Hadarsz vagy lassan beszélsz? Többet árul el az egészségedről, mint gondolnád!

2024. március 24.
Az agyunk egészségéről sokat elárul, milyen gyorsan beszélünk. Egy friss kutatás eredményei szerint korai tünete lehet a lelassult beszéd a szellemi hanyatlásnak.
Beszéd sebessége demencia
  • A kor előrehaladtával egyre gyakrabban előfordul, hogy keressük a szavakat időnként. 
  • A beszéd sebességét a központi idegrendszer határozza meg és befolyásolja. 
  • Egy friss kutatás eredményei szerint a beszédünk sebessége az agyunk egészségének egyik fontos jelzőértéke.

A beszéddel kapcsolatos és szövegértelmezési problémák az első jelei az agy működését érintő betegségeknek a kor előrehaladtával. A demencia a központi idegrendszert érintő probléma, ami hatással van nem a mindennapi életre, beleértve a beszédet is. Ilyen esetben elsődleges progresszív afáziáról beszélnek a neurológusok, ami megnyilvánul a szavak összekeverésében, nyelvtani hibákban vagy éppen a beszéd lelassulásában is.

A Torontói Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban most azt is megfigyelték, hogy a beszéd sebessége sokkal korábban és erősebben jelzi az agyunk egészségi állapotát, és megjósolható belőle a későbbi szellemi hanyatlás. 

Sokkal korábban jelzi a bajt a lassú beszéd

A kutatásban 125 alapvetően egészséges 18 és 90 év közötti önkéntest kértek meg, hogy végezzenek el három tesztet. Ezekkel az olyan képességeket mérték a tudósok, mint az egyszerre végzett többféle tevékenység, nyelvi teljesítmény és az egymásnak ellentmondó információk közötti különbségtétel.

Először képekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a kutatásban résztvevőknek, miközben egy fülhallgatón keresztül a képhez egyáltalán nem kapcsolódó szavakat hallgattak. Például egy felmosófa képét látták – angolul mop –, és azt kérdezték tőlük, hogy „ez a szó p-re végződik?”, miközben azt a szót hallgatták a fülhallgatón, hogy seprű (angolul broom). Ezzel a kutatók az a képességet nézték meg, felismeri-e valaki, mit lát egy képen, és elő tudja-e hívni a nevét.

Ezután két részletgazdag képet néztek az önkéntesek 60 másodpercig. Ezután egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével elemezték a nyelvi képességeiket. Például azt vizsgálták a kutatók, milyen gyorsan beszélnek a képekről az alanyok és kell-e szünetet tartaniuk a mondatok között.

Ezután elvégezték a sztenderd vizsgálatokat, amiket a szellemi hanyatlás megállapítására általában szoktak. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyelvi képesség szinte minden téren hanyatlik a kor előrehaladtával, de a beszéd sebessége látványosan.

Sokkal többet jelent, mint egyszerű lassú beszéd

A vizsgálatban a tudósok meglepődve vették észre, hogy a képek felismerése és a nevekre való emlékezés nem függ össze a demenciával vagy szellemi hanyatlással, ahogy korábban gondolták, bár tény, hogy az évek előrehaladtával romlik. Tehát nem a szavak keresése az, ami elsősorban megmutatja, vajon elindult-e a szellemi hanyatlás és milyen egészséges az agyunk.

Dr. Jed Meltzer, a kognitív idegtudomány professzora, a kutatás vezető szerzője kiemelte, hogy „a beszéd sebességének megváltozása viszont az arra utalhat, hogy az agyműködésünk és szellemi képességeink nem funkcionálnak megfelelően”. A szavak keresése idősebb korban teljesen természetes és normális jelenség, viszont a lassuló beszéd a kognitív hanyatlás tünete.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images