Ezeket az ételeket soha nem lenne szabad fogyasztanunk

2022. december 28.
Alapvetően igaz, hogy a mérték az érték, vannak azonban olyan élelmiszerek, amiket legjobb örökre elfelejteni. Még akkor is, ha ez meglehetősen fájdalmas...

Mikrós pattogatott kukorica

Tudjuk, milyen jó érzés kipattogtatni egy zacskó mikrós popcornt az esti film mellé, a tudomány szerint azonban ez kifejezetten rossz ötlet. A mikrós popcorn zacskója sokszor úgynevezett perfluoroktánszulfonsav (PFOS) nevű anyaggal van bélelve, amely tudományosan bizonyított kapcsolatban áll a meddőség, a májbetegség és a rák fokozott kockázatával. A legtöbb gyártó ráadásul egészségtelen transzzsírral és mesterséges aromával spékeli meg termékét.

egeszsegtelen-etelek-orokre-elfelejteni

Feldolgozott húsfélék

Az előrecsomagolt felvágottak, virslik, szalámik, sonkák egyrészt gyakran nagyon sok kalóriát és sót tartalmaznak, de ami még ennél is rosszabb, hogy sok nitrit és nitrát is kerülhet beléjük, ami már kifejezetten súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A legjobb, ha az ilyen egészségtelen húsféléket hanyagoljuk az étrendünkből.

Egyes kekszek, krékerek és kenyerek

A kálium-bromátot az élelmiszeripar állagjavító, tömegnövelő hatása miatt fedezte fel magának, gyakran teszik kenyerekbe, kekszekbe, krékerekbe. Ez az összetevő jobban felfújja a tésztát, azaz sokkal mutatósabb lesz tőle, azonban az élettani hatása erősen vitatott. Állatkísérletek során vese- és pajzsmirigyproblémákat figyeltek meg a kutatók, de megoszlik a vélemény, hogy az emberek számára veszélyes-e az anyag. Néhány országban már be is tiltották a használatát.

Szénsavas üdítők

Egy átlagos üdítőital 10 teáskanál cukrot is tartalmazhat, ami extrém inzulinválaszt eredményez, így az ilyen italok rendszeres fogyasztása a cukorbetegség vagy egyes ráktípusok kialakulását is elősegítheti. De ha még ez sem vette el a kedvünket az egészségtelen szénsavas üdítőktől, akkor vessünk egy pillantást az összetevőlistára: mesterséges színezékek, ízfokozók… köztük sok potenciálisan rákkeltő anyag.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!