Legnehezebb földrajzi kvíz: a 4 százalékban vagy, aki minden kérdésre tudja a választ?

2024. február 29.
Hányas voltál földrajzból? Most kiderül, vajon még mindig sikerül-e a legnehezebb kérdésekre is válaszolnunk a Földünkkel, az országokkal kapcsolatban. Vajon hány pontot érünk el a legnehezebb földrajzi kvízen?
Legnehezebb földrajz kvíz
  • Izgalmas dolgokat tudhatunk meg a világgal kapcsolatban a legnehezebb földrajzi kvízből.
  • Tegyük próbára magunkat, és kiderül, vajon hányast kapnánk földrajzból, ha most lennénk iskolások?
  • Hány pontot sikerül elérnünk a legnehezebb földrajzi kvízen?

Egy földrajzi kvíz nem csak azért izgalmas, mert kiderül, vajon milyen területek mennek a legjobban földrajzból. Azért is nagyon jó kitölteni egy ilyen kvízt, mert sok izgalmas tényt megtudhatunk a minket körülvevő világról, a bolygónkról és a különböző országokról. 

5 hihetetlen földrajzi tény

Roppant izgalmas a világunk, a különböző országok hihetetlen rekordokkal és meglepő adottságokkal bírnak. Ezek közül sokra rá is kérdezünk a legnehezebb földrajz kvízben, de mutatunk még 5 meglepő földrajzi tényt, amiről lehet, hogy még nem is hallottunk.

1. Franciaországban van a legtöbb időzóna 

Ugyan területét tekintve Oroszország a legnagyobb a Föld országai közül, mégsem itt van a legtöbb időzóna. Ezt a rekordot Franciaország tartja. Ehhez a rekordhoz persze kellenek a tengerentúli tartományok is a világ különböző pontjain.

2. Kínában csak egy időzóna van

Franciaországgal ellentétben Kínában viszont csak egyetlen időzóna van, akármilyen hatalmas ország. A pekingi idő a hivatalos ugyan, de azért az emberek igyekeznek alkalmazkodni inkább a saját belső órájukhoz és a Nap járásához. Az ujgur tartományokban általában a pekingi időhöz képest két órával előbbre állítják az órákat, ami a szomszédos Kazahsztán időzónájához esik közelebb inkább.

3. Norvégia partvonala hosszabb, mint Oroszországé

Egy kis országnak is meglepően hosszú partvonala lehet, ha fjordok és szigetek tarkítják. Norvégiának például sokkal hosszabb – nagyjából 103 ezer kilométeres – partvonala van, mint a nála sokkal nagyobb Oroszországnak.

4. Ausztrália szélesebb, mint a Hold

A legnyugatibb és legkeletibb pontja között 4023 kilométer széles Ausztrália. Ez nagyobb távolság, mint amekkora a Hold átmérője. Természetesen a földrésznyi ország területe nem nagyobb, mint az égitesté, de ami a szélességet illeti, abban Ausztrália a győztes.

5. A Chimborazo vulkán közelebb van a világűrhöz, mint a Mount Everest

Ugyan a világ legmagasabb hegycsúcsa a Mount Everest, mégsem mondhatjuk, hogy ez a világ teteje és itt vagyunk a legközelebb a világűrhöz. A Föld ugyanis kissé lapított, így az Egyenlítő közelében fekvő országok, így például Ecuador vagy Kenya előnnyel indulnak. Ennek a kiszélesedésnek köszönhetően az Ecuadorban található Chimborazo vulkán (ami egyébként 6243 méter magas) van a legközelebb a csillagokhoz.

Töltsük ki a legnehezebb földrajz kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat hasonlóan izgalmas földrajzi kérdésekkel a kvízben. Minden egyes kérdés után három válaszlehetőség közül kell azt megjelölnünk, ami szerintünk a helyes. Vajon hány pontot érünk el a legnehezebb földrajzi kvízben?

Legnehezebb földrajz kvíz: hány pontot érsz el?

Legnehezebb földrajz kvíz

Ha azt gondolod, téged egyetlen földrajzi kérdéssel sem lehet megfogni, tedd próbára magad a legnehezebb földrajz kvízzel! Hány jó válaszod lesz?

Fotó: Unsplash, Getty Images