- Hatból egy felnőttnél alakul ki vashiány a kor előrehaladtával.
- Mi okozza a vashiányt és hogyan tehetünk ellene?
- Például a bab és a lencse nagy mennyiségben tartalmaz vasat.
Egyáltalán nem természetes része az öregedésnek, hogy egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Sokkal inkább a vashiány, és az ennek nyomán kialakuló vérszegénység tehet róla. A kor előrehaladtával ugyanis hatból egy embernél alakul ki a jól kezelhető állapot. Ilyenkor a vörösvérsejtek előállításához szükséges vas hiányzik a szervezetből, emiatt nem tudnak elegendő oxigént szállítani a sejtekhez a vörösvérsejtek, így sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.
Mi okozhatja a vashiányt és hogyan előzhetjük meg a kialakulását? Mit kell ennünk, hogy elegendő vashoz jusson a szervezetünk?
A vashiány okai
A bélrendszeri problémák meggátolhatják, hogy az ételekkel bevitt vas megfelelően felszívódjon a szervezetünkben. „Ahogy idősödünk, a gyomrunk belsejét borító sejtek elhalhatnak, így a vas felszívódása csökken – magyarázta Dr. Michael Auerbach, a washingtoni Georgetown Egyetem Orvostudományi Karának belgyógyász professzora. – De bizonyos gyógyszerek, például a savas reflux kezelésére szedett savcsökkentők is befolyásolják a vas felszívódását.”
Ugyanakkor bizonyos betegségek is növelik a vashiány és vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázatát. Például a fekélyek, bélrendszeri polipok vagy rák. Ha azt gyanítjuk, hogy vashiány és/vagy vérszegénység alakult ki nálunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mielőtt bármit tennénk.
Hogyan juthat a szervezetünk elegendő vashoz?
A férfiaknak és nőknek felnőttkorban egyaránt 8 milligramm vasra van szükségük egy nap. A kiegyensúlyozott étrend mellett ez a táplálékból abszolút fedezhető. Aki viszont vegán vagy vegetáriánus, a napi ajánlott beviteli érték vasból 15 milligramm. Ennek az az oka, hogy a vas a növényi táplálékból nem szívódik fel olyan hatékonysággal, mint a húsokból vagy halból.
A vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért ajánlott ugyanazon az étkezésen belül citrusféléket, paradicsomot, pritaminpaprikát vagy brokkolit is fogyasztani a vasban gazdag ételekhez.
Azt is át kell gondolnunk, mit iszunk. A kávé és tea ugyanis rontja a vas felszívódását. Az ezekben található antioxidánsok ugyanis kötést hoznak létre a vassal, meggátolva, hogy a véráramba jussanak. Érdemes ezeket az italokat emiatt egy órával (vagy még többel) az étkezés előtt fogyasztanunk.
Vasban gazdag ételek
A növényi és állati eredetű ételekben is található vas. Mutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, melyek legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a vasat:
- Fehérbab (konzerv), 8 mg
- Lencse (főtt), 6 mg
- Tofu, 6 mg
- Marhahús (főtt), 4 mg
- Burgonya (sült, héjával együtt, közepes méretű), 2 mg
- Tökmag, 2 mg
- Főtt paradicsom, 2 mg
- Kenyér (teljes értékű gabonából), 1 mg
- Csirke (sütve), 1 mg
Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk és alapvetően egészségesek vagyunk, nincs szükségünk vaspótló táplálékkiegészítők szedésére. De egyéb esetben sem szabad ezeket a készítményeket az orvosunkkal való konzultáció nélkül fogyasztanunk.
Lehet túl sok a vas?
Mivel a szervezetünk tárolja a vasat, így előfordulhat az is, hogy túl sok lesz belőle a szervezetünkben. Egy 2001-es kutatás szerint a nyugati társadalmakban a 67 és 96 év közöttiek 13 százalékának túl magas a vasszintje. Ez főként a táplálékkiegészítők miatt lehet.
A vas túladagolása emésztési problémákat, hasi görcsöket és hányingert okozhat. Hosszú távon károsíthatja azoknak a szerveknek – a májnak és a szívnek – a működését, ahol tárolódik a szervezetünkben. Emellett a kutatások szerint a túl magas vasszint hozzájárulhat a kettes típusú diabétesz, bizonyos szívbetegségek és rákbetegségek kialakulásához is.
Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images