Ez az 5 másodperces párkapcsolati stratégia olcsóbb, mint a párterápia

2024. október 05.
Egy párkapcsolatban teljesen természetesek a viták, és gyakran elő is fordulnak, ám sokaknak jelent nehézségeket a kezelésük. Ezért fejlesztettek ki a szakértők egy gyors és hatékony megoldást!
Párkapcsolat: itt a tökéletes megoldás, ha sokat vitáztok
  • Egy új kutatás szerint, ha csak 5 másodperces szünetet tartunk, amikor veszekedünk a párunkkal, az segíthet orvosolni a helyzetet.
  • A skóciai St. Andrews Egyetem kutatói által végzett tanulmányt több mint 100 pár bevonásával készítették.
  • Bár az 5 másodperc rövidnek tűnik, a szakértők egyetértenek abban, hogy ilyen rövid idő alatt többet érhetnek el a párok, mint azt gondolnák.

„Azt akartuk látni, hogy csökkenthetjük-e a negatív érzelmeket, és ezáltal az agressziót, ha csak rövid szünetre kényszerítjük az embereket” – magyarázta Annah McCurry, az egyetem pszichológiai és idegtudományi iskolájának doktorandusza, a tanulmány vezetője, aki szerint az 5 másodperces módszer hatékony megoldás lehet a párkapcsolati vitáknál.

McCurryt és csapatát nagyon meglepték az eredményeik, amelyek azt mutatták, hogy a vita közben beiktatott 5, 10 és 15 másodperces szünetek ugyanolyan pozitív hatással voltak, és csökkentették a párok közötti agressziót, valamint a negatív érzelmeket.

„Úgy gondoltuk, hogy 5 másodperc túl rövid lesz” – mondta McCurry a CNN-nek. „Nem ez volt a helyzet… az 5, a 10 és a 15 másodpercnek azonos hatása volt” – magyarázza az egyik szakértő, aki előállt a párkapcsolati vita enyhítésére szolgáló megoldással.

Csak a hétköznapi vitáknál megoldás ez a párkapcsolati módszer

A párkapcsolati viták csökkentésére szolgáló módszert különös módon tesztelték le. Vizsgálatot végeztek irritáló zajok segítségével. A párok tetszés szerinti hangerővel kellemetlen hangokat küldhettek a partnerüknek. A kísérlet során a fogadó oldalon lévő személynek 5, 10 vagy 15 másodpercet kellett várnia a döntés előtt, mielőtt reagál egy másik kellemetlen zajjal, miközben egy 360 fokos kamera rögzítette az érzelmeit.

Úgy találták, hogy a partnerek hajlamosak egymás agressziójának szintjére kerülni, de egy rövid kényszerű vagy önkéntes szünet enyhíthet a feszültségen, eloszlathatja a negatív érzelmeket, így megszüntethetők a viták.

McCurry szerint fontos megjegyezni, hogy ezek a megállapítások a „hétköznapi párok vitáira” vonatkoznak, nem pedig a családon belüli erőszakra vagy bántalmazásra. „Azoknak a pároknak, akiknek konfliktusuk van a gyerekek vagy a házimunka miatt, megmutattuk, hogy megpróbálhatnak tartani egy 5 másodperces szünetet. Talán segít. És még ingyen is van” – mondta McCurry.

Ez a módszer lehet a tökéletes megoldás arra, ha sokat vitázol a párkapcsolatodban

Ez a módszer lehet a tökéletes megoldás arra, ha sokat vitázol a párkapcsolatodban

Megoszlanak a vélemények az 5 másodperces párkapcsolati módszerrel kapcsolatban

Egyes pszichológiai szakértők szerint az eredmények olyan megoldásokat tükröznek, amelyeket már régóta javasolnak.

„Mikor a dolgok felforrósodnak, egy kis szünet lehetővé teszi az emberek számára, hogy kevésbé impulzívan viselkedjenek” – mondta Mariko Visserman, a Sussexi Egyetem pszichológiai adjunktusa. „Ha egy lépést hátralépünk, az segíthet abban, hogy a nagyobb képet lássuk, és ez emlékeztethet minket arra, hogy szeretjük a partnerünket (és valójában nem utáljuk őt)” – magyarázza a szakértő, aki szerint a módszer sikeresen orvosolhatja a párkapcsolati vitákat.

Mások szerint megkérdőjelezhető, hogy a párkapcsolati viták megoldásáról szolgáló tanulmány eredményei általánosságban is megállják-e a helyüket.

Audrey Tang okleveles pszichológus kiemelte, hogy a vizsgálatban résztvevők többnyire olyan diákok vagyok párok voltak, akik nem élnek együtt. „Ez nagyon-nagyon más lehet egy olyan pár esetében, akik nyolc éve élnek együtt vagy házasok” – mondta a szakértő, aki szerint a tartós párkapcsolatban élők jobban tapinthatnak egymás érzékeny pontjára, amit nem biztos, hogy sikerül visszafogottan kezelniük.

Forrás: CNN, Fotók: Getty Images