A tudósok rájöttek, hogyan lehet a legjobban megnyugtatni egy síró kisbabát

2022. szeptember 24.
Sétálgatni, majd leülni és fogni a babát legalább nyolc percig – ez a leghatékonyabb módszer arra, ha meg kell nyugtatnunk egy síró kisbabát.
  • Ha az anyjuk hordozza a babákat, bekapcsol a kicsikben az evolúciós reflex, ami akkor jelentkezik az emlősök kicsinyeinél, mikor az anya felveszi és viszi a kölyköket.
  • Amikor a kicsik – különösen éjszaka – erősen sírnak, nem az a legcélravezetőbb módszer, hogy sírni hagyjuk, mert majd megtanulja megnyugtatni magát. 
  • A kisbabák azért sírnak, mert törődésre van szükségük.

Minden fáradt és elgyötört szülő tudni szeretné, mivel lehet a leggyorsabban megnyugtatni egy síró kisbabát. A Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent friss kutatásban a tudósok azt javasolják a szülőknek, hogy vegyék fel a síró kisbabát, sétálgassanak vele nagyjából öt percet anélkül, hogy megállnának vagy hirtelen irányt váltanának, majd üljenek le, és tartsák még öt-nyolc percig a kicsit, mielőtt ismét lefektetnék. 

„Az erős sírás, különösen éjszaka, a legnagyobb stresszforrás a szülők számára – mondta dr. Kumi Kuroda, a japán Riken Agykutató Központ tudósa. – Ez a nagyjából 15 perces módszer mindenképp megér egy próbát, mielőtt aggódni kezdenénk, hogy valami komoly baj van a kisbabánkkal.”

kisbaba-siras-megnyugtatas

A tudósok abból indultak ki kutatásukban, hogy azok az emlősök, melyeknek kicsinyei egyedül képtelenek lennének életben maradni – például kutyák, macskák, egerek, mókusok és az emberek –, gyakran veszik fel és hordozzák utódaikat. Amikor az anya felemeli a kicsit, bekapcsol a szállító reflex. Mivel ez sokszor azért történik, mert valamilyen veszély elől kell menekíteniük kicsinyüket, az utódok elhallgatnak, amikor anyjuk felemeli őket. Ez a reflex segíti a túlélésüket.

Vizsgálatukban videókat készítettek a a kisbabákról és megfigyelték pulzusukat négy különböző hordozási módszer közben: amikor csak tartja az anya ülve a gyermekét, beteszi a kiságyba, sétál vele, miközben tartja vagy hintaszékben ülve ringatja. A sírás csak akkor maradt abba, amikor a kisbabák mozgásban voltak, tehát hintáztatta vagy hordozta az anya őket. Ha csak ülve tartotta vagy kiságyba tette, az nem ért semmit a könnyek ellen.

Öt perc hordozás után a síró kisbabák elcsendesedtek, a csecsemők fele el is aludt. Ugyanakkor a kicsik harmada azonnal felébredt, amikor visszafektették őket az ágyba. Az ő esetükben a pulzusuk annyira megugrott, amikor megszakadt a testkontaktus a szüleikkel, hogy az azonnal felébresztette a kisbabákat. Nem számított, mennyire óvatosan próbálta a szülő letenni a gyermeket. Ilyenkor segített, ha a sétálás után még öt-nyolc percet ült a szülő a kisbabával a mellkasán, hogy az alvás egy mélyebb fázisba kerüljön, mielőtt letette volna.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!