4 koffeinmentes módszer, hogy több energiánk legyen

2021. október 04.
Egy kis pluszenergiára van szükségünk? Nem csak a kávé létezik! Sőt, tulajdonképpen sokkal hatásosabb módszerek vannak arra, hogy feltöltődjünk és lendületet nyerjünk.

Nem valószínű, hogy sokakat meglep az az adat, hogy a fejlett világ országaiban az emberek 84 százaléka érzi úgy napközben legalább egy héten egyszer, hogy elálmosodik. Ennek csak egyik oka a nem elegendő mennyiségű és minőségű alvás, a túlhajszoltság, stresszes életmód és az ideálisnak éppen nem mondható étrend szintén nagy szerepet játszik benne. A szakemberek szerint ráadásul nem a kávé a megoldás olyankor, amikor délután legszívesebben lehajtanánk a fejünket egy kicsit az íróasztalra.

4-koffeinmentes-modszer-energia

Nassoljunk kivit

Az Advances in Nutrition című orvosi szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint, ha elalvás előtt egy órával eszünk egy kis kivit, sokkal jobban alszunk majd. Ennek hátterében a gyümölcs magas szerotonintartalma állhat, ami hozzájárul az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó melatonin hormon termelődéséhez. Bár további kutatások folynak a témában, veszíteni biztosan nem fogunk vele, ha kipróbáljuk. Nyerni pedig csak egy nyugodtabb, kipihentebb másnapot nyerhetünk.

A víz az úr

Ha eleget iszunk, energikusabbak vagyunk. Számos tanulmány kimutatta, hogy ha folyamatosan dehidratáltak vagyunk, az összefüggésben áll a rossz közérzettel, fáradtságérzettel és csökkent figyelemmel. Ha nem iszunk elég vizet, a testünk nem tud olyan hatékonyan alkalmazkodni, sokkal több energiát veszítünk. Nem az a lényeg, hogy egyszerre igyunk sokat, a folyamatos folyadékpótláson van a hangsúly. Abból látható, hogy elég vizet fogyasztunk, hogy a kiválasztott vizelet szinte tisztának látszik.

Menjünk a friss levegőre

Ha fáradtak vagyunk, tegyünk egy gyors sétát a szabadban – ahelyett, hogy a kávégéphez mennénk. Sokkal hatásosabb és egészségesebb minden szempontból. A Journal of Environmental Psychology című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint már 20 perc szabad levegőn eltöltött idő vitalitással tölti meg az embert. Ez az energialöket nem csak a mozgásból származik, az is nagyban hozzájárul, hogy a zöldben, a természetben vagyunk. A környezet megváltoztatása feltölti a testet és a lelket. Ha nem tudunk napközben kiszakadni az irodából, hogy friss levegőt szívjunk, próbáljuk meg a külvilágot behozni magunkkal. Minél több napfényt és levegőt engedünk be például szellőztetéssel, annál jobban érezhetjük magunkat.

Nélkülözhetetlen vas

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a vashiány egyik leggyakoribb tünete a folyamatos fáradtságérzet. Ám a vasszintünk már egészen csekély mértékű csökkenése is járhat kimerültséggel egy összegző tanulmány eredményei szerint, ami a British Journal of Nutrition című tápanyagtudományi szaklapban jelent meg. 

Ha gyakran érezzük fáradtnak magunkat – annak ellenére, hogy eleget alszunk –, érdemes vérképvizsgálatot kérnünk a háziorvosunknál, hogy ellenőrizzék a vas szintjét. A megelőzés is fontos, így minél gyakrabban szerepeljenek vasban gazdag ételek az étrendünkben. Fontos, hogy emellé elegendő C-vitamint is fogyasszunk, mivel ez segíti a növényi eredetű vas felszívódását a szervezetünkben.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!