Ennél undorítóbb módszert még sosem láttunk a pattanások kezelésére

2023. augusztus 16.
Egy kínai influenszer miatt beszél most mindenki arról, hogy a csótányokból készült folyadék hatékonyan segíthet az akné kezelésében. De tényleg hatásos lehet a pattanások eltüntetésére ez az undorító módszer?
Csótányból készült szer pattanások ellen
  • A csótányokat a hagyományos kínai orvoslás évezredek óta használja, ugyanakkor a tudomány nem támasztotta alá ennek hatásosságát.
  • A kínai influenszer azt állítja, két nap alatt kikezelte pattanásait a csótányokból készült szerrel.
  • Paris Wang úgy fogalmazott, hogy a csótánykivonat akkor is működött, mikor minden más bőrápolási termék csődöt mondott.

„Én magam sem hiszem el, de eljött az a nap, amikor csótányok mentették meg az életemet – mondta videójában a Paris Wang nevű szépség influenszer. A beauty blogger részletesen elmesélte 4,1 millió követőjének, hogy az utóbbi időben sokat utazott, emiatt csupa pattanás lett az arca. Rengeteg bőrápolási terméket kipróbált, de nagyon fájdalmas gyulladások voltak az arcbőrén, melyek feldagadtak és véreztek is.

„Az orvos adta ezt a folyékony szert. Azt mondta, hogy csepegtessem egy nedves gézlapra, majd reggel és este 10-15 percre borogassam vele az arcom – magyarázta Wang, akinek egy krémet is felírtak, amivel naponta háromszor kellett bekennie a bőrét.
A videó szerint két nappal később már olyan volt Wang arca, mintha a pattanások sosem léteztek volna. Az influenszer a csótánykezelés előtti és utáni képeket is mellékelt a bőréről. 

Mi volt a krémben és pakolásban?

A szárított csótányt és csótánykivonatot már régót használja bőrbetegségek kezelésére a hagyományos kínai gyógyászat, így pattanások ellen is

A szárított csótányt és csótánykivonatot már régóta használja bőrbetegségek kezelésére a hagyományos kínai gyógyászat, így pattanások ellen is

Wang, miután rendbe jött a bőre, átnézte alaposan, milyen összetevői voltak a pattanásokat eltüntető csodaszernek. „Periplaneta America – mondta. – Ez véletlenül nem a híres-neves csótány? Megmentett!”

Az influenszer szemében nagyot nőttek a csótányok. A közösségi oldalon is fellángolt a csótányőrület, a #CockroachJuiceCuredMyBadSkin hashtaggel ellátott videókat több mint 50 millióan nézték meg pár nap alatt. Ám nem mindenki van meggyőződve arról, hogy a csótányokból készült folyadék valóban hatásos lehet a pattanások ellen.

Tényleg működhet a pattanások ellen a csótánykivonat?

„Ha a helyében lettem volna, soha nem használtam volna a bőröm kezelésére csótányokból készült szert – mondta a Weibo kínai közösségi oldal híres szülész-nőgyógyász influenszere, Doctor Chen. Az orvos inkább a nyugati orvoslás híve: olyan modern szereket választott volna, melyek hatásosságát az akné ellen a tudomány is alátámasztotta már. Emellett az étrendi változtatásokat javasolja. „Kerüljük a tej, olajban sült ételek és édességek fogyasztását. Aludjunk eleget és csökkentsük a stresszt. Az eredmény látványos lesz” – mondta az orvos.

A szárított csótány és csótánykivonat gyakran használt szer a hagyományos kínai gyógyászatban. A szöveti sérülések, bőrgyulladások, emésztőrendszeri és a száj belsejében kialakuló fekélyek ellen használják. Ám a legtöbb, kínai gyógyászatban használt szer és kezelési módszer hatásosságát tudományosan nem bizonyították, sőt, bizonyos esetekben kifejezetten veszélyesnek, károsnak találták az egészségre.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash