Ezért élnek tovább a francia nők

2024. augusztus 06.
Igen, az étkezési szokásoknak is van köze hozzá. De kulturális okai is vannak, hogy a francia nők tovább élnek. Mit mond a szakértő? Mit tanulhatunk a francia nőktől a hosszú élettel kapcsolatban?
Francia nők ezért élnek tovább
  • A francia nők étkezési szokásai is hozzájárulnak, hogy tovább élnek, mint Angliában vagy Magyarországon a nők.
  • Nem egyszerűen hedonista a francia életstílus, inkább tudatosan élvezik az életet.
  • A szakértő lerántja a leplet arról, miért élnek tovább a francia nők.

Egy francia nő, Jeanne Calment volt a valaha élt legidősebb ember a Földön. 122 éves korában halt meg, ám előtte még sikerült beszélnie vele Jean-Marie Robine társadalomtudósnak, aki az egészség és hosszú élet közötti kapcsolatot tanulmányozza.

Calment életkora egyedülállóan magas. Ám általánosságban is az rajzolódik ki a statisztikákból, hogy a francia nők évekkel tovább élnek, mint Európa más országaiban. Miért van ez a különbség a várható élettartamban? Mit leshetünk el a francia nőktől, hogy tovább éljünk?

Mennyivel élnek tovább a francia nők?

„Átlagosan három évvel élnek tovább a francia nők, miután elérik a hatvanéves kort, mint más európai országokban – mutatott rá Dr. Sarah Harper, az Oxford Egyetem gerontológia professzora. – Korzika szigete mellett Franciaországban a legmagasabb a nők várható élettartama Európában, átlagosan 87 év.”

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk, a francia nők azért is élnek tovább, mert egészségesebben étkeznek. „Míg Magyarországon vagy Angliában a 15 év feletti nők több mint 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott (azaz 30 feletti a testtömegindexe), addig Franciaországban csak a nők 46 százaléka tartozik a túlsúlyosok közé” – mutatott rá a szakember.

Ám ez nem csak azért van, mert egészségesebben táplálkoznak a francia nők, vagy mert más élelmiszereket lehet venni a boltokban. Ennek hátterében kulturális okok húzódnak. Míg más országokban sokkal elfogadottabb túlsúlyosnak lenni, a Chanel hazájában a túlsúlyosság társadalmi elfogadottsága sokkal kisebb.

Mit esznek a francia nők?

A francia nők hosszabb életéhez hozzájárul, hogy friss alapanyagból készülő ételeket esznek

A francia nők hosszabb életéhez hozzájárul, hogy friss alapanyagból készülő ételeket esznek

A francia gasztronómiát ismerve nehéz elképzelni, hogy a francia nők nem esznek. Természetesen esznek ők is, viszont nagyban hozzájárul a hosszabb élettartamukhoz, hogy a francia nők kevesebbet esznek egyszerre, kisebb adagokban, és nem nassolnak. Sokkal fontosabb egy étel esetében a minőség, mint a mennyiség. Törekszenek arra, hogy friss alapanyagokból készült ételeket egyenek, lehetőleg organikus forrásból.

A francia étkezésben fontos szerepe van a fermentált (savanyított) ételeknek, melyekről tudjuk, mennyire fontosak a bélflóránk egészségére. A bélflóránk összetétele pedig bizonyítottan hatással van arra, meddig élünk és milyen egészségben. 

Mi az, ami miatt az étkezésen túl a francia nők tovább élnek?

Calment életét megnézve megérthetjük még, mi kell ahhoz, hogy mi is olyan sokáig éljünk, mint a francia nők.

1. Pénz, pénz, pénz

Calment gazdag családba született, kellemes környezetben nőtt fel Dél-Franciaországban. Tanult, ami akkoriban egy lány esetében ritkaságnak számított. Mivel nem kellett dolgoznia, ezért jelentősen kevesebb stressz érte az életében, mint egy olyan embert, akinek már korán be kell állnia a gépek mögé. Emellett mindig több ember vette körül, akik segítettek a hétköznapi teendőkben.

2. Nem dohányzott

Legalábbis idős koráig soha nem vett a kezébe cigarettát. Calment akkor próbálta ki először a cigarettát, amikor férjhez ment. A férje kínálta meg vele, ám undorítónak találta, így nem is szokott rá. Érdekes, hogy 112 éves korában viszont elkezdett dohányozni, mikor már egy idősotthonban lakott.

3. Nagy társasági életet élt

Calmentnek rengeteg szabadideje volt, így sokat utazgatott Franciaországban, rengeteg barátja volt és nagy társasági életet élt. Számos kutatás bizonyította már, hogy a barátok milyen fontosak – nem csak a francia nők számára – ahhoz, hogy sokáig éljünk.

Forrás: CNBC, The Telegraph, fotó: Getty Images