Ezért kell egyre jobban pisilned, ahogy közeledsz hazafelé

2023. október 27.
Megvan az oka, miért feszít egyre erősebben a hólyagunk, ahogy közeledünk a mosdóhoz. Nem csak képzeljük, tényleg egyre jobban pisilnünk kell, mikor hazafelé megyünk.
Kapukulcs inkontinencia pisilés hazafelé
  • Kapukulcs inkontinenciának nevezik, amikor a hazaérkezés környékén egyre erősebb vizelési ingert érzünk. 
  • A jelenség túlműködő hólyaggal élőknél sokkal gyakoribb, de bárkivel megtörténhet.
  • Ugyanezt a hatást váltja ki a víz csobogása vagy a hideg idő is.

Hazafelé ülünk a buszon, vagy éppen az utolsó pihenőt tartjuk egy utazás végén hazafelé közeledve. Ahogy méterről méterre közeledünk az otthonunkhoz, egyre erősebben érezzük: pisilnünk kell. Testhelyzetet váltunk, megpróbáljuk elterelni a figyelmünket. De amint beállunk a garázsba, már pánikszerűen rohanunk a vécére, mert nem bírjuk már tovább.

Kapukulcs inkontinenciának nevezik, amikor a hazaérkezés környékén egyre erősebb vizelési ingert érzünk. „Minél közelebb érünk a vécéhez, annál sürgetőbb az inger, és a testünk azt hajtogatja: mindjárt ott vagyunk, mindjárt ott vagyunk!” – jellemezte az érzést Dr. Jessica Stern, a New York Egyetem Langone Egészségtudományi Karának klinikai pszichiátria professzora. 

Az agyunk mondja meg, mikor lehet pisilni

Az agyunk és a testünk szorosan együttműködik az olyan testi funkciók működésében, mint az éhség és evés, álmosság és alvás, vagy éppen a vizelési inger és pisilés. Egész nap arról kommunikál a testünk felé az agyunk, mikor lehet vagy nem lehet pisilnünk. „Amikor például egy hosszú autóútra megyünk és sehol nem látszik olyan hely, ahol megállhatnánk, az agyunk azt mondja a hólyagunknak, hogy lassítson, mert nincs mosdó a közelben” – mondta Stern.

Ha tudjuk, hogy nemsokára vécéhez érünk, az agyunk elkezdi feloldani a tiltást. Nemsokára megkönnyebbülünk. „Ahogy a tiltás erősségének csökkenésével párhuzamosan egyre sürgetőbbé válik a vizelési inger” – folytatta Dr. Victor W. Nitti, a Kalifornia Egyetem urológus professzora. „Minél gyakrabban az az első dolgunk otthon, hogy elmegyünk pisilni, annál erősebbé válik ez a folyamat. Kialakul egy mintázat” – tette hozzá Dr. Stern. Tulajdonképpen megtanítjuk az agyunknak, hogy a bejárati ajtónk egyenlő a pisiléssel.

Félénk hólyag szindróma és az otthoni vécé

Ha egész nap nem merünk elmenni pisilni nyilvános helyen, hazafelé közeledve egyre erősebb lehet a pisilési inger

Ha egész nap nem merünk elmenni pisilni nyilvános helyen, hazafelé közeledve egyre erősebb lehet a pisilési inger

Az is hozzájárul ahhoz, hogy hazafelé közeledve egyre jobban kell pisilnünk, hogy az otthonunk a biztonságot és kényelmet jelenti számunkra. A legtöbb ember szívesebben megy el vécére otthon, mint nyilvános helyen. 

Ez különösen igaz olyan esetekben, ha valakinek valamilyen húgyúti vagy emésztési problémája van. „Ha valakinek vizelési gondjai vagy éppen irritábilis bél szindrómája van, nagyon fontos, hogy olyan helyen tudjon mosdóba menni, ahol biztonságban érzi magát” – mondta a pszichiáter.

Az emberek nagyjából 7 százalékának van félénk hólyag szindrómája. Ők azok, akik egyszerűen képtelenek nyilvános helyen pisilni. A munkahelyen, iskolában vagy étteremben sem tudnak vécére menni. Ha egész nap nem tudták elvégezni a dolgukat, ahogy hazafelé közelednek, egyre intenzívebb lehet a pisilési inger.

Visszafordítható a kapukulcs inkontinencia?

„Nem betegség, nem okoz semmilyen egészségügyi problémát a kapukulcs inkontinencia – szögezte le Stern. – Az agyunk képes megbirkózni a sürgető pisilési ingerrel, még akkor is, ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk tovább tartani. Valószínűleg tudjuk.” Ha már tényleg nem, akkor a hólyag egyszerűen elengedi a vizeletet, magyarul bepisilünk, mielőtt valamilyen károsodást szenvedne el a hólyagunk.

Ha az életminőségünkre rányomja bélyegét a hazafelé egyre erősebb pisilési inger, pszichológussal érdemes konzultálnunk. A kognitív viselkedésterápiával sokat lehet javítani a szorongáson, amit amiatt érzünk, hogy nem érünk el időben a vécére. Megtanulhatjuk, hogy nyilvános helyen, zavaró ingerek közepette is tudjunk pisilni. 

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images