5 korai tünet, hogy a májunk kezdi feladni

2024. június 21.
A különböző májproblémák sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Bár a különböző májbetegségek igen sokfélék lehetnek, a hepatológus elmondta, melyek azok a korai tünetek, amik közösek a különböző májproblémáknál és jelzik, hogy baj van.
Májbetegség tünetei
  • A máj nagyon sokféle feladatot lát el a szervezetünkben, ezért különösen fontos, hogy megőrizzük az egészségét.
  • Sok esetben a májbetegségek tünetei lassan alakulnak ki, ezek korán észrevehetők, ha tudjuk, mire kell figyelnünk.
  • A hepatológus elmondta, milyen 5 tünetre kell nagyon odafigyelnünk, mert májbetegséget jelezhetnek.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Számos feladatot ellát a szervezetünkben: többek között szabályozza a véralvadást, eltávolítja az olyan mérgeket a véráramunkból, mint például az alkohol, termeli az epét. Ha baj van a májunkkal, az olyan szinten lecsökkentheti a működését (májelégtelenség), hogy az életveszélyes állapotot idéz elő.

Mivel Magyarország világelső alkoholfogyasztásban, így nem meglepő, hogy sokkal többen szenvednek valamilyen májproblémától, mint gondolnánk. Ráadásul a májbetegségek addig nem is feltétlenül mutatnak feltűnő tüneteket, míg a májkárosodás már nem nagyon komoly. 

Honnan tudhatjuk, hogy baj van a májunkkal? Milyen tünetek utalnak már korán arra, hogy esetleg májbetegség alakult ki nálunk? És mit tegyünk, ha májproblémák tüneteit észleljük?

A májbetegség 5 korai tünete

1. Sárga bőr és szemfehérje

A májbetegség egyik leggyakoribb és legszembetűnőbb jele a sárgaság. Talán ez a legismertebb is a tünetek közül. Ennek oka, hogy a bilirubin, ami a vörösvérsejtek lebomlásával keletkező pigment, nem távozik a szervezetből, mivel a májunk nem működik megfelelően. Ez mindig komoly problémát jelent, így azonnal forduljunk orvoshoz, ha azt tapasztaljuk, hogy sárgás a bőrünk vagy a szemünk fehérje.

2. Sötét színű vizelet még akkor is, ha elég vizet ittunk

Nem feltétlenül jelez betegséget, ha sötét színű a vizeletünk. Általában csak annyi a probléma, hogy nem ittunk elég vizet. Ám ha még amellett is sötét a vizeletünk színe, hogy megfelelően pótoltuk a folyadékot, az bilirubin jelenlétére utal. Ez – hasonlóan a bőr sárgulásához – májbetegség tünete lehet, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz.

3. Zavartság

Mindenki megfeledkezik dolgokról időről időre, ám ha azt tapasztaljuk, hogy a mentális állapotunkban komoly változás történt, ne vegyük félvállról. Akár májprobléma tünete is lehet, sok más egyéb betegség mellett. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a májelégtelenség tünetei akár  a térbeli tájékozódás problémái, zavartság és aluszékonyság is lehetnek.

4. Lábszár, boka vagy az alhas dagadása

Valószínűleg nem hozzuk összefüggésbe a májproblémákkal, ám a láb dagadása jelezheti ezt is. Ez a májcirrózis esetén gyakori tünet. Ennél a májbetegségnél ugyanis lelassul a véráramlás a májban, így megnő a nyomás abban az érben, ami a májon át szállítja a vért. Ez a nyomás ödémásodáshoz vezet az alhasban, lábban.

5. Könnyen szerzünk sérülést, véraláfutást

Akinek probléma van a májával, sokkal sérülékenyebb a bőre, hajlamosabb a véraláfutásokra. Ez azért lehet, mert a máj termeli azokat a fehérjéket, melyek a véralvadáshoz szükségesek. Ha nem működik megfelelően, a véralvadásnál is zavar lép fel.

Ha májbetegség tünetét tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz

Ha májbetegség tünetét tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz

Mit tegyünk, ha májproblémára utaló tüneteket tapasztalunk?

A májbetegségeket sosem szabad figyelmen kívül hagynunk. Fontos tudnunk, hogy már a kevés alkohol rendszeres fogyasztása, 2-es típusú diabétesz, különböző toxinokkal való érintkezés vagy májbetegség a családban növeli a májproblémák kialakulásának esélyét.

Ha olyan tüneteket észlelünk, melyek májproblémára utalnak, minél gyorsabban keressük fel az orvosunkat, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégezzék és kezeléshez jussunk, ami csökkenti a további májkárosodás kockázatát.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash