Irodalmi kvíz: tudod folytatni a híres magyar verseket?

2024. április 12.
Április 11-én ünnepeltük a magyar költészet napját. Vajon egy költészet napi irodalmi kvízen hány pontot érünk el? Tudjuk folytatni a leghíresebb magyar verseket?
Irodalmi kvíz magyar költők
  • Április 11-én ünnepeljük 1946 óta a magyar költészet napját, ez József Attila születésnapja.
  • Az irodalmi kvíz azonban nem csak ilyenkor aktuális.
  • Hány híres magyar verset tudunk folytatni az irodalmi kvízben?

A versek nem csak a magyar költészet napján érvényesek. Ám ez a nap jó apropót jelent, hogy próbára tegyük magunkat egy irodalmi kvízben. Ezúttal híres magyar verseket kell folytatnunk. De vajon hányat tudunk közülük helyesen folytatni a kvízben?

Kedvenc verseink, kedvenc színészeink előadásában

A magyar költészet gazdag tárházában mindenkinek van legalább egy kedvenc verse. A leghíresebb költeményeket legendás színészóriásaink előadásában is meghallgathatjuk.

1. Petőfi Sándor: Szeptember végén

A magyar költészet egyik legszebb szerelmes verse Petőfi Sándor Szeptember végén című költeménye. Ezt feleségéhez, Szendrey Júliához írta a nászútjukon 1847-ben. Sinkovits Imre előadásában vált felejthetetlenné a vers.

2. József Attila: Mama

Valószínűleg mindenkinek a fülében csengenek József Attila Mama című költeményének sorai. Ebben a dühös gyermek hangján szólal meg a költő, ami Latinovits Zoltán szavalásában még kifejezőbbé válik.

3. Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én

Az egyik leghíresebb költemény Ady Endre tollából – és a költő munkásságának egyik legfontosabb verse – a Góg és Magóg fia vagyok én. Mensáros László és Latinovits Zoltán előadásában érdemes meghallgatnunk.

4. Radnóti Miklós: Hetedik ecloga

Szebbnél szebb versek születtek Radnóti Miklós rövid életében. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb költemény a Hetedik ecloga, melyet Kulka János adott elő.

5. Juhász Gyula: Tiszai csönd

Mensáros László rengeteg híres magyar költeményt szavalt el. Ezek közül az egyik Juhász Gyula Tiszai csönd című gyönyörű verse.

Töltsük ki az irodalmi kvízt

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az irodalmi kvízzel. Tíz versből olvashatunk részleteket, mindegyiknél három válaszlehetőség közül kell azt megjelölnünk, amelyik szerintünk a folytatása az adott költeménynek. Hány jó válaszunk lesz az irodalmi kvízben?

Tudod folytatni a híres magyar verseket?

Irodalmi kvíz magyar versek

Mindannyian tanultuk irodalom órán ezeket a verseket. De vajon emlékszünk a folytatásukra, ha megadunk belőle néhány sort?

Fotó: Wikimedia, Unsplash