Ez a két szó minden vitát és feszültséget megold a kommunikációs szakértő szerint

2023. október 24.
Érdemes kipróbálnunk, mikor legközelebb vitázunk, mert tényleg működik. Így biztosan nem fekszünk le este haraggal.
Vita két szó
  • Meg kell különböztetnünk az egészséges vitát és a haragos vagdalkozást, ami alapvetően sehova sem vezet.
  • A folyamatos összetűzések rombolják a legbiztosabb alapokon álló kapcsolatokat is.
  • A kommunikáció alapjáig kell visszamennünk, ha el akarjuk csendesíteni a kedélyeket.

Az egyet nem értés sok esetben vezet a párkapcsolatban heves vitákhoz. Ezen a ponton már nagyon gyakran csak egymás fejéhez vágnak dolgokat az emberek, nagyon ritka, amikor innen még vissza tudnak lépni a megoldáskeresés fázisába. A legnagyobb baj ezzel, hogy az ilyen veszekedések még az amúgy sziklaszilárd alapokon álló kapcsolatokat is rombolják.

„Sok párnak okoz problémát a kommunikáció. Gyakori, hogy ami beszélgetésnek indul, átfordul heves hangvételű veszekedésbe, vitába” – mondta Pat LaDoucher pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. 

Észrevettük már, hogy ilyenkor gyakran nem is arra figyelünk, amit a másik mond, hanem már magunkban fogalmazzuk a visszavágást? A szakember szerint ez a legrosszabb, amit tehetünk.

A kommunikáció a hallgatással kezdődik

Akár munkahelyi vitában is működik a két szó a heves szóváltások lecsillapítására

Akár munkahelyi vitában is működik a két szó a heves szóváltások lecsillapítására

Amikor egy vita átfordul parttalan veszekedésbe, érdemes kimondani azt a kétszavas mondatot, ami gátat vethet a harcnak és visszaterelheti a diskurzust abba a mederbe, ami eredményhez is vezethet. „Nem elég csak bólogatni és magunk elé bámulni üres tekintettel – mondta a szakember. – Aktívan kell hallgatnunk a másikat. El kell gondolkodnunk azon, amit mond. Hogyan fejlődhetünk ebből? Milyen kérdést tehetünk fel, ami tovább visz?”

Ebből kiindulva egy kétszavas mondat azonnal lecsillapíthatja a kedélyeket: hallak téged. „Amikor egy vita hevében a férjem ezt a két szót mondta nekem, csak meglepődve néztem rá – mondta a pszichológus. – Azonnal nyugodtabb lettem. Megértettem, hogy a vitánk nem itt ér véget, viszont a férjem nem az ellenségem. Együtt vagyunk ebben és nem egymással szembe kell mennünk, hanem közös célért dolgozunk a kapcsolatunkban.”

Ezért működik a két szó

Ez a két szó visszavisz a kommunikáció alapjaihoz, ami a másik meghallgatása. A pszichológus szerint a hallgatás egyet jelent a tanulással, megismeréssel. Jó emlékeztető arra: mielőtt beszélünk, hallgatnunk kell, függetlenül attól, kivel vitázunk éppen – a párunkkal, szüleinkkel vagy egy barátunkkal.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash