Nálad is megvannak? Újabb két dologról derült ki, hogy demenciát okoznak

2024. szeptember 20.
Ami a szívünkre hatással van, az agyunkat is érinti. A legfrissebb kutatások most két új rizikótényezőt fedeztek fel, melyeknek köze lehet a demencia kialakulásához. Hogyan csökkenthetjük a szellemi hanyatlás kockázatát?
Demencia oka
  • Kiderült újabb két dologról, hogy köze lehet a demencia kialakulásához.
  • Kivédhetők a demenciát okozó hatások?
  • Egy friss kutatás szerint a magas koleszterinszint és a kezeletlenül hagyott látásproblémák jelentősen növelik a szellemi hanyatlás kialakulását.

Évről évre exponenciálisan növekszik a demenciában szenvedők száma. Szerencsére a tudomány is egyre többet tud az életkorral bekövetkező szellemi hanyatlásról. Ma már van vérteszt az Alzheimer-kór kimutatására és a demenciát kiváltó okokról (melyek közül nagyon sok az életmódunkból fakad).

Egy új tudományos vizsgálat most arról számolt be, hogy ismét találtak két olyan dolgot, ami erősen növeli a demencia kialakulását. Szerencsére mindkettőn tudunk változtatni! Az egyik a magas koleszterinszint 40 éves kor felett, a másik a kezeletlenül hagyott látásprobléma.

Milyen okok vezethetnek demenciához?

2020-ban már ugyanezek a tudósok találtak 12 olyan életmódbeli tényezőt, melyeken tudunk változtatni, de ha nem tesszük, mindegyik jelentősen növeli a demencia esélyét. Ezek a következők:

  1. Mozgásszegény életmód
  2. Dohányzás
  3. Alkoholfogyasztás
  4. Szennyezett levegő
  5. Fejsérülés
  6. Kevés társas kapcsolat
  7. Alacsonyabb iskolázottság
  8. Elhízás
  9. Magas vérnyomás
  10. Diabétesz
  11. Depresszió
  12. Halláscsökkenés

Ehhez a 12 tényezőhöz adódik hozzá a két újabb rizikófaktor. Ráadásul nem csekély a hatásuk: a világ összes demenciás esetének 49 százalékában a kiváltó okok között van a látáscsökkenés és a magas koleszterinszint.

„Nem lehet nem észrevenni az egyes rizikótényezők átfedését sem – mutatott rá Dr. Arman Fesharaki-Zadeh, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neuropszichiátere. – Sokféle dolog állhat a látáscsökkenés hátterében, de sokkal gyakoribb olyanoknál, akiknél más anyagcsereprobléma növeli a kockázatot, például a magas vérnyomás vagy az elhanyagolt diabétesz, koleszterinszint.”

Miért fontos a látás a demencia szempontjából?

A látás a legfontosabb érzékszervünk, ez az elsődleges módja az ember számára a világ feldolgozásának. Ezek után már teljesen logikus, hogy ha nem látunk tisztán, akkor nem nagyon tudunk olyan, az agyunkat edzésben tartó, demencia megelőzését elősegítő dolgokat végezni, mint a rejtvényfejtés, olvasás, vagy másokkal közösen aktívan eltölteni az időt.

Miért veszélyes a magas koleszterin az agyunkra?

A rossz koleszterin (LDL-koleszterin) komoly károkat okozhat az érrendszerünkben. Nem csak a szívben, hanem az agyban is. Sokkal nehezebbé válik például az oxigén eljuttatása az agyunkba, így idővel károsodnak az idegsejtek. Azt pedig már tudjuk, hogy a demencia tulajdonképpen az idegsejtek elhalásának egyenes következménye. 

Mit tehetünk a demencia kockázatának csökkentésére?

Ami rossz a szívünknek, az agyunknak is káros. Minden olyan dolog, ami segít a rendszeres orvosi ellenőrzések után a vérnyomás és koleszterinszint egészséges szinten tartásában, az agyunk számára is jó, segít megelőzni a demencia kialakulását, legyen az gyógyszer, egészséges étrend és rendszeres testmozgás.

Forrás: Huffington Post, The Lancet, Fotó: Unsplash