Ha ezt tapasztalod, szedd tovább a probiotikumodat

2024. január 16.
Ha elkezdjük a bélflóránk táplálását probiotikumokkal – legyen szó táplálékkiegészítőről vagy probiotikumokban gazdag étrendről –, nem mindig könnyű megmondani, valóban van-e eredménye. A gasztroenterológus elmondta, milyen jelei vannak, ha valóban működik a probiotikumunk.
Probiotikum hatás
  • A probiotikumok segíthetnek, hogy javuljon a bélflóránk baktérium-összetétele, így az egész szervezetünk működése.
  • Táplálékkiegészítőkkel és probiotikumokban gazdag ételekkel is növelhetjük a probiotikumbevitelünket.
  • Dr. Kumkum Sarkar Patel gasztroenterológus elmondta, milyen jelei vannak, hogy működik a probiotikumunk.

A probiotikumok elengedhetetlenek az egészséges bélflórához. Ez kihat az egész szervezetünk működésére, így nagyon fontos, hogy megfelelően tápláljuk a jó bélbaktériumokat. Ugyanakkor nem könnyű megmondani, hogy a probiotikum, amit elkezdtünk szedni vagy enni, valóban működik. 

A gasztroenterológus elmondta, milyen konkrét jelei vannak, hogy a probiotikumunk valóban működik.

1. jel, hogy a probiotikum működik: csökken a hasfájás és a kellemetlen érzetek

A probiotikumok az egész bélrendszer működésére hatással vannak. Javítják a vékony- és vastagbél baktériumflóráját, így csökken a puffadás, görcs, fájdalom a hasi tájékon, ha valóban hat a probiotikumunk.

2. jel, hogy a probiotikum működik: csökken a puffadás és gázképződés

Az elfogyasztott ételek emésztésének mellékterméke lehet a puffadás és kellemetlen gázképződés a belekben. Ha a jó baktériumok vannak túlsúlyban a bélrendszerünkben, az csökkenti a tüneteket. Ehhez hozzájárulhatnak a probiotikumok.

3. jel, hogy a probiotikum működik: a székletproblémák megoldódnak

A probiotikumoktól nem kell gyakrabban vécére mennünk, viszont hozzájárulnak, hogy a bélmozgás rendszeresebbé váljon és ne alakuljon ki székrekedésünk. Ha ez azt jelenti, hogy naponta akár kétszer is kakilunk, az nem ugyanaz, mintha hasmenésünk lenne. Sőt, a probiotikumok segítenek a hasmenéses betegségek leküzdésében.

A probiotikumokat akár fermentált ételekkel is bevihetjük a szervezetünkbe

A probiotikumokat akár fermentált ételekkel is bevihetjük a szervezetünkbe

4. jel, hogy a probiotikum működik: javul az emésztés

Az egészséges, teljes értékű ételekben és probiotikumokban gazdag étkezés segít, hogy jobban érezzük magunkat. Ez annak köszönhető, hogy javul az emésztésünk. A tápanyagok felszívódása és a salakanyagok kiürülése a szervezetből sokkal hatékonyabbá válik a probiotikumok hatására.

5. jel, hogy a probiotikum működik: javul az immunrendszer és energikusabbá válunk

A probiotikumok nem csak az emésztésünkre vannak hatással. A bélbaktériumok az immnrendszerünk működését is nagyban támogatják. Így ha a probiotikumok hatására javul a bélflóránk, az támogatja az immunrendszerünket is.

6. jel, hogy a probiotikum működik: csökken a gyulladás a szervezetünkben

A krónikus gyulladások számos komoly egészségügyi problémához vezethetnek. A probiotikumok nem csak a bélrendszeri gyulladások leküzdésében játszhatnak szerepet. A bélflóránk az egész szervezetünkre kihat, így ha megfelelően működnek a probiotikumok, az egész testünkben csökkentheti a krónikus gyulladások szintjét.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash