Stabil párt keresünk? Ilyen férfi a legjobb a tudomány szerint!

2024. július 25.
Az arcszőrzetből lehet következtetni a legfrissebb kutatások szerint arra, milyen célok fontosak egy férfinak a párkapcsolatban. Eszerint a szakállas férfiak a legstabilabb romantikus partnerek.
Szakállas férfi párkapcsolatban
  • Lengyel kutatók állapították meg, hogy a férfiak arcszőrzete és a párkapcsolati céljaik és fontossági sorrendjük között kapcsolat van.
  • Milyen egyszerű lenne, ha abból tudnánk, vajon stabil kapcsolatra vágyik-e a férfi, hogy szakállas vagy sem!
  • A szakállas férfiak párkapcsolatai a legstabilabbak a kutatás szerint.

Egy friss kutatás szerint a szakállas férfiak nem kacsingatnak ki a kapcsolatukból, míg aki leborotválja az arcszőrzetét, nagyobb eséllyel ismerkedik folyamatosan. A vizsgálatba közel 500 felnőtt – 18 és 40 év közötti – férfit vontak be. 

A lengyel tudósok arra voltak kíváncsiak, van-e összefüggés az arcszőrzet és a férfiak párkapcsolati motivációja között, és ha van, milyen.

Több szőr, hűségesebb férfi

„A szakállas férfiak a kapcsolatuk megtartásában motiváltak – mondta dr. Stefan Wysznyski, a Varsói Egyetem viselkedéstudomány professzora, a tanulmány vezető szerzője. – Kisebb eséllyel vonzódnak az egyéjszakás kalandokhoz, kevesebb múltbeli partnerük volt. Többet tesznek meg egy kapcsolatért, ami a romantikát és a családot illeti.”

De mi lehet az oka annak, hogy a szakállas férfiak hűségesebbek és igyekeznek a kapcsolatukat megőrizni?

A szakállas férfi megbízhatóbb és stabilabb partner a párkapcsolatban

A szakállas férfi megbízhatóbb és stabilabb partner a párkapcsolatban

A szakáll karbantartása lehet a kulcs

Az ok a tudósok szerint, amiért a szakállas férfiak stabilabb párkapcsolatban élnek, a szakáll karbantartása. „A szakáll nem egyszerűen csak nő, ahogy azt sokan gondolják. Ahhoz, hogy jól ápolt legyen, rengeteget kell foglalkozni vele – magyarázta a kutató. – A szakáll így akár a kitartás és elszántság szimbóluma is egyben.”

Mondhatnánk, hogy a simára borotvált arc is rendszeres karbantartást igényel, hiszen időről időre meg kell borotválkozni. Viszont a tanulmány szerint a több arcszőrzet több energiát és erőfeszítést igényel, hogy tisztán, gondozottan tartsa viselője. 

Forrás: People, UK Times, fotó: Unsplash, Getty Images