Ilyen korú gyerekek mellett érzik magukat a legdepressziósabbnak az anyák

2024. április 07.
Minden életkor tartogat kihívásokat a gyereknevelésben, de egy kutatásból pontosan kiderül, hogy milyen korú gyermek mellett élnek meg intenzív depressziós érzéseket az anyák.

Az újszülöttkor a helyzet újdonsága és a hormonok játéka miatt nem könnyű, a dackorszakot egy szülőnek sem kell külön bemutatni, az iskolás években a tanulmányok feletti viták okozhatnak fejfájást a szülőknek. Természetes, hogy a gyereknevelésben minden életkornak megvannak a maga kihívásai, mégsem a fenti időszakok azok, amik a legtöbb (lelki) terhet jelentik a szülőknek. Egy 2016-os kutatás egyértelműen kiderítette, hogy milyen korú gyerekek mellett érzik magukat a legdepressziósabbnak a szülők.

Nehéz évek

Az Arizona State University kutatói 2200 édesanya bevonásával készítettek felmérést. Ebből kiderült, hogy az általános iskolás (azon belül is felső tagozatos) korú gyerekek szüleinél jellemzőek a leginkább a depressziós tünetek, míg a „két szélsőség” vagyis a felnőtt- és újszülöttkor bizonyult az érzelmileg legkedvezőbb időszaknak. Az eredmény még a kutatókat is meglepte: a kutatásban résztvevő pszichológiaprofesszor, Suniya Luthar a CNN-nek azt mondta, vizsgálatuk alapján nagyon úgy tűnik, hogy a kamaszkor előrébb tolódott, és ma már a 11-15 év közötti korosztály okozza a legtöbb fejfájást a szülőknek.

A vizsgálat eredményei alapján a felső tagozatos gyerekeket nevelő édesanyák több extrém stresszről és magányosságérzésről számoltak be, vagyis egyértelműen intenzív depressziós tüneteket éltek meg a gyereknevelés kapcsán. Mindeközben ők tapasztalták a legkevesebb elégedettséget és sikerélményt is a gyerekeikkel kapcsolatosan, vagyis nem igazán kaptak olyan pozitív érzelmi impulzusokat, amik kompenzálhatták volna a negatív érzelmeket.

A szülők számára ez az időszak azért is lehet különösen nehéz, mert a kiskamaszok szinte „egyik napról a másikra” változhatnak aranyos kicsikből flegma, hormonvezérelt gyerekekké. Ebben a turbulens időszakban általában nagyon sok a konfliktus a gyerekek és a szülők között, melyben a szülőknek (gyakran leginkább az édesanyának) rengeteg negatív érzést kell megélnie. Innen nézve nem olyan meglepő, hogy a kamaszkor okozza a legtöbb depressziós érzést az anyáknak, az viszont mindenképpen figyelemreméltó, hogy ma ez az időszak jóval előbb elkezdődik, mint korábban.

Forrás: People Fotó: Getty Images