Gyerek vagy a férj? Mi okoz több stresszt a nőknek?

2024. augusztus 06.
A párjuk sokkal nagyobb stresszforrás az anyák számára, mint a gyerekeik, derült ki egy friss kutatásból. Miért van így a pszichológus szerint? Hogyan enyhíthetünk ezen a helyzeten?
Férj okoz legtöbb stresszt a házasságban az anyáknak
  • Az anyákkal kapcsolatos felmérésből kiderült, hogy a férjük vagy párjuk sokkal nagyobb stresszforrás, mint a gyerekük az életükben.
  • Mit gondolnak erről a szülők?
  • A szakértő elmondta, miért lehet a férj nagyobb stressz az anyának, mint a gyerek.

A stresszel kapcsolatos anyák körében végzett felmérésben a nők stressz-szintje saját bevallásuk szerint a 10-es skálán 8,5-ös. Bár vannak, akiknek a legtöbb stresszt a gyermekük jelenti, a válaszadó anyák legnagyobb részének mégis a férjük a legnagyobb stresszforrás az életükben. 

Miért a férj okozza a legnagyobb stresszt a nőknek?

Egészen pontosan a nők 46 százaléka mondta azt a kutatásban, hogy a férjük sokkal nagyobb stresszt jelent, mint a gyerekük. Természetesen azt is megkérdezték a nőktől, mivel váltja ki a stresszt a férfi az életükben. 

A nők nagy része úgy érzi, a férfi nem veszi ki egyenlő módon a részét a házimunkából és a gyerekek körüli teendőkből, még akkor sem, ha ugyanúgy dolgozik a munkahelyén a nő is, mint a férfi. 

Sok nő érzi úgy, hogy a férj olyan otthon, mintha plusz egy gyerek lenne.

A férfi azzal is rátesz egy lapáttal, hogy plusz feladatokat jelent a nőnek. A legtöbb anya (a válaszadók 60 százaléka) pont ezért mondta azt, hogy amiatt olyan hatalmas a stressz rajtuk, mert egyszerűen úgy érzik, nincs elég idő, hogy minden feladatot ellássanak, amit meg kell csinálniuk.

Most akkor jó az egészségnek a házasság vagy sem?

A férj sokszor olyan a házasságban, mint egy plusz gyerek, így okozva még több stresszt a feleségének

A férj sokszor olyan a házasságban, mint egy plusz gyerek, így okozva még több stresszt a feleségének

Számos kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a házasságban élők egészségesebbek: alacsonyabb a szívroham és a rákos betegségek aránya. Ám az is kirajzolódott, hogy ez az egészségügyi előny elsősorban a férfiaknál jelentkezik.

A nők esetében a házasság sok esetben növeli a dohányzásra való rászokás esélyét, ahogy az egy másik kutatásból kiderült.  A gyerekek is növelhetik a stresszt a házasságban. Egy 2009-es kutatásból az derült ki, hogy tízből kilenc pár szerint a kapcsolatuk minősége romlott, miután megszületett az első gyermekük. 

Mit tehetünk a stressz ellen otthon?

Még ha nem is lehet teljesen stresszmentes egy házasság, sokat tehetünk azért a párkapcsolati tanácsadó szerint, hogy csökkentsük a nyomást a nőkön. Dr. Joanie Winberg pszichológus szerint az alábbi módszerek segíthetnek, hogy ne legyen akkora a stressz otthon:

  • Tervezzünk előre.
  • Őrizzük meg a humorérzékünket.
  • Tanuljunk meg nemet mondani!

Fotó: Getty Images