A legnagyobb bőrápolási bakik

2024. január 29.
A tökéletes, vagy legalábbis ahhoz közelítő szépségrutin rengeteg pontból állhat. Megnéztük, melyek a legfontosabb lépések, amelyekkel tényleg látványosan tehetünk azért, hogy egészséges, ragyogó állapotban legyen a bőrünk, és melyek is a legnagyobb bőrápolási hibák.
borapolasi-hibak

A megfelelő bőrápolás nagyon sok pilléren nyugszik. Mindenki más-más kihívásokkal néz szembe az életében, a bőrtípusát, életmódját tekintve, és az sem mindegy mennyire vagyunk felkészülve egy megfelelő szépségrutin kialakításához. A nem megfelelő bőrápolás több, mint szimplán tévút vagy időveszteség: pattanásokat, ráncokat, illetve bőrpirosságot okozhat, ha nem a megfelelő módon állunk a szépségápolás kérdéséhez. Jöjjön 9 gyakori bőrápolási hiba, amit elkövethetsz!

Túlzásba viszed az arctisztítást

A túlzott tisztítás és a túlságosan agresszív arctisztítók alkalmazása a bőr kiszáradását okozhatják, a száraz bőr pedig érzékenyebb lehet az irritációra és a gyulladásra. Amikor a bőrbarrier megsérül és csökken a bőr védelmi mechanizmusa, könnyebben alakul ki dermatitis, illetve ekcéma. Hogy ezt a bőrápolási hibát elkerüld, mosd meg az arcod naponta kétszer – reggel és este – és válassz a bőrtípusodnak megfelelő arctisztító terméket. Finom, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződéseket, az olajat és a sminket. Használj langyos vizet arcmosás során, mert az enyhe hőmérséklet segít megőrizni a bőr természetes nedvességtartalmát.

Nem megfelelően hidratálsz

A hidratálás a bőrápolási rutin elengedhetetlen része, hiszen biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát. A száraz bőr hajlamos a hámlásra, repedezésre, viszketésre és irritációra, ráadásul idő előtti ráncosodásra. Egy jó hidratáló krém alkalmazása hozzájárul a bőrbarrier erősítéséhez, így védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól, allergénektől és fertőzésektől.

Kihagyod a napvédő krémet

Ha nem védekezel az UV-sugárzások ellen, azok károsíthatják a bőröd, növelhetik a bőrrák kockázatát és hozzájárulhatnak a finom vonalak, ráncok korai kialakulásához. Ne kövesd el ezt a bőrápolási hibát. Használj legalább SPF 15 fényvédő krémet, hogy megóvd bőröd a nap káros hatásaival szemben. A napvédő krémek más bőrápoló kozmetikumokkal is kombinálhatóak, így könnyen beillesztheted a napi bőrápolási rutinodba. Alkalmazd minden olyan bőrfelületen, amit közvetlenül érhet napsugárzás, napozás vagy intenzív izzadás esetén pedig naponta többször is.

borapolasi-hibak

Bőrápolási hiba lehet a felvitt termékek rossz sorrendje is

Rossz sorrendben használod a bőrápolási termékeket

A bőrápolási termékek sorrendjének helyes meghatározása fontos annak érdekében, hogy a bőr minden hasznos összetevőből megfelelően profitáljon. Ennek hiánya szintén gyakori bőrápolási hiba. Elsőként a tisztítással kezdd, utána következzen a tonik, azt követően jöhetnek a szérumok és egyéb arcápoló hatóanyagok. A sort a hidratáló és a fényvédő krémek zárják. A bőrápoló termékek számát természetesen igényeidnek megfelelően csökkentheted, a tisztítás, a hidratálás és a napfény elleni védelem azonban nélkülözhetetlen lépései a megfelelő bőrápolási rutinnak.

Nem fordítasz elég figyelmet a szemkörnyékre

A szemkörnyék különlegesen érzékeny terület, amelynek speciális igényei vannak. Ennek a területnek az elhanyagolása szarkalábakat, ráncokat, puffadtságot, illetve duzzanatot, sötét karikákat, valamint irritációt eredményezhet. A hidratáló és tápláló krémek, speciális szemkörnyékápoló kezelések rendszeres használatával megőrizheted a bőrfelület egészségét, illetve friss és fiatalos megjelenését.

Bőrtípusodtól függetlenül választasz terméket

A különböző bőrtípusok eltérő igényekkel rendelkeznek, amelyek figyelmen kívül hagyása súlyos problémákhoz vezethet, nagy árat is fizethetsz (esetleges bőrápolási problémák képében) ezért a bőrápolási hibáért. Ha alapvetően száraz a bőröd, kerülnöd kell azokat az összetevőket, amelyek szárítják a bőrt. Olajos vagy kombinált bőr esetén nem szabad olajos alapú termékeket alkalmazni, mert pattanásokat okozhatnak. Érzékeny bőr esetén pedig kerüld az irritáló összetevőket, máskülönben bőröd pirossá és irritálttá válhat.

borapolasi-hibak

Válassz a bőrtípusodnak megfelelő krémet, ha nem akarsz nagyot hibázni a bőrápolásban

Nem figyelsz az évszakokra

A bőrápolási rutinnak az évszakokkal együtt kell változnia, hiszen az időjárás és páratartalom változása sajátos hatással van a bőrre. Télen a hidratáló, nyáron a napvédő krémek alkalmazása elengedhetetlen. Az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel, a bőröd hajlamosabb lehet a kiszáradásra és az érzékenységre, így a bőrápolási termékeket bőrtípusodnak megfelelően kell alakítani.

Elhanyagolod az esti rutint

A sminkeltávolítás lefekvés előtt nélkülözhetetlen, hiánya pedig komoly bőrápolási hiba. Ha nem távolítod el a sminket, pórusaid eltömődhetnek, pattanások keletkezhetnek, sőt az arcon hagyott alapozó az öregedés korai jeleinek kialakulását is elősegítheti. Gyengéd sminklemosó vagy hatékony arctisztító készülék segítségével könnyedén megszabadulhatsz a sminkmaradványoktól, mellyel az irritációt és az érzékenyebb területeken jelentkező problémákat is megelőzheted.

Keveset alszol

A kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hatással lehet az egész testre, beleértve a bőr regenerációját is. Ha nem pihened ki magad éjszaka, akkor a bőröd sem tudja, s ekkor jelennek meg a – jól ismert – sötét karikák a szemek alatt. A rendszeres alváshiány szintén „bőrápolási hiba”, hozzájárul a bőr kiszáradásához, csökkentheti a kollagéntermelést, illetve ráncok és finom vonalak jelenhetnek meg. Törekedj minden éjszaka 7-9 óra pihentető alvásra, hogy támogasd szervezeted egészségét.

3 bónusz tipp, ha ellensúlyoznád az eddigi bőrápolási hibákat

Mozogj!

Edzés során endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ennek eredményeként pedig nemcsak jól fogjuk érezni magunkat, hanem a véráramlást is fokozzuk, így oxigént juttathatunk a bőrbe. Ez az egyik legfontosabb anti-aging szokás, amit beépíthetsz az életedbe!

borapolasi-hibak

Szaunázással a szebb bőrért

Szaunázz

Lehet, hogy meleg időben nem a legkellemesebb dolog szaunába járni, de ettől még jótékony hatással van az általános jólétünkre. A szauna javítja a bőr barrier funkcióját, szabályozza a faggyútermelést, valamint támogatja a szív- és érrendszerünk egészségét.

Szárazkefe masszázs

A masszázskefe serkenti a vér- és a nyirokkeringést, valamint a narancsbőrt, méregtelenít, ráadásul szuper a vizesedés ellen is. Kezdjük a lábunknál, majd az óramutató járásával megegyező irányban haladjunk felfelé a testünkön.