Ezt a fajta hasfájást soha hagyd figyelmen kívül

2022. december 09.
Hajlamosak vagyunk legyinteni, ha fáj a hasunk, biztos csak menstruációs görcs vagy elrontottuk a gyomrunkat. Van azonban hét olyan tünet, ami azt jelzi, hogy a hasfájásunkat komolyan kell vennünk.
  • A hasfájás komoly betegségek tünete lehet, különösen ha más tünetekkel, például hirtelen fogyással együtt jelentkezik.
  • Intő jel még, ha a hasfájáson túl étvágyvesztés, láz, véres széklet vagy több mint 24 órán túli hányás jelentkezik mellette.
  • A tünetek utalhatnak epehólyag-, hasnyálmirigy- vagy vakbélgyulladásra is.

Akinek volt már életében ételmérgezése vagy kapott el hányós-hasmenéses vírust, az ismeri, milyen érzés a hasi fájdalom, hányás és hasmenés, ami ezekkel a betegségekkel jár. A legtöbb esetben ez szerencsére gyorsan gyógyuló betegség, néhány nap után a hasfájás is magától elmúlik.

A fájdalom a hasban annak a jele lehet, hogy valami nagyon nincs rendben

A fájdalom a hasban annak a jele lehet, hogy valami nagyon nincs rendben

Ha viszont a hasfájás tartós, több napon át erős érzet, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk vele. A kezelés a hasfájás kiváltó okától függ, de a fájdalmat addig is lehet enyhíteni, míg a tünetek okát kiderítik és megoldják.

Honnan tudhatom, hogy a hasfájás súlyos?

Nehéz meghatározni, mit jelent a súlyos a hasfájás esetében, mivel ez gyakori tünet egy sor alapvetően nem annyira veszélyes betegségnél. Vannak viszont olyan jelek, amik ha a hasfájás mellett jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell mennünk. Ha az alábbi tünetek társulnak a hasfájáshoz, vegyük komolyan a bajt:

  1. 24 óránál tovább tartó hányás, hasmenés
  2. Vér a székletben, vizeletben, hányásban
  3. Hirtelen súlyvesztés
  4. Étvágytalanság
  5. Csomó az alhasban
  6. Folyamatos láz
  7. Nagyon erős fájdalom, ami egyre rosszabb

Ha a hasfájás nem múlik el néhány napon belül teljesen, vagy annyira erős, hogy képtelenek vagyunk a mindennapi teendőinket ellátni, mindenképp menjünk orvoshoz minél hamarabb.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!