Földrajz kvíz: hány ország zászlaját ismered fel?

2023. október 26.
Magyarország zászlaját mindenki ismeri. De azt is tudjuk, melyik országoknak van rajtunk kívül piros-fehér-zöld nemzeti lobogója? Töltsd ki a kvízt és kiderül, mennyire vagy otthon a földrajzban és a világ országainak zászlóiban!
Földrajz kvíz zászló
  • Hányat ismersz fel a világ nemzeti lobogói közül?
  • A legújabb földrajzi kvízünkből kiderül, milyen jól ismered az országok zászlóit!
  • Vigyázz, mert beugratós kérdés is van köztük!

Ha már kitöltöttük azt a földrajzi kvízt, amiben a világ fővárosaival kapcsolatos kérdésekre kell helyesen válaszolnunk, itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a zászlókkal is! A kvízből most kiderül, mennyire ismerjük az egyes országok lobogóit, és az apró eltérésekkel is képben vagyunk-e!

Érdekes zászlók a világban

Azt gondolhatnánk, hogy a zászlók nem különösebben érdekesek. Téglalap alakúak és van rajtuk néhány sáv, néha különböző alakzatok, csillagok, földgömb. A színekben mutathatnak némi változatosságot. Pedig rengeteg izgalmas zászlókkal kapcsolatos tény akad a világban. Akár ezek is szerepelhetnének a kvízben, ám ezúttal inkább más feladványokat kell majd kitöltenünk, az érdekességeket viszont eláruljuk.

Bár a földrajzi kvízben ez a kérdés nem szerepel, de Nepál zászlaja az egyetlen a világon, ami nem négyszögletes alakú

Bár a földrajzi kvízben ez a kérdés nem szerepel, de Nepál zászlaja az egyetlen a világon, ami nem négyszögletes alakú

  1. Nepál zászlaja nem tipikus alakú – Az egyetlen ország a világon, melynek nem téglalap alakú a zászlaja, Nepál. A zászló két háromszögből áll, melyek egymásra helyezve alkotják a nepáli lobogót.
  2. A világ legrégebbi zászlaja Dániáé – Zászlót nagyon régóta használnak az országok, ám ezek változtak a legtöbb esetben az évszázadok, évtizedek alatt. Kivéve Dániát. A Dannabrog, ahogy dánul nevezik a nemzeti zászlót, keletkezése 1219-re tehető.
  3. A legritkább szín a zászlókon – Érdekes, de csupán a világ két zászlóján használnak lila színt. Ez a két ország Nicaragua és Dominika. Ennek oka, hogy a lila textilfesték mindig nagyon drága volt a történelem során.
  4. A világ legszínesebb zászlója – 12 színt használ a zászlóján Belize, ezzel a karibi országé a világ legszínesebb zászlója.
  5. Két országnak van csak négyzet alakú zászlója – A téglalap alakú zászló a leggyakoribb. Két országnak van a világon négyzet alakú lobogója: Svájcnak és a Vatikánnak.

Mit jelentenek a magyar zászló színei?

A világ országaiban – ahogy a földrajzi kvízben is látszik majd – gyakran használják ugyanazokat a színeket a zászlóikon. Ezek általában az adott ország történelmére utalnak.

A magyar zászló három színe, a piros, fehér és zöld az alábbi jelentéssel bír:

  • Piros: erő
  • Fehér: hűség
  • Zöld: remény.

A zászlónk végleges színeit évszázadok alatt nyerte el. A krónikák szerint a magyarok vörös színű, fekete turulmadárral díszített, később pedig szentek képeivel, így például Szent Istvánéval vagy Szent Györgyével ellátott zászlók alatt harcoltak. 

Ezután vörös-ezüst lobogó jelképezte Magyarországot, esetenként az aktuális uralkodódinasztia színével kiegészülve. 

A maihoz hasonlatos vörös-ezüst-zöld összeállítás a 15. században terjedt el. A piros-fehér-zöld színeket az 1848. évi XXI. törvénycikk írta elő. A sávokra 1918-ig magyar címer is került, 1946–49., valamint 1956–57. között Kossuth-címer, 1949–56 között pedig Rákosi-címer volt rajta. A Tanácsköztársaság idején a zászló egyszínű vörös volt.

Hány zászlót ismersz fel a földrajzi kvízben?

Itt az ideje, hogy teszteljük magunkat a földrajzi kvízünkkel, különösen, ha már azt a kvízt is kitöltöttük, melyben a képek alapján kell megállapítanunk, vajon Bécs vagy Budapest látható rajtuk. Hány zászlót ismerünk fel a kvízben helyesen? 

Földrajz kvíz: hány zászlót ismersz fel?

Földrajz kvíz zászló

Azt mindenki tudja, hogy a magyar zászló piros-fehér-zöld, de vajon hányat ismerünk fel a világ országainak zászlói közül? Indulhat a kvíz?

Fotó: Unsplash