Ezt a férfi arcszőrzetet találják legvonzóbbnak a nők a tudomány szerint

2023. október 25.
Egy férfi arcszőrzete sokat számít az első benyomásnál. Persze nem csak attól függ, akarunk-e randizni valakivel, simára borotvált-e az arca, vagy dús szakáll borítja. Viszont a tudománnyal nem vitatkozhat az ízlés sem: ezt a fajta arcszőrzetet találják a legvonzóbbnak a nők.
Legvonzóbb arcszőrzet
  • Vannak, akik a szakállas férfiakra buknak, míg mások a sima arcot találják vonzónak. 
  • Hogyan dönthetjük el tudományosan, a nők számára melyik arcszőrzet a legvonzóbb?
  • A vizsgálat előtt a tudósok azt feltételezték, hogy a nők a szakállas férfiakat szeretik jobban.

A borotvált arc finom tapintású, ám van, akinek túl babaarcú lesz tőle egy férfi. Másoknak egy teljes szakáll túl erős, már-már agresszív, nem is beszélve arról, hogy szúrós lehet. És a borosta? Sok nő ezt találja a legvonzóbbnak egy férfi arcán

Nem kell tovább találgatnunk és az egyéni ízlés mentén vitatkoznunk. Egy vizsgálat nemrégiben kiderítette, milyen arcszőrzetet találnak legszexibbnek a nők. 

Az arcszőrzet tudományosan is szexi

2020-ban végezték azt a kutatást az emberi viselkedésevolúció kutatói, amiben azt akarták kideríteni, a heteroszexuális nők számára a férfiak milyen arcszőrzettel a legvonzóbbak. 351 nőt vontak be a tanulmányba. Nekik közel kétszáz fotót mutattak 10 heteroszexuális férfiról különböző méretű arcszőrzettel. Egyes fotókon simára borotvált arccal, enyhe borostával, erős borostával és teljes szakállal láthatták a nők a férfiak arcát.

Arra kérték a nőket, hogy rangsorolják a fotókat. Melyiket találják a legvonzóbbnak, legférfiasabbnak, legegészségesebbnek és apaságra leginkább alkalmasabbnak? A nők úgy ítélték meg, hogy az erős borosta a legvonzóbb. Ez a nagyjából 10 napos szakállt jelenti.

Miért vonzóbb a szakállas férfi?

Borotválni vagy sem? Mi a vonzóbb a nőknek?

Borotválni vagy sem? Mi a vonzóbb a nőknek?

A kutatók gyanították már a vizsgálat kezdete előtt is, hogy az arcszőrzettel rendelkező férfiakat vonzóbbnak találják a nők, mint azokat, akik megborotválkoznak. Ez a vizsgálat során is bebizonyosodott. 

Termett azért babér a simára borotvált férfiaknak is. Az ilyen férfiarcokat is vonzónak, illetve egészségesnek ítélték a nők. És ki a legkevésbé vonzó férfi a nők szerint? Aki csak enyhe, pár napos borostával rendelkezik. Aki csupán 5 napja nem borotválkozott, azt nem találták szexinek a kutatásban résztvevő nők.

A jó hír, hogy csupán néhány nap, és ebből lesz a legvonzóbb arcszőrzet

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash