Lehet szex nélkül egészséges egy párkapcsolat?

2024. január 31.
A szexológus elmondta, miért változhatnak meg egy pár szexuális szokásai, és vajon egészségesnek tekinthető-e a kapcsolat akkor is, ha nincs szex?
Szex nélkül párkapcsolat
  • Teljesen természetes, hogy csökken a szex egy párkapcsolatban az évek előrehaladtával.
  • De mi van, ha ez a csökkenés olyan szintű, hogy az együttlétek száma a nullával egyenlő?
  • A szexológus elmondta, lehet-e normális és egészséges egy párkapcsolat szex nélkül.

Bárhova nézünk, mindenhol azt sugározzák felénk, hogy a szex a legfontosabb része egy romantikus kapcsolatnak. De mi van, ha nem szexelünk? Vagy legalábbis nem túl gyakran? Akkor már nem is lehet egészséges a kapcsolatunk? 

Jamie Bucirde szexológus szerint „minden egyes embernek egyediek a szexuális igényei. Nem lehet azt mondani, hogy csak ennyi szexszel lehet egészséges egy párkapcsolat.”

A párkapcsolatok három típusa szex szempontjából

A szexológus szerint három különböző típusba sorolhatók az emberi párkapcsolatok. 

  1. Romantikus kapcsolat
  2. Szexuális kapcsolat
  3. Érzelmi kapcsolat

Ezek a kapcsolati típusok létezhetnek önmagukban is (érzelmi kapcsolatnak például a baráti viszonyt szokták nevezni), ám keveredhetnek is egymással, ráadásul különböző arányban. „Nincs egyetlen helyes képlet” – hangsúlyozta a szexológus. 

Egy aszexuális ember számára például az intimitás számos más formája jelenti a szeretetnyelvet – például a kommunikáció és a minőségi idő –, és nem a fizikai érintés. „A kulcs az őszinteség és a tiszta beszéd” – tette hozzá a szexológus.

Eltérő szükségletek a szexben

Ha mindkét fél részéről rendben van, akkor szex nélkül is lehet egészséges a párkapcsolat

Ha mindkét fél részéről rendben van, akkor szex nélkül is lehet egészséges a párkapcsolat

Nincs olyan, hogy egyetlen igazi és tökéletes párkapcsolati típus. Ha valakinek a szex nem fontos, attól még lehet egészséges a párkapcsolat. Ha mindkét fél számára rendben van így. „A 21. században szerencsére már van lehetőségük, hogy úgy alakítsuk ki a párkapcsolatunkat, hogy az teljes mértékben megfeleljen a saját szükségleteinknek. És ez hihetetlenül felszabadító” – mondta Bucride. 

Nem szexelünk a párunkkal vagy csak ritkán, de szeretnénk gyakrabban? 

Abban az esetben, ha a felek igényei eltérőek a párkapcsolatban, már nehezebb úgy alakítani, hogy mindkét fél számára kielégítő legyen. A legfontosabb, hogy ezt is nyíltan beszéljék meg.

„A tudás mindig hasznos. Ha ismerjük a párunk szexuális igényeit és személyiségét, sokkal őszintébben tudunk beszélgetni – magyarázta a szexológus. – De ugyanilyen fontos a saját vágyaink és határaink őszinte kommunikációja is a másik felé. Csak így alakíthatunk ki olyan párkapcsolatot, amilyet szeretnénk. És ez az, ami egészséges.”

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Getty Images