhangzottak alapján ijesztőnek tűnhet a szóban forgó hatóanyag, Dr. Bognár Péter szerint azonban indokolt esetben megéri alkalmazni.

„Hihetetlennek tűnhet, hogy ilyen erős gyógyszert adunk pattanásokra, azonban hegesedésre szinte ez az egyetlen megoldás. Nem akarom, hogy féljenek tőle az emberek, hiszen tényleg hatásos, rendszeres kontroll esetén biztonságos és sokkal nehezebb a kialakult hegekkel bármit kezdeni, mint megelőzni azokat. Mivel csak éveken át tartó kezeléssel lehet eltüntetni őket, jobb a megelőzés.”)

Mint Dr. Bognár Péter összefoglalja: „A legfontosabb üzenet az, hogy az orvostudomány az izotretinoin segítségével ma már a korábban számos fiatal életét megkeserítő aknét képes hatékonyan kezelni, sőt a legtöbb esetben véglegesen meg is gyógyítani. A korábban akár egy egész életen át viselt és nem ritkán lelki problémákat is okozó hegesedést ma már meg tudjuk előzni, ha a páciens tisztában van a várható mellékhatásokkal, és legfőképpen azzal, hogy gyógyszer szedése alatt bekövetkező terhességben a magzat károsodása bizonyos, tehát a fogamzásgátlás elengedhetetlen. Emellett hajlandó elfogadni azt, hogy átlagosan 6 hónapos kezelés kell a teljes gyógyuláshoz, majd a befejezés után egy évig terhesség nem vállalható, de a későbbiekben ezzel semmi probléma nincs.

Mivel a gyógyszer szedése alatt a páciensek rendszeres kontroll alatt vannak, a mellékhatások szinte minden esetben egyénre szabottan kontrollálhatók, és ha probléma lép fel, a kezelés módosítható, megszakítható, vagy később akár újrakezdhető. A gyógyszer szedése mellett a páciensek rendszeresen találkoznak az orvossal, így lehetőség nyílik egy folyamatos, egyénre szabott terápiára, konzultációra, és egy banálisnak tűnő, de torzító bőrtüneteket és sokszor lelki sebeket is hátrahagyó betegség végleges gyógyulására.”

Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Fotó: Getty Images