Mennyire biztonságosak valójában az izzadásgátlók? Ez az igazság!

2024. április 24.
Számos olyan tanulmány született az 1960-as évek óta, melyek az izzadásgátlók veszélyeire figyelmeztetnek. Azóta sem ültek el ezek a félelmek, és még mindig vannak olyan dolgok, amiket nem pontosan tudunk és értünk a működésével kapcsolatban. De akkor mennyire veszélyes használni az izzadásgátlót? Mit mond a szakember?
Izzadásgátló egészséges
  • Fontos megkülönböztetnünk az izzadásgátlót és a dezodort.
  • Az izzadásgátlók alumíniumsó-tartalma az, ami a legtöbb kérdést felveti a használatukkal kapcsolatban.
  • Mit mond a szakember? Mennyire veszélyes vagy éppen biztonságos az izzadásgátlók használata?

Valószínűleg mindenkinek ismerős a rutin: mosakodás, törölközés, majd jöhet a dezodor vagy izzadásgátló. Sőt, esetleg mindkettő. De vajon mennyire biztonságosak ezek a szerek? És lehet ezeket együtt használni egyáltalán?

Mi a különbség a dezodor és izzadásgátló között?

„Az izzadásgátló egy olyan szépségápolási termék, ami az izzadás szintjét kontrollálja alumíniumsók segítségével – magyarázta Dr. Janice Johnston bőrgyógyász. – A dezodor a testszag erősségét hivatott szabályozni. Csökkenti a hónaljban élő, testszagot okozó baktériumok mennyiségét.”

Az izzadásgátlók tehát meggátolják az izzadást, míg a dezodor a szagot csökkenti. Sok olyan termék van, amely mindkét típusú anyagot tartalmazza, de vannak, akik csak az egyiket vagy másikat használják. 

Miért ellentmondásos az izzadásgátlók híre?

„Korábbi, 1960-as és 1970-es években készült kutatások eredményei szerint az izzadásgátlókban használt alumínium összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával. De a mellrák kockázatának növekedését a számlájára írják, mivel beszivárog a mellkörnyéki nyirokrendszerbe” – magyarázta Dr. Johnston.

Tényleg olyan kockázatosak az izzadásgátlók?

Valóban megfigyelték alumínium jelenlétét az Alzheimer-kórban szenvedők agyában. Tudományosan ugyanakkor nem bizonyították, honnan származik az a túl nagy mennyiségű alumínium. Külső forrásból, és így hozzájárulva a betegség kialakulásához, vagy éppen a betegség miatt rakódik le?

Mindannyian érintkezünk alumíniummal nap mint nap. Természetes módon megtalálható ez a fém a talajban, vízben, sőt, az ételeinkben is. Az izzadásgátlók rendeltetésszerű használata nem jelent nagyobb alumíniumnak való kitettséget ezeknél. Nem olyan, mintha egy alumíniumkohóban dolgoznánk.

A legfrissebb kutatások mára tisztázták, hogy nem okoz Alzheimer-kórt az izzadásgátló, és számos tanulmány eredményei kimutatták, hogy a mellrákkal sincs összefüggésben.

Mi baj lehet akkor az izzadásgátlókkal?

Ha félünk az izzadásgátlóktól, készíthetünk otthon is egyszerűen dezodort

Ha félünk az izzadásgátlóktól, készíthetünk otthon is egyszerűen dezodort

Egy másik, gyakran emlegetett probléma az izzadásgátlókkal kapcsolatban maga a működésük. Tulajdonképpen azzal gátolják meg az izzadást, hogy eltömítik a mirigyeket. Sokan úgy vélik, hogy emiatt a méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetünkből. Ez azonban nem igaz.

„A test méreganyagai nem az izzadsággal távoznak. A méregtelenítést a vese és a máj végzi, nem az izzadságmirigyek” – magyarázta el a szervezetünk működését Dr. Michelle Henry bőrgyógyász szakorvos.

Nem tudunk tehát kiizzadni semmit, a vizelettel és széklettel távoznak a szervezetünk számára káros vagy felesleges anyagok belőlünk. A mellrákot sem lehet kiizzadni, és az Alzheimer-kór plakkjai sem azért rakódnak le, mert az izzadásgátló miatt nem távoztak a testünkből. Ugyanakkor allergiát válthatnak ki az izzadásgátlók összetevői.

Természetes módon a testszag ellen

A szakemberek szerint tehát az izzadásgátló használata tudományos szempontból biztonságos, ha nem vagyunk érzékenyek a benne található anyagokra. Természetesen vannak természetes alternatívái az izzadásgátlónak, ha inkább ezeket részesítenénk előnyben:

  1. Borotválás vagy gyantázás: ha szőrtelenítjük a hónaljunkat, kevesebbet izzadunk és a testszagot okozó baktériumok is kevésbé tudnak megtapadni az adott testrészen.
  2. Készítsük el a saját dezodorunkat: ha minimalista dezodort szeretnénk, szódabikarbónából és vízből készítsünk pasztát, ezzel kenjük a hónaljunkat. Ha citromlevet vagy mogyoróolajat adunk hozzá, biztosítjuk a kellő krémességet, és még hatékonyabb lehet a testszag ellen a házi dezodorunk.
  3. Táplálkozzunk egészségesen: bizonyos ételek ugyanis fokozzák az izzadást. A finomított élelmiszerek, alkohol, koffein, fűszeres ételek hatására sokkal erősebben izzadhatunk. A sok víz, zöldségek, banán és általánosságban a kalciumban gazdag ételek viszont izzadáscsökkentő hatásúak.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images