Franciaországban arra biztatnak, hogy vezessen mindenki úgy, mint a nők

2024. május 19.
Példaként állítják a nőket az autósok elé Franciaországban, hogy csökkentsék a halálos közúti balesetek számát. Ugyanis egy friss összehasonlító vizsgálat eredményei szerint a világon mindenhol alacsonyabbak a nők felelősségbiztosítási díjai, mivel kevesebb balesetet okoznak, köszönhetően annak, hogy kockázatkerülőbben vezetnek, mint a férfiak.
Autóvezetés nők kevesebb baleset
  • A francia közlekedésbiztonsági szakemberek legújabb kampányukban azt javasolják minden autósnak, vezessenek úgy, mint a nők, hogy kevesebb halálos autóbaleset legyen.
  • A kampány célja az is, hogy végre leszámoljunk azzal a sztereotípiával: a nők rosszabbul vezetnek, mint a férfiak, hiszen pont az ellenkezője igaz.
  • A friss kutatás eredményei szerint a halálos kimenetelű autóbalesetek 84 százalékát férfiak okozzák.

A francia közlekedésbiztonsági csoport legújabb kampányának célja nem csak a halálos közlekedési balesetek számának csökkentése. Le akarnak végre számolni azzal az előítélettel, hogy a nők rosszabbul vezetnek, mint a férfiak. Ennek ugyanis pont az ellenkezője igaz.

A legtöbb halálos balesetet férfiak okozzák

A 2022-23-as közlekedési adatok alapján az látszik, hogy a nők kockázatkerülőbb vezetési magatartását fontos lenne, ha a férfiak is magukévá tennék. Ugyanis a halálos kimenetelű autóbalesetek 84 százalékát férfiak okozzák.

A balesetet okozó fiatal sofőrök között még magasabb a férfiak aránya (88 százalék), ahogy az ittasan balesetet okozók 93 százaléka is férfi. Az adatok szerint a nők nyolcadannyi balesetet okoznak, mint a férfiak. 

Ezért jó, ha úgy vezetünk, mint a nők

„Statisztikailag azt jelenti, ha úgy vezetünk, mint egy nő, hogy életben maradunk és nem ölünk meg senkit” – mondta a közlekedésbiztonsági csoport vezetője.

A biztosítási adatok is alátámasztják a friss statisztikákat. Ezek alapján ugyanis megfigyelhető, ha az 1975 és 2021 közötti adatokat nézzük, hogy a nők feleannyi halálos balesetet okoznak minden évben, mint a férfiak. 

Azt is hozzátették, hogy a férfiak több kilométert vezetnek ugyan, mint a nők, ám hajlamosabbak a kockázatos döntésekre a volán mögött. Ezek a legtöbbször halálos balesethez vezető magatartásformák a következők:

  • Gyorshajtás
  • Nem csatolják be a biztonsági övet
  • Alkoholt fogyasztanak vezetés előtt

Forrás: Insider, fotó: Unsplash