- A fűszerekkel nemcsak ételeinket ízesíthetjük.
- Bizonyos fűszerek az egészségünkre is jó hatással lehetnek.
- A kurkuma a szervezetünkben lévő gyulladást képes csökkenteni.
A fűszerek valódi szuperélelmiszerek. A fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában, a gyömbér pedig a puffadás ellen jó. Kutatások azonban már azt is bebizonyították, hogy egyes fűszereknek gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
De mit is jelent az egészségünk szempontjából, ha gyulladás van a szervezetünkben? És egy ilyen krónikus állapot esetében egy élelmiszer – konkrétan egy fűszer – valóban szerepet játszhat a gyulladás csökkentésében? Lássuk a részleteket!
Mi a gyulladás?
A gyulladás alapvetően a szervezet védekezési módja az olyan káros folyamatok ellen, mint a fertőzések vagy sérülések. „Az immunrendszer gyulladásos választ indít el azáltal, hogy immunsejteket gyűjt az érintett területre, hogy meggyógyítsa azt, vagy leküzdje a fertőzést” – mondja Shannon Costello, regisztrált táplálkozási szakértő.
A gyulladás tehát egy kifejezetten fontos válaszreakció, mivel ez a szervezetünk természetes módja az öngyógyításra. A krónikus, vagyis a hosszú távú gyulladás azonban ártalmas lehet, és szív- és érrendszeri betegségekhez, anyagcserezavarokhoz, rákhoz, ízületi megbetegedésekhez, illetve még sok más problémához vezethet – teszi hozzá Costello.
A gyulladás kezelése kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából. Ezt többféleképpen is megtehetjük – többek között gyulladáscsökkentő élelmiszerek, például fűszerek fogyasztásával.
Kurkuma – a gyulladáscsökkentő fűszer
A kurkuma, a gyömbérfélék családjába tartozó élénksárga fűszer. Egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaiért felelős. Ahogy a szakértő mondja, vannak ígéretes kutatások, amelyek szerint a gyulladás során a kurkumában lévő kurkumin képes megvédeni szervezetünk egészséges sejtjeit.
A Drug Design, Development and Therapy című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy szoros összefüggés van a kurkumin és a gyulladás csökkenése között. A kutatás kifejti, hogy a kurkumin hatásos lehet az olyan gyulladásos állapotok, mint az ízületi gyulladás és a pikkelysömör kezelésére.
A tanulmány arra is kitért, hogy a kurkumin szerepet játszhat a C-reaktív fehérje (CRP) szintjének csökkentésében. A CRP egy olyan vérfehérje, amelynek szintje a gyulladásra adott válaszként megemelkedik. A CRP magas szintje a vérben a krónikus gyulladás jelzője lehet.
Az egyetlen probléma a szakértő szerint, hogy élelmiszerekből, tehát a kurkuma fűszer fogyasztásával nem tudunk annyi kurkumint bevinni, amennyire szükség lenne a gyulladás enyhítéséhez. Ezért a leghatásosabb, ha étrend-kiegészítőkkel visszük be a szervezetünkbe.
Ettől függetlenül, a kurkuma mint fűszer használata a mindennapokban segíthet potenciálisan csökkenteni a szervezetünk gyulladásos terhelését. Fontos azonban azt is észben tartanunk, hogy a kurkuma nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést.
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images