Így hűtsd le a lakást klíma nélkül: 8 tipp, ami segít bezárni a pokol kapuit az otthonodban

2024. július 26.
Nincs légkondid, viszont a forróság kikezdte az idegrendszeredet és olyan érzésed van, mintha a pokolban raboskodnál? Szerencsére van néhány szuperolcsó, egyszerű és kényelmes megoldás, ha szeretnéd lehűteni magadat és a lakásodat.
Így hűtsd le lakást klíma nélkül: 8 tipp a forróság ellen
  • A forróság nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviseli az embert.
  • A kánikula megzavarhatja az alvást is, ami pedig fáradtságot és ingerlékenységet okozhat.
  • Szerencsére vannak kreatív módszerek a lakásod, illetve a tested és kedélyed lehűtésére légkondicionáló nélkül is.

Rengetegen vannak, akik nehezen viselik a nyári hőséget, viszont különböző okok miatt nem tehetik meg, hogy légkondit szereltessenek be. Ám ez nem jelenti azt, hogy az embernek szenvednie kell, mivel néhány okos és költséghatékony trükk segítségével lehűtheted az otthonodat.

Mielőtt elkezdenéd klíma nélkül lehűteni a lakást, tedd fel magadnak a kérdést, hogy melyik irányba néznek az ablakaid. A nyugati fekvésű ablakokon délután süt be a nap, ami a nap legmelegebb időszaka. Érdemes először ezeket a területeket hűteni. Másrészt nem árt tudni, hogy mennyi az otthonod páratartalma, ugyanis a magas páratartalom melegebbé teheti a lakást, illetve a házat. Egyes esetekben páramentesítő vásárlásával növelheted az otthoni kényelmet.

Most pedig lássuk a tippeket, amiknek a segítségével sikeresen lehűtheted az otthonodat klíma nélkül:

1. Akassz fel egy nedves törülközőt az ablak mellé, hogy hűvös szellőt fújjon

Ha nincs légkondid, érdemes a fürdőszobádban – vagy akár hálószobádban, esetleg a konyhádban – felakasztani egy nedves strand- vagy fürdőlepedőt egy nyitott ablak fölé (amíg fúj a szellő), hogy minden alkalommal egy kis hűs párát biztosítson, amikor fúj a szél.

2. Csukd be és takard le az ablakokat

Ha nem fúj be hűvös szellő az ablakokon, a legjobb, ha becsukod és letakarod őket. Lehet, hogy nincs klímád, de így is blokkolhatod a hősugárzást, a napsugárzást a redőnyök vagy a sötétítő függönyök használatával.

3. Helyezd a megfelelő helyre a ventilátorokat

Fontos, hogy a ventilátorok a megfelelő helyen legyenek az otthonodban. Beállíthatsz egy ventilátort az ablak mellé, hogy nappal kifújja a meleg levegőt, éjszaka pedig befújja a hideg levegőt, ha az éjszakai hőmérséklet kint hűvösebb, mint bent. Szinte fel sem fog tűnni, hogy nincs légkondicionálód

Ha klíma nélkül próbálod lehűteni a lakásodat, fontos, hogy a megfelelő helyre tedd a ventilátort

Ha klíma nélkül próbálod lehűteni a lakásodat, fontos, hogy a megfelelő helyre tedd a ventilátort

4. Használj hővédő ablakfóliát

Ha nem szeretnél klímába befektetni, érdemes lehet elgondolkodni az öntapadós az UV-szűrős, hővédő fólián. Azonkívül, hogy nem ereszti be a meleget, a kíváncsi tekinteteket is távol tartja egy ilyen árnyékoló fólia.

5. Aludj lenvászon vagy perkál lepedőn

Légkondi nélkül kihívást jelenthetnek az éjszakák, de sokat segíthetsz magadon azzal, ha könnyű és szellős lepedőn alszol, mint amilyen a lenvászon vagy perkál lepedő.

6. Használj felfújható medencét

Nem számít, mekkora az otthonod, valóságos megváltás lehet egy kis medence a legforróbb napokon, ha nincs klímád. Igen, még a panelban is! Ha ügyelsz arra, hogy ne áztasd el a padlót meg az alattad lakót, igazi felüdülésben lehet részed, de akár az erkélyre is kiteheted.

Klíma nélkül, akár egy felfújható medencével is lehűtheted magad

Klíma nélkül, akár egy felfújható medencével is lehűtheted magad

7. Amikor csak lehetséges, kapcsold ki a készülékeket

Ha épp azon fáradozol, hogy lehűtsd az otthonodat légkondi nélkül, érdemes kikapcsolni az elektronikai készülékeket. Tehát, ha főzni, sütni, mosni, vasalni szeretnél, érdemes ezeket a reggeli órákban végezned, amikor hűvösebb van.

8. Hordozható klímaberendezés

Egy léghűtő, illetve mobil klíma egészen a mennyországba repíthet a kánikulában, és még mindig olcsóbb, mint egy komplett légkondi beszerelése. Ráadásul ezt szobáról szobára mozgathatod, így bárhol élvezheted a felfrissülést.

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images