Szörnyű betegséget lehet összeszedni a nyilvános vécén: megmutatjuk, mire figyelj

2024. szeptember 19.
Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a nyilvános vécék a különböző baktériumok és kórokozók melegágyai lehetnek, de akár olyan komoly betegséget is össze lehet ott szedni, mint a HIV.
Akár HIV fertőzést is össze lehet szedni a nyilvános vécén
  • Egy brit orvos figyelmeztetett, hogy bizonyos nyilvános vécék használatával súlyos vírusfertőzés kockázatának tehetjük ki magunkat.
  • A vécépapíron talált apró, vörös foltok olyan vércseppek lehetnek, amelyeket az intravénás kábítószer-használók okoztak, miközben a tűiket tisztították.
  • A londoni orvos arra figyelmeztetett, hogy a HIV-vel történő megfertőződés „lehetséges” kockázat, bár „nagyon ritka”. 

Sajnos a nyilvános vécéken nemcsak a bacilusok hemzseghetnek, hanem egy még komolyabb vírusfertőzés is leselkedhet az emberekre.

Rengeteg kábítószer-függő van, aki a nyilvános vécén lövi be magát, azután helyben megtisztítja a fecskendőt. Az illegális kábítószerek befecskendezésére használt tűk gyakran tartalmaznak vért, ami olyan kórokozókkal lehet fertőzött, mint a hepatitisz B, C vagy a HIV.

Dr. Sermed Mezher háziorvos, aki több mint 200 000 TikTok- követővel büszkélkedhet, azt állítja a videójában, hogy leginkább az egészségügyi dolgozók vannak kitéve a HIV fertőzés kockázatának, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a vérrel. Amennyiben a vér már száraz, a fertőzés kockázata lényegesen kisebb, de még mindig lehetséges.

A szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy az intravénás kábítószer-használók időnként vécépapírral vagy más rendelkezésre álló anyaggal tisztítják meg a tűiket nyilvános vécén.

A módszer azonban nem hatékony a tű megfelelő sterilizálására, mivel a tű vécépapírral való áttörlése nem távolítja el és nem pusztítja el a HIV vírust. Ehelyett a tűn maradhat vagy a mosdókagylón, a WC-ülőkén, esetleg a szappanadagoló, ezzel veszélyeztetve más embereket.

Más szakértők szerint a HIV-fertőzés kockázata a vírussal érintkezett WC-papír használatával gyakorlatilag lehetetlen. Terrence Higgins Trust szerint, amikor a HIV kikerül a testből, „általában nem marad sokáig életben”.

@thereal_mamabear2

#duet with @Dr Sermed Mezher Explains #really

♬ A somewhat creepy and sad atmosphere music box – MoppySound

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a hepatitis 50-100-szor fertőzőbb, mint a HIV.  Az ENSZ ügynöksége szerint a hepatitis B vírus a testen kívül is legalább 7 napig marad életben. 

Mindenesetre, ha furcsa piros pöttyöket látunk a nyilvános vécében a WC-papíron, az ülőkén, vagy bárhol máshol, érdemes inkább elkerülni a mosdó használatát. 

Forrás: Daily Mail, Fotó: Getty Images