A léböjtkúra teljesen felborítja a test természetes méregtelenítését

2021. július 15.
A méregtelenítő diéták és tisztítókúrák nem tűntek el, bár az intermittent fasting mellett kétségtelenül kevesebbet hallunk róluk. Ami nem baj, mivel a legfrissebb kutatások szerint nem elég, hogy feleslegesek, hiszen a szervezetük ezek nélkül is teszi a dolgát, de kifejezetten károsak, mivel lerombolják a test természetes méregtelenítő képességét.

Nem újkeletűek a különböző méregtelenítő kúrák, évszázados történelmük van ezeknek a módszereknek, ugyanakkor a tudomány azóta sem igazolta, hogy bármilyen hasznuk lenne, sőt. “A test méregtelenítésére és tisztítására ajánlott teák és különböző léböjtkúrák olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyek megzavarják a test természetes méregtelenítő képességét és súlyos mellékhatásokat, hasi fájdalmat, hányást és hasmenést okozhatnak” – mutatott rá Dr. Kaveh Hoda gasztroenterológus, a bélrendszer és máj specialistája. 

meregtelenites-lebojt-veszely

Túl sok cukor és túl kevés tápanyag

A méregtelenítő italok általában gyümölcsökből, zöldségekből és vízből készülnek. Bár első hallásra egészségesnek tűnhetnek ezek az összetevők, csupán ezekkel fenntartani a kiegyensúlyozott étrendet lehetetlen. “A legtöbb ilyen ital nagyrészt vízből áll, nagyon alacsony a tápértéke. Végeredményként több cukrot fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, mert az oldódik fel a vízben, ami nem kifejezetten ajánlott az egészségünk érdekében” – mutatott rá a gasztroenterológus. “Az egyik legnépszerűbb méregtelenítő koktél például cayenne borsot, mézet vagy juharszirupot, citromlevet és vizet tartalmaz. Ez kifejezetten irritálhatja a bélrendszert, mivel nagyon savas.”

Beépített méregtelenítéssel rendelkezünk

“A méregtelenítő wellness italok, levek és teák semmi olyat nem ajánlanak, amit a testünk magától ne tenne meg ezek nélkül is” – mutatott rá Hoda. 

A májunk munkája másból sem áll, mint feldolgozni az ételeket és italokat, amiket elfogyasztottunk, és eltávolítani a testünkből azokat az anyagokat, melyek veszélyesek lehetnek vagy feleslegesek a szervezetünk számára. Például az alkoholt. “A májnak több mint 500 féle feladata van, ezek közül sok a méregtelenítéssel van összefüggésben” – mondta a szakember. “Amikor a máj észleli, milyen anyagok kerültek a szervezetbe, kiszűri azokat és a vesébe, valamint a belekbe küldi a nemkívánatos elemeket. Ezután a vizelettel és a széklettel távoznak a méreganyagok. Tehát kiszűri, átalakítja az anyagokat, hogy felhasználhatók legyenek a testünk számára, ha szükséges, vagy éppen kiürítjük a testünkből, ami nem kell.”

Méregteleníteni csak extrém helyzetben kell

“Vannak persze olyan esetek, amikor kifejezetten szükség lehet méregtelenítésre. Például alkoholmérgezésnél” – mondta Hoda. 

A méregtelenítésre tehát akkor van szükség, amikor valamilyen mérgező anyag kerül a szervezetünkbe, túl sok alkohol vagy más vegyület, például arzén. Ám ez egy komoly orvosi beavatkozás. Ilyenkor az orvosok dialízist alkalmaznak, orvosi eszközökkel mossák át a májat, gyomrot, olyan gyógyszereket adnak, melyek semlegesítik a mérgeket. Ilyenre otthon biztosan nincs szükségünk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!