Ez lehet az oka az autizmus-spektrumzavarnak

2024. június 23.
Nem, az oltások nem okoznak autizmus-spektrumzavart. És nem is betegség az autizmus, hanem a tipikustól eltérő idegrendszeri fejlődés. Ráadásul nincs is egyetlen jól meghatározható kiváltó oka. A szakértő elmondta, melyek azok a különböző tényezők, melyekre visszavezethető az autizmus kialakulása.
Autizmus oka
  • Az, hogy az autizmus-spektrumzavar kialakulása több tényezőre vezethető vissza, az idegrendszeri fejlődési zavart roppant összetetté teszi.
  • Folyamatosan derülnek ki új dolgok az autizmussal kapcsolatban, és tanulunk új dolgokat róla, például azzal kapcsolatban, mi okozza.
  • Mivel a bolygónkon 100-ből 1 ember autizmussal él – sokan nem is tudnak róla és sohasem diagnosztizálják őket –, fontos, hogy minél többet tudjunk az eltérő idegrendszeri fejlődésről.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint 100-ból 1 ember autizmussal él. Sokan nem is tudnak róla, hiszen az autizmus egy spektrumzavar, így a tünetei személyenként igen széles skálán mozognak, és az egészen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. 

Az autizmus okával kapcsolatban rengeteg tévhit és félreértés él még ma is az emberekben. Sokan gondolják még most is, hogy az autizmus egy betegség, vagy hogy az oltások miatt alakul ki. (Egyik sem igaz.)

Sokáig azt gondolták a tudósok és orvosok, hogy az autizmus elsősorban genetikai tényezőktől függ. De a legfrissebb kutatások szerint más dolgok is szerepet játszanak az autizmus-spektrumzavar kialakulásában. A környezeti tényezők eszerint legalább olyan fontosak, mint a genetika az autizmus szempontjából. 

Mi okozza az autizmust?

A tudósok szerint van, aki születésénél fogva, genetikailag fogékonyabb az autizmus kialakulására, melyet bizonyos külső környezeti tényezők kiválthatnak még az anyaméhben vagy a születés után. Ezek a külső tényezők nem szűkíthetők le az olyan dolgokra, mint a légszennyezés, bizonyos toxinok. Sőt, a születés előtti külső tényezők még fontosabbak az autizmus kialakulása szempontjából, mint az azutániak.

Várandósság alatti tényezők, melyek hozzájárulhatnak az autizmus kialakulásához:

Számos várandósság alatti külső tényező lehet az autizmus oka a genetikai hajlam mellett

Számos várandósság alatti külső tényező lehet az autizmus oka a genetikai hajlam mellett

  • Bizonyos gyógyszerek (antidepresszánsok, paracetamol) szedése a várandósság alatt, különösen az első három hónapban.
  • Tápanyaghiány a korai terhesség idején, főleg a folsav fontos ebből a szempontból.
  • Az anya kora – az idősebb szülők (nem csak az anya kora számít!) gyermekeinél magasabb az autizmus-spektrumzavar esélye.
  • Komplikációk a várandósság alatt vagy röviddel a szülés után, köztük az alacsony születési súly vagy újszülöttkori vashiány.
  • Anya fertőzései a várandósság alatt.
  • Nehézfémeknek, növényvédő szereknek való kitettség a várandósság alatt.

A kutatások még jelenleg is folynak azzal kapcsolatban, milyen várandósság alatti kockázati tényezők lehetnek az autizmus spektrumzavar esetében. És az is tény, hogy ezek a rizikófaktorok sem jelentik azt, hogy a gyereknél biztosan kialakul az autizmus-spektrumzavar, hiszen a genetikai hajlam is számít, ahogy már korábban is láttuk. Ám ha valamit már tudunk, és megelőzhetjük, érdemes lépéseket tennünk érte.

Forrás: SerPadres, fotó: Getty Images, Unsplash