Így járj hátizsákkal, ha tovább akarsz élni!

2023. november 28.
Ha hátizsákkal jársz, zsírt égetsz, izmot építesz és erős maradsz idősebb korban is, anélkül, hogy betennéd a lábad az edzőterembe.
Hátizsák hosszú élet
  • Hátizsákkal járni, azaz abban cipelni mindent magaddal, remek edzésmódszer és a hosszú élet egyik titka.
  • A történelem során a hátizsákban cipelés ösztönös és természetes viselkedése volt az embernek a történész szerint.
  • A hátizsákolás azért is jó, mert nem csak izmot épít, zsírt éget és javítja a szív működését, de a sérülésre is nagyon kicsi az esély.

A legfrissebb fitnesztrendhez nem kell edzőterem, sem divatos felszerelés. Ráadásul bárki kipróbálhatja, aki szeretne erősebbé válni és tovább élni, legyen szó 70 éves nagymamáról vagy 21 éves élsportolóról. Hátizsákot bárki vehet a hátára.

„A hátizsákolás, vagyis a dolgaink hátunkon való cipelése hosszú távokon is, egy olyan mozgásforma, amit az evolúció arra tervezett, hogy segítse az ember túlélését” – mondta Michael Easter sporttörténész. 

Azért is jó a hátizsákolás, mert teljes mértékben személyre szabhatjuk: mit, hogyan és milyen messzire cipelünk. Emiatt a hátizsákos cipekedés életkortól, nemtől és edzettségtől függetlenül bárki számára elérhető mozgásforma. „Ha tudunk járni, hátizsákolni is képesek vagyunk” – mondta Easter.

Ezért élhetsz tovább, ha hátizsákban cipekedsz

Bár valószínűleg nem kell egy bölényt a hátunkon hazacipelnünk vacsorára, mint ahogy őseink tették, az mit sem változott az évmilliók alatt, hogy jót tesznek az olyan mozgásformák az egészségünknek, amikor hasonlóan viszünk dolgokat, hátizsákban.

  1. A hátizsákban cipekedés javítja a szívünk teljesítményét, segít megelőzni a szívbetegségeket, ami világszerte vezető halálok.
  2. Remek izomfejlesztő tréning, erősíti az izmokat és csontokat. A kutatások szerint a kardio- és erősítő edzés együttesen segít, hogy egészségesen és tovább éljünk. A csontok ellenálló képessége csökkenti az időskori csonttörés kockázatát.
  3. Ha hátizsákban visszük a dolgokat, az csökkenti a sérülések esélyét más mozgásformák, például futás közben is. Ezért nagyon hasznos a hátizsákban cipekedés idősebb korban vagy mozgásszegény életforma esetén.

Könnyen beilleszthető a hétköznapokba a hátizsákolás

A hátizsákban cipekedés mindenkinek elérhető erősítő edzés

A hátizsákban cipekedés mindenkinek elérhető erősítő edzés

A katonai fitnesz alapeleme a hátizsákos edzés. A katonaságnál az egész menetfelszereléssel a hátukon kell nagy távokat megtenni, néha egészen nehéz terepen. Ma a hátizsák viselése reneszánszát éli a hétköznapokban is. 

Nem kell, hogy CrossFit sportolók legyünk vagy katonaként szolgáljunk, hogy erősítsük magunkat a hétköznapokban hátizsákkal. Egyszerűen döntsünk úgy, hogy ezúttal gyalog megyünk bevásárolni, és hátizsákban cipeljük haza, amit vettünk. 

Hogyan kezdjünk bele a hátizsákolásba?

„Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy túlgondolják az egész hátizsákos cipelést – jelentette ki a sporttörténész. – Csak fogjuk a hátizsákunkat, tegyünk bele egy liter vizet, hogy legyen mit innunk, és induljunk el gyalog oda, ahova menni szeretnénk.”

Egy teljesen hétköznapi hátizsák is tökéletesen megfelel a célnak és speciális súlyokra sincs szükség. Ha boltba megyünk el, visszafelé már úgyis cipelnünk kell a megvásárolt két liter tejet és két kiló kenyeret.

Néhány dolgot azonban a hátizsák beállításánál fontos szem előtt tartanunk:

  • ne lógjon a hátizsák, legyenek szorosak a pántok, hogy a súly a testünkhöz minél közelebb legyen
  • kiálló sarkak se legyenek, ne nyomja a hátunkat, vállunkat
  • álljunk egyenesen, ne hajoljunk előre, hogy ellensúlyozzuk a hátizsákunk tömegét, figyeljünk rá, hogy a csípő a törzsünkkel egy vonalban legyen

„Valószínűleg gyorsan eljutunk arra a pontra, amikor már el se tudjuk képzelni, hogy másban vigyük a dolgainkat, mint hátizsákban. Ha nem tudtunk volna a hátunkon hordani mindent, amit csak cipelnünk kellett, már rég kihalt volna az emberiség” – biztatott a sporttörténész.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash