A bőrgyógyász remek tanácsot adott, hogy ne izzadjon annyira az arcunk

2024. augusztus 23.
Sokszor érezzük azt, hogy amint az arcunkra kenjük a krémünket, izzadságréteg vonja be az egész bőrünket. De mit tehetünk, hogy a melegben ne izzadjon annyira az arcunk? A bőrgyógyász tippjei sokat segítenek!
Bőrgyógyász tippje az arc izzadása ellen
  • Az idegesítő izzadás az arcon leginkább a felső ajak és orr közötti bajuszvonalnál jelentkezik.
  • Csökkenthető valahogy az arc izzadása?
  • A bőrgyógyász mit tanácsol az arc izzadása ellen?

Főként a meleg hőmérséklet és a magas páratartalom miatt tapasztalhatjuk nyáron az arc izzadását. Ez teljesen normális jelenség, ám attól, hogy ezt tudjuk, nem lesz kevésbé idegesítő az érzés, főleg, ha még sminkelünk is. 

Mit tanácsol a bőrgyógyász az arc izzadása ellen? Segíthet a botox? Van valamilyen titkos krém, ami megakadályozza? Mutatjuk a szakember tanácsait!

Izzadás vagy túlzott izzadás? Mi a különbség?

Először fontos tisztáznunk a különbséget az izzadás (melegben vagy edzés közben teljesen normális élettani folyamat) és fokozott vagy túlzott izzadás (hiperhidrózis) között. Ha olyankor is erős izzadást tapasztalunk, amikor a testünk részéről nem indokolt az, hogy hűtse magát, lehetséges, hogy nálunk is fennáll a hiperhidrózis nevű állapot.

Ez a fajta túlzott izzadás már a hétköznapi életünkre is rányomja bélyegét. Célszerű bőrgyógyászhoz fordulnunk, hogy kiderítsük az okokat és megfelelő kezelést találhassunk.

A hidratáló krém megváltoztatása csökkentheti az arc izzadását?

Megtörténhet az is, hogy a máskor tökéletesen kényelmes hidratálónk a melegben kényelmetlenül izzadós érzést kelthet. Ha egy bizonyos hidratáló vagy naptej felvitele után tapasztaljuk az arc izzadását, érdemes átgondolnunk, nem érzékennyé vált-e a bőrünk valamilyen összetevőre a meleg miatt. 

A bőrgyógyász azonban figyelmeztet: nem az a megoldás, hogy ne használjunk hidratálót vagy fényvédőt. Csupán érdemes váltanunk.

A bőrgyógyász azt tanácsolja, váltsunk könnyedebb, géles állagú krémre, ha azt tapasztaljuk, hogy izzad az arcunk a korábban használt hidratálótól

A bőrgyógyász azt tanácsolja, váltsunk könnyedebb, géles állagú krémre, ha azt tapasztaljuk, hogy izzad az arcunk a korábban használt hidratálótól

  1. Ne tartalmazzon nehéz, sűrű összetevőket. Leggyakrabban a shea vaj, glicerin okozhat a melegben izzadást az arcon, mivel akadályozzák a test hűtését.
  2. Inkább hialuronsavat, panthenolt tartalmazó hidratáló krémeket célszerű választanunk, ha az arc izzadását akarjuk elkerülni.
  3. Könnyű textúrájú gélkrémeket válasszunk nyáron, ha azt tapasztaltuk, hogy egy krém után izzadt az arcunk.

Ha több vizet iszunk, csökkenhet az arc izzadása?

Az lenne a logikus, hogy ha kevesebb vizet iszunk, nem is izzadunk annyit. Az izzadság víz, nem? A szakértő szerint azonban pont az ellenkezője igaz.

A melegben a hidratáltság kulcsfontosságú a hőszabályozásunkhoz is. Ha a testünk túl meleg, izzadással hűti le magát a szervezetünk. Ez azt jelenti, hogy ha megvonjuk a folyadékot a testünktől, akkor növekszik a testhőmérsékletünk, így többet izzadunk. Az arcunkon is.

Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon még sejtkárosító hatása is van a vízhiánynak, így a bőrünkön nem csak izzadságot, hanem több ráncot is láthatunk. Ha tehát azt szeretnénk, hogy ne izzadjunk annyit az arcunkon, fontos, hogy minél több vizet igyunk a melegben.

Csökkentheti a botox az arc izzadását?

A hónaljban hiperhidrózis esetén gyakran botoxinjekciókkal kezelik a túlzott izzadást. De működik ugyanez az arcon is? A bőrgyógyász szerint a válasz igen: a botox a testen bárhol csökkenti az izzadást, mivel blokkolja azoknak a kémiai jeleknek a továbbítását az izzadtságmirigyekhez, melyek kiváltják az izzadást.

A botoxinjekció hatása az arcon három-hat hónapig tart, így ha nyár elején beadatjuk, akkor a meleg hónapokat jó eséllyel átvészelhetjük kevesebb izzadással az arcon is. De nem old meg mindent persze a botox sem. Egyrészt mindenkinél más, mennyi ideig tart a hatás, milyen erős hatást vált ki egy-egy injekció, másrészt drága is. 

Ráadásul a száj körül különösen kockázatos az izomműködés lebénítása botoxszal a bőrgyógyász szerint, így nem feltétlenül éri meg csak azért beadatni, hogy ne izzadjon az arcunk a melegben.

Forrás: Refinery 29, Fotó: Getty Images, Unsplash