A székrekedés akár szívinfarktushoz is vezethet – Mi az összefüggés?

2024. február 22.
A legfrissebb kutatások összefüggést találtak a krónikus székrekedés és a szívbetegségek kockázata között. Azért pánikba nem kell esnünk azonnal, viszont nem árt jobban odafigyelnünk a bélrendszerünk – és a szívünk – egészségére.
Székrekedés szívinfarktus
  • Azt eddig is tudtuk, milyen kellemetlen következményei vannak a bélrendszerünkre nézve a szorulásnak, most az is kiderült, hogy a szívünkre is hatással lehet.
  • Egy friss kutatás összefüggést talált a székrekedés és a szívbetegségek kialakulása között.
  • Hogyan hat ki egy olyan probléma, mint a székrekedés a szívünk egészségére?

Egy friss kutatás – melyben 2,5 millió olyan amerikai beteget vizsgáltak, akik székrekedés miatt fordultak orvoshoz – arra a következtetésre jutott, hogy a szorulás összefüggésben van a szívinfarktus kockázatának növekedésével. Magyarul tehát, aki rendszeresen szenved székrekedéstől, nagyobb eséllyel kap szívrohamot Clevelandi Klinika kutatóinak vizsgálata szerint. De tényleg ennyire komoly problémákhoz vezethet a székrekedés?

Az összefüggés a bélmozgás és a szívproblémák között

A kutatás nem azt mondta ki: aki székrekedéssel küzd, biztosan szívinfarktust kap. Ugyanakkor azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy akiknél rendszeresen visszatérő probléma a szorulás, gyakoribb náluk a magas vérnyomás, stroke vagy szívinfarktus is.

A szakértők tehát inkább arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos életmódbeli tényezők lehetnek a közös pont a különböző problémák között, melyek egyaránt vezethetnek a székrekedéshez és infarktushoz is. Ilyen például a mozgásszegény életmód vagy a rostszegény táplálkozás.

Mit árul el a székrekedés az egészségünkről?

A székrekedés – különösen ha rendszeresen jelentkező probléma – számos dologra rávilágít az életmódunkban. „Tény, hogy ha valaki nem mozog eleget és főként feldolgozott élelmiszerek fogyaszt, gondjai lesznek a székeléssel. Ezek ugyanúgy kockázati tényezői a szívbetegségeknek és stroke-nak – mutatott rá Dr. Andrew Freeman kardiológus. – Tehát nem maga a székrekedés okozza a szívinfarktust, hanem azok az életmódbeli tényezők, melyek mindkét problémának hátterében állhatnak.”

„Az is igaz ugyanakkor, hogy ha gyakran kell erőlködnünk a vécén, az megemeli a vérnyomást – tette hozzá a kardiológus. – Elképzelhetjük, hogy ez egy idősebb vagy magas vérnyomásos páciens esetén mit jelent. A székrekedésnél az erőlködés akár 50-60-70 ponttal is megemelheti a vérnyomást, ami már kárt tehet a szervezetben bizonyos esetekben.”

A székrekedés és a szívinfarktus hátterében ugyanazok az okok állhatnak

A székrekedés és a szívinfarktus hátterében ugyanazok az okok állhatnak

Mit tehetünk a bélrendszerünk és a szívünk egészségéért?

A genetikai tényezőkön nem változtathatunk. Az életmódunkon azonban igen. A szakember számos dolgot javasol, hogy csökkentsük a székrekedés, és ezzel együtt a szívroham kockázatát:

  1. Étkezzünk a mediterrán diéta elvei szerint, így több rostot viszünk a szervezetbe, illetve olyan szívbarát élelmiszereket, melyek mind a székrekedés, mind a szívproblémák megelőzésében segítenek!
  2. Minden héten mozogjunk összesen legalább 75 percet magas intenzitással, vagy 150 percet közepes intenzitással, ez a bélmozgásunkat is fokozza, ami segít a székrekedés megelőzésében.
  3. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is elengedhetetlen mind a székrekedés, mind a szívinfarktus megelőzésében.
  4. A stressz, szorongás és depresszió megfelelő kezelése is fontos nem csak a szívünk, de a bélrendszerünk egészségéért.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images