5 dolog, amiről nem tudtad, hogy károsítja a hajad

2021. szeptember 16.
Jó pár dologról eddig is tudtuk, hogy nincs túl jó hatással a hajra, de van öt olyan szokatlan körülmény, amiről talán nem is gondolnánk, hogy hajhulláshoz, töredezett hajvégekhez és fénytelen hajhoz vezet.

hajhullás

Párnahuzat – Aki reggel túl sok kihullott hajszálat talál a párnáján, kezdjen el gyanakodni, megesik, hogy olykor a párnahuzat a ludas. Szakértők szerint a selyem párnahuzat a létező legjobb választás, hiszen – szemben a pamuttal – nem kócosít, nem teszi tönkre a beszárított hajat, nem szívja el a hajból a nedvességet és a hajápolókat, de nem utolsó szempont az sem, hogy a selyem hipoallergén, vagyis se a penész, se a gomba, se a poratka „nem szereti”.

Kemény víz – A víz keménységét a vízben található szulfátok, kloridok és ásványi anyagok mennyisége adja. Amennyiben a víz nagyon kemény, úgy felüti a fejét a vízkő, a mosószerek hatása gyengébb lesz, nehezebben zajlik a főzés – hajmosás után pedig fakó, sprőd lesz a haj, ami a kemény vízben található kalcium- és magnéziumsók számlájára írható.

Válltáska – A hosszú haj egyik legnagyobb ellensége a válltáska, aminek pántja gyakran „bántja” a hajat, hiszen meghúzza, gyakran megtépi azt, ami a hajhagymáknak sajnos nem tesz jót, idővel elgyengülnek, a haj pedig töredezni kezd. Ha kihúzzuk a hajunkat a pánt alól, ügyeljünk rá, hogy kíméletesen járjunk el!

Vashiány – A haj az egészségi állapot tökéletes tükre, annak állapota jelzi, ha valamiből hiányt szenved a szervezet, netán gyulladásban van. Például ha nem viszünk be elegendő mennyiségű vasat, megannyi egészségügyi probléma mellett a haj is elgyengülhet. Nemcsak a haj növekedése lassul le, de el is kezd hullani. A vasban gazdag ételek fogyasztása mellett bizonyos esetben szükség lehet vas kiegészítőkre és B-vitaminra is.

Fejkaparás – A különböző hajproblémák nagyon gyakran a fejbőrre vezethetők vissza, ami legtöbb esetben viszketéshez és a fejbőr vakarásához vezethet. Utóbbi nagyon rossz szokás, az ugyanis a hajhagymák sérüléséhez, hegesedéshez, végül pedig hajhulláshoz vezethet.

Forrás: Dryscalpgone Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!