Ezek a vasban gazdag ételek segíthetnek, ha folyton fáradtak vagyunk

2024. július 02.
Mielőtt bármilyen vaspótló táplálékkiegészítő készítményt kezdenénk szedni, mindenképp beszéljünk az orvosunkkal. Az viszont feltétlenül ajánlott, hogy fogyasszunk minél többet ezekből a magas vastartalmú ételekből, ha gyakran vagyunk fáradtak.
Vashiány ellen vasban gazdag étel
  • Hatból egy felnőttnél alakul ki vashiány a kor előrehaladtával.
  • Mi okozza a vashiányt és hogyan tehetünk ellene?
  • Például a bab és a lencse nagy mennyiségben tartalmaz vasat.

Egyáltalán nem természetes része az öregedésnek, hogy egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Sokkal inkább a vashiány, és az ennek nyomán kialakuló vérszegénység tehet róla. A kor előrehaladtával ugyanis hatból egy embernél alakul ki a jól kezelhető állapot. Ilyenkor a vörösvérsejtek előállításához szükséges vas hiányzik a szervezetből, emiatt nem tudnak elegendő oxigént szállítani a sejtekhez a vörösvérsejtek, így sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.

Mi okozhatja a vashiányt és hogyan előzhetjük meg a kialakulását? Mit kell ennünk, hogy elegendő vashoz jusson a szervezetünk?

A vashiány okai

A bélrendszeri problémák meggátolhatják, hogy az ételekkel bevitt vas megfelelően felszívódjon a szervezetünkben. „Ahogy idősödünk, a gyomrunk belsejét borító sejtek elhalhatnak, így a vas felszívódása csökken – magyarázta Dr. Michael Auerbach, a washingtoni Georgetown Egyetem Orvostudományi Karának belgyógyász professzora. – De bizonyos gyógyszerek, például a savas reflux kezelésére szedett savcsökkentők is befolyásolják a vas felszívódását.”

Ugyanakkor bizonyos betegségek is növelik a vashiány és vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázatát. Például a fekélyek, bélrendszeri polipok vagy rák. Ha azt gyanítjuk, hogy vashiány és/vagy vérszegénység alakult ki nálunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mielőtt bármit tennénk.

Hogyan juthat a szervezetünk elegendő vashoz?

A férfiaknak és nőknek felnőttkorban egyaránt 8 milligramm vasra van szükségük egy nap. A kiegyensúlyozott étrend mellett ez a táplálékból abszolút fedezhető. Aki viszont vegán vagy vegetáriánus, a napi ajánlott beviteli érték vasból 15 milligramm. Ennek az az oka, hogy a vas a növényi táplálékból nem szívódik fel olyan hatékonysággal, mint a húsokból vagy halból.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért ajánlott ugyanazon az étkezésen belül citrusféléket, paradicsomot, pritaminpaprikát vagy brokkolit is fogyasztani a vasban gazdag ételekhez. 

Azt is át kell gondolnunk, mit iszunk. A kávé és tea ugyanis rontja a vas felszívódását. Az ezekben található antioxidánsok ugyanis kötést hoznak létre a vassal, meggátolva, hogy a véráramba jussanak. Érdemes ezeket az italokat emiatt egy órával (vagy még többel) az étkezés előtt fogyasztanunk.

Vasban gazdag ételek

A növényi és állati eredetű ételekben is található vas. Mutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, melyek legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a vasat:

  • Fehérbab (konzerv), 8 mg
  • Lencse (főtt), 6 mg
  • Tofu, 6 mg
  • Marhahús (főtt), 4 mg
  • Burgonya (sült, héjával együtt, közepes méretű), 2 mg
  • Tökmag, 2 mg
  • Főtt paradicsom, 2 mg
  • Kenyér (teljes értékű gabonából), 1 mg
  • Csirke (sütve), 1 mg

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk és alapvetően egészségesek vagyunk, nincs szükségünk vaspótló táplálékkiegészítők szedésére. De egyéb esetben sem szabad ezeket a készítményeket az orvosunkkal való konzultáció nélkül fogyasztanunk. 

Lehet túl sok a vas?

Mivel a szervezetünk tárolja a vasat, így előfordulhat az is, hogy túl sok lesz belőle a szervezetünkben. Egy 2001-es kutatás szerint a nyugati társadalmakban a 67 és 96 év közöttiek 13 százalékának túl magas a vasszintje. Ez főként a táplálékkiegészítők miatt lehet.

A vas túladagolása emésztési problémákat, hasi görcsöket és hányingert okozhat. Hosszú távon károsíthatja azoknak a szerveknek – a májnak és a szívnek – a működését, ahol tárolódik a szervezetünkben. Emellett a kutatások szerint a túl magas vasszint hozzájárulhat a kettes típusú diabétesz, bizonyos szívbetegségek és rákbetegségek kialakulásához is.

Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images