Föld napja kvíz: mennyit tudsz a bolygónkról és a környezetvédelemről?

2024. április 22.
A környezetvédelem és fenntarthatóság nem divathóbort. Mindannyiunk közös érdeke, hogy megtegyünk, amit tudunk a Földünk védelméért. A Föld napja alkalmából töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire vagyunk tisztában a környezetvédelemmel!
Föld napja kvíz
  • Április 22-én ünnepeljük a Föld napját.
  • A bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait, nem tehetünk úgy, mintha nem létezne az az ökológiai katasztrófa, amely felé bolygónk tart.
  • A Föld napja alkalmából készített kvízből kiderül, hol fejlődhetünk még a környezetvédelemben!

Azon túl, hogy részt veszünk a Föld napja alkalmából szervezett remek programokon, szemétszedési akciókon, kitölthetjük azt a kvízt is, melyből kiderül, vajon hányadán állunk a környezetvédelemmel. Hány jó válaszunk lesz a Föld napja-kvízen?

Miről szól a Föld napja?

Világszerte április 22-én ünneplik a Föld napját. 1970-ben indult a mozgalom egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére. Mozgalmat szervezett és megalapította az Earth Day Network nevű szervezetet (Föld Napja Hálózat). 

Hayes azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Mozgalma mögé a kezdetekkor 25 millió amerikai állt be, mára pedig az egész Földre kiterjed. A Föld napja mozgalomban ezernél is több szervezet vesz részt világszerte.

A Föld napjához kapcsolódó események

Megalapítása óta több esemény is csatlakozott a Föld napjához, ezek mind valamilyen fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos mozgalmak.

1. Környezetvédelmi jelentés a Föld napján

1990 óta minden évben április 22-én adja ki a washingtoni Worldwatch Institute az éves jelentését a bolygónk környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

2. Kerékpáros mozgalom és felvonulás

A Critical Mass a kerékpáros közlekedés nagyszerűségét, fenntarthatóságát hangsúlyozza. Számos országban időzítik a Föld napjára a felvonulás időpontját a szervezők.

3. Programok a Föld napján

Számos helyen és országban hasonló programokkal készülnek április 22-én a Föld napjára

  • Virágot, fát ültetnek
  • Rajzpályázatot hirdetnek
  • Környezeti vetélkedőket hirdetnek
  • Patak-, erdőtakarítást szerveznek civil szervezetek, helyi önkormányzatok, iskolák

Töltsük ki a Föld napja kvízt!

Itt az ideje, hogy kiderüljön, vajon mennyit tudunk a környezetvédelemről. Töltsük ki a kvízt a Föld napja apropóján, válaszoljunk mind a tíz kérdésre. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőség közül kell megjelölnünk azt, ami szerintünk a helyes? Hány pontot érünk el a Föld napja kvízen?

Hány kérdésre tudsz jól válaszolni a Földünkkel kapcsolatban?

Föld napja kvíz

Úgy gondolod, mindent megteszel a környezetünkért, amit csak lehet? Teszteld a Földünkkel kapcsolatos tudásodat a Föld napja kvízzel! Hány pontot érsz el?

Fotó: Unsplash