Napi 8 perc a TikTokon elég, hogy testképzavarunk legyen

2024. augusztus 14.
Sokkal kevesebb idő alatt kialakulhat testkép- és étkezési zavar a nőknél a TikTok miatt, mint eddig gondolták. Napi pár perc elég a közösségi videómegosztó oldalon ahhoz, hogy károsítsa a mentális egészségünket. De mennyi pontosan?
TikTok videók testképzavart okoznak
  • A TikTok pár perc alatt képes komoly károkat okozni a testképünkben.
  • Különösen a nőkre nagyon veszélyes a videómegosztó közösségi oldal egy friss kutatás eredményei szerint.
  • 8 perc elegendő naponta a TikTokon ahhoz, hogy testképzavar és étkezési zavarok alakuljanak ki.

Még 10 percig sem kell nézegetnünk ahhoz a TikTokon a videókat, hogy az káros hatással legyen a testképünkre. A friss kutatás készítői szerint a veszély olyan nagy, hogy komolyabb és szigorúbb szabályozásra lenne szükség a közösségi oldalon. Az étkezési zavarok szakértői szerint ugyanis a káros tartalmak, amiket már jeleztek a TikToknak, nem esnek a jelenlegi irányelvek hatálya alá, így csak nagyon ritkán távolítják el azokat az oldalról.

Hogyan változtatja meg a TikTok, milyennek látjuk magunkat?

A kutatók közel 300 fiatal felnőtt nőt (18 és 28 év között) vontak be a testképpel és szépségideálokkal kapcsolatos vizsgálatukba. Két csoportra osztották a résztvevőket. Mindkét csoportnak különböző TikTok-videókat kellett nézniük 8 percen keresztül.

Az egyik részüknek olyan videókat mutattak, melyek az étkezési zavarokat pozitív színben tüntetik fel, ezeket nevezik pro-anorexia tartalomnak is. De fitspiration videókat is néztek, amelyeken nők edzenek, valamint fogyással kapcsolatos módszerekről szóló rövid videókat is láttak a 8 perc alatt.

@mervozkn

How I stay fit 🖤✨ #thatgirlaesthetic #healtylifestyle #thatgirlroutine #pinterestgirl #2023goals #stayfitathome

♬ stream escapism – #1 worth it. stan

A másik csoportnak természettel, főzéssel és humorral kapcsolatos videókat mutattak a TikTokon. 

Mindkét csoportnál megfigyelhető volt a testképpel kapcsolatos elégedettség csökkenése azután, hogy 8 percen át videókat néztek a TikTokon. De azoknál, akik a női ideálokról, fogyásról szóló tartalmakat látták, nem csak a testükkel való elégedetlenség növekedése volt megfigyelhető, de a teljesen irreális szépségideálokat is erőteljesebben magukévá tették.

Megelőzhető, hogy testképzavarunk legyen a TikToktól?

„Sokkoló, hogy milyen kevés idő elég ahhoz, hogy elinduljon a fejünkben a testképzavar felé a gondolkodásunk. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az emberek nap mint nap órákat töltenek a TikTokon, még félelmetesebb ez az eredmény – mutatott rá Dr. Rachel Hogg, a tanulmány társszerzője, pszichológus. – Nem kell sokat néznünk ahhoz, hogy negatív hatása legyen. Ennél a legtöbben sokkal több időn át TikTokoznak egy huzamban.”

Forrás: The Guardian, People, fotó: Getty Images